Startsida / Inlägg

Analys av titelstriden: Skadeläget, programmet, formen

av Kalle Karlsson

Matchen var redan avgjord, men runt minut 83 exploderade Old Trafford i ett glädjerus. Swansea hade gjort mål mot Manchester City, ryktet spred sig på läktarna och plötsligt tände den där arenan som ibland kallas ”biblioteket” till. Den återkommande ramsan ”We shall not be moved” började eka.
Det var på sätt och vis startskottet på det här titelracet som gått på halvfart sedan i höstas. Vi har anat att det skulle bli ett tvålagsrace, men det har liksom inte hettat till de senaste månaderna.
Förrän nu.
Söndagens ”twist” var en försmak om hur hett det här slaget kommer att bli.
Här har jag tagit tempen på Manchesterklubbarna och gjort en nulägesanalys med poängbedömning (1-5) av de olika punkterna. Märk väl att det är en nulägesanalys, inte en profetia om hur det slutar.

Återstående program:
Manchester United: 4
Wolverhampton (b), Fulham (h), Blackburn (b), Queens Park Rangers (h), Wigan (b), Aston Villa (h), Everton (h), Manchester City (b), Swansea (h), Sunderland (b).
Kommentar: Bara ett möte med ”Big six” kvar – City borta tre omgångar från slutet.

Manchester City: 2
Chelsea (h), Stoke (b), Sunderland (h), Arsenal (b), West Bromwich (h), Norwich (b), Wolverhampton (b), Manchester United (h), Newcastle (b), Queens Park Rangers (h).
Kommentar: Flera tuffa möten de kommande veckorna, inte minst ett nytänt (?) Chelsea i nästa omgång.

Skadeläget
Manchester United: 2
Nemanja Vidic (resten av säsongen), Antonio Valencia (förväntad comeback: 18 mars), Darren Fletcher (resten av säsongen), Michael Owen (26 mars), Anders Lindegaard (26 mars), Nani (day-to-day), Anderson (day-to-day).
Kommentar: Skadeläget har börjat ljusna för United. Vidic och Fletcher är dock stora avbräck.

Manchester City: 4
Vincent Kompany (19 mars), Joleon Lescott (15 mars), Pablo Zabaleta (24 mars).
Kommentar: Inga långvariga skador.

Formen
Manchester United: 4
Kommentar: I ligaspelet är formen mycket god, dock inte i Europa där United har två raka förluster (!) på hemmaplan. Sedan förlusterna runt nyår (Blackburn och Newcastle) är United obesegrat i Premier League med sju vinster och en oavgjord på de åtta senaste.

Manchester City: 2
Kommentar: Hemma på Etihad är City fortfarande en maskin, men på bortaplan är spelet allt annat än övertygande. Bara två vinster på de åtta senaste i ligan. Skadorna i försvaret på Vincent Kompany, Joleon Lescott och Pablo Zabaleta har rubbat tryggheten.

Formen hos nyckelspelare
Manchester United: 4
Kommentar: Wayne Rooney har hittat målformen (spelmässigt var han svag i veckans Europa League, trots två fullträffar). Rooneys betydelse för laget går inte att överskatta. När han är på spelhumör lyfter han hela anfallsspelet. Sju mål på fem senaste matcherna.

Manchester City: 3
Kommentar: David Silva var ligans i särklass bästa spelare under hösten, men han har visat tendens att tappa fart senaste två månaderna. Silva är Citys nyckel i anfallsspelet, på samma sätt som Rooney är det för United.

Tränare
Manchester United: 5
Kommentar: Been there, done that. Det var Alex Ferguson som myntade uttrycket ”squeaky bum time” om den här perioden på våren när allt ska avgöras. Ingen har mer erfarenhet än Sir Alex om vad som krävs för att avgöra ligor.

Manchester City: 4
Kommentar: Roberto Mancini är en skicklig tränare, men han har visat tendenser att vackla. Dagens beslut att spela en defensiv uppställning slog tillbaka. Mancini blev tvungen att rätta till misstaget genom att byta ut Gareth Barry mot Sergio Agüero efter 37 minuter.

Totalt
Manchester United: 19/25.
Manchester City: 15/25.

***
Vad är era tankar om titelracet? Vilket lag ser starkast ut? Vilket lag är hungrigast? Vilka andra faktorer kan vi väga in?

***
Som vanligt har jag tittat på ohälsosamt mycket fotboll den här helgen, med eller utan Viasats nya sändningsdirektiv, så jag räknar med att sammanfatta några slutsatser från helgen senare i kväll eller i morgon.
”Omgångens lag” väntar vi med eftersom vi har en glödhet måndagsmatch mellan Arsenal-Newcastle.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB