Startsida / Inlägg

Fyra slutsatser efter Arsenal-Newcastle

av Kalle Karlsson

Vittring
Inför derbyt den 26 februari var Arsenal tio poäng efter Tottenham i tabellen. Det händer mycket på några veckor. Efter Spurs (tillfälliga?) kollaps och Arsenals segerrad är avståndet en poäng.
Plötsligt är det fördel Arsenal i jakten om tredjeplatsen. Det är Arsène Wengers lag som har flytet, marginalerna, spelare i form.

Arsenal var inte sprudlande i kväll sett över 90 minuter; de började bra men tappade och föll in i gästernas tempo för att sedan resa sig och göra en stark andra halvlek.
Newcastle ska ha credit. De spelade efter resurserna och Alan Pardew gjorde ett smart byte när han tog av Gabriel Obertán och satte in Shola Ameobi och gick över på 4-4-2 istället för 4-4-1-1 när man aldrig fick fast bollen. Tim Krul var i samma form som i inledningen av säsongen, Fabricio Coloccini ultrastabil, till och med Mike Williamson spelade upp sig i andra halvlek.
Men har man ”flow”, som Arsenal bevisligen har nu, överger man aldrig hoppet.
I går fick de fem minuters tillägg av fjärdedomaren. Då passade Thomas Vermaelen på att avgöra när klockan tickat förbi minut 94. Arsenal har aldrig gjort ett senare segermål i Premier League.
Howard Webb
måste ha trott att han dömde Manchester United.

Kung för en dag
Robin van Persie kommer förstås vinna en jordskredsseger när Arsenals fans kommer att rösta fram klubbens player of the year. Men just nu, de senaste veckorna, är det Tomas Rosicky som förtjänar att stå i centrum och vara kung för en dag. Den tjeckiske mittfältaren har varit enormt skadedrabbad, han missade hela säsongen 2008/09. Jag vet inte hur många gånger jag hört Arsenalfans som hoppats att han ska skickas i väg.
Det var innan vi fick se Den Stora Renässansen.

Det är som om Tomas Rosicky skruvat tillbaka tiden till EM 2004 då han slet sönder motståndarnas mittfält med sina djupledslöpningar. När man ser Rosicky spela kan man notera hur en spelare med självförtroende agerar. Det fullkomligt lyser om 31-åringen, som tidigare under dagen förlängde kontraktet med Arsenal.
Nu återstår att se om han kan hålla sig skadefri eller om han bara dansar en vår.
I kväll fick Chieck Tioté och Yohan Cabaye ägna sig åt att jaga skuggor. De fick aldrig tag på Rosicky som, helt plötsligt, har fått tillbaka drivet i steget.
Bakom Robin van Persie framstår Tomas Rosicky som lagets viktigaste spelare när vi går in i ligans slutskede. Vem hade trott det i höstas?

Vem kan man lita på?
Inte för att någon människa egentligen trott att det var möjligt, men nu står det definitivt klart att Newcastle inte längre har en realistisk chans att ta fjärdeplatsen.
Men egentligen försvann den chansen redan i december. Det var då mittbacken Steven Taylor blev skadad.
Alan Pardew har gjort ett alldeles lysande jobb när han byggt det här laget, men ska man rikta någon kritik kan vi konstatera att backsidan är extremt tunn bakom förstavalet Coloccini/Taylor. Efter det att Steven Taylor gått sönder har försvaret inte varit alls lika tryggt.
Förstareserven Mike Williamson är en ren säkerhetsrisk. Han kan liknas vid Wolves Richard Stearman; han är en bra duellspelare, problemet är att han alltid har ett ”misstag i sig”. I kväll var han slapphänt när han blev bortvänd av Robin van Persie som satte 1-1. Den typen av misstag har man inte råd med.
Williamson spelade visserligen upp sig rejält i andra halvlek (jag vet inte hur många inlägg han nickade bort), men jag skjuter ändå in frågeställningen:
Hur många poäng mer hade Newcastle haft i dag om man fått ha mittbacksparet Coloccini/Taylor skadefria?

Vi ska till VM EM
Vi har ju nästan vant oss vid att det är interna stridigheter i holländska landslaget. Ni minns säkert snacket inför VM 1998 med falangerna av svarta och vita spelare.
Robin van Persie och Tim Krul är landsmän, men de agerade knappast som landslagskompisar i kväll. Det slutade med ett storbråk där lagkamraterna fick sära dem åt.
Redan från början kunde man notera, om man tittade noggrant, att det fanns någon fnurra mellan spelarna. Robin van Persie störde Krul vid utsparkarna precis som anfallare ofta gör. Men grejen var att han gjorde det lite mer än vanligt.
Vad som är bakgrunden till konflikten är inte känt, men det lär komma fram förr eller senare.
De lär hur som helst inte dela rum under EM i sommar. Eller så är det precis det de får göra.

Mina spelarbetyg, Arsenal-Newcastle:
Arsenal: Szczesny 6 – Sagna 7, Koscielny 7, Vermaelen 7, Gibbs 5 – Arteta 7, Rosicky 8, Song 7 – Walcott 8, van Persie 7, Oxlade-Chamberlain 6.
Avbytare: Gervinho -, Ramsey -.

Newcastle: Krul 8 – Simpson 6, Williamson 6, Coloccini 7, Santon 5 – Ben Arfa 6, Cabaye 5, Tioté 6, Gutierrez 7 – Obertán 5 – Ba 6.
Avbytare: Perch 6, Ameobi 6, Guthrie -.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB