Startsida / Inlägg

Dokument: Englands nye fotbollsmiljardär lyfter Reading

av Kalle Karlsson

Förra våren snubblade de på tröskeln till Premier League.
Efter det har de fått se bästa spelarna flytta, förlusterna radas upp, en ägare som sålde  klubben efter 22 år – och tränaren uppvaktad av större klubbar.
Reading FC ryckte på axlarna och reste sig.
Nu är de på väg mot Premier League. 
Med en ny, köpstark ägare och en före detta IFK Norrköping-spelare som tar hjälp av Alex Ferguson ser framtiden ljus ut.

Mötet i lördags på Upton Park var en nyckelmatch i kampen om direktplatsen till Premier League.
Storfavoriten West Ham kom till spel med en seger och fem kryss på de sex senaste fighterna. Skulle trenden vända för Sam Allardyces gäng mot Reading?
Den skulle inte det.
När Mikele Leigertwood placerade in 4-2 för gästerna med sex minuter kvar av ordinarie tid var saken klar.
Reading är på väg att göra konststycket att klättra från en plats under nedflyttningsstrecket i Championship till Premier League.
Tränaren Brian McDermott var överlycklig.
– Det blir inte mycket större än lördagens match så att åka till Upton Park och ligga under med ett mål är aldrig enkelt, sa tränaren.
De 3 000 tillresta supportrarna svävar på moln. Klubben som alltid har varit en välskött underdog, klubben som alltid fått nöja sig med doldisar från de lägre divisionerna, har plötsligt fått resurser att etablera sig i högstaligan.
Men vi tar historien från början.

Ni minns säkert Readings tvååriga sejour i Premier League.
Under managern Steve Coppells ledning övertygade laget stort under debutåret, 2006/07. Det blev en åttonde plats och kvalificering till Intertotocupen (alltid något). För en klubb som inte spelat högstaligan på 135 år (!) var det förstås en stor framgång.
Vi minns spelare som Kevin Doyle, Steve Sidwell, Marcus Hahnemann, Ivar Ingimarsson, Graeme Murty, Nicky Shorey, Dave Kitson och Leroy Lita.
Året efter drabbades laget av det vi kallar ”second season syndrom”. Andrasäsongssyndromet som faller in när lag inte längre får slå ur underläge, när magin är bruten.
De åkte ur.
Året efter, 2008/09, var målet att ta sig tillbaka snabbt. Reading inledde med 15 raka matcher utan förlust, men föll i playoff-semifinalen mot uppstickaren Burnley. Det blev det sista vi såg av populäre tränaren Steve Coppell, som självmant lämnade tränarposten.
En viss Brendan Rodgers tog över, men han lyckades inte få skeppet på rätt kurs. Efter ett halvår hade han fått sparken.
Den tidigare chefsscouten Brian McDermott tog över som ”caretaker”. När han ledde laget till ett sensationellt avancemang i FA-cupen mot Liverpool, efter seger i returen på Anfield, fick han jobbet permanent.
Det var ett lyckodrag.


Leroy Lita gör mål mot Man United 2007.

Under Brian McDermotts ledning har Reading gjort det som så få småklubbar lyckas med.
Klubbar som degraderas – såvida de inte heter Newcastle eller West Ham och är Premier League-mässiga – står inför ett val:  Fortsätta satsa eller sy om kostymen och bygga om.
Reading har åkt ur Premier League, tappat de bästa spelarna, gjort en mellansäsong – men ändå lyckats ta sig tillbaka till toppen.
Efter en niondeplats 2009/10 blev det en fjärdeplats förra säsongen och en ny chans i playoff.
Reading såg starkt ut. Jag följde semifinalerna förra våren mot storfavoriten Cardiff, imponerades av trion Matt Mills, Shane Long och Jimmy Kébé och såg McDermotts gäng som favorit i finalen mot Swansea. En kollaps i första halvlek – Swansea gick upp till 3-0 – förstörde drömmen om Premier League för de 40 000 (!) tillresta fansen på Wembley.
– Jag minns när jag gick in i omklädningsrummet väldigt sakta. Om du ska drabbas av panik, gör det sakta, säger Brian McDermott.
Sven-Göran Erikssons Leicester värvade mittbacken Matt Mills. Roy Hodgson plockade löpvillige anfallaren Shane Long till West Bromwich.
Reading stod vid ett nytt vägskäl.

Osäkerheten blev än större av ovissheten kring Sir John Madejski. Affärsmannen hade ägt klubben i 22 år. Han har lagt ned en förmögenhet på favoritlaget. Som ordförande hade varit med på hela resan där Alan Pardew ledde laget genom divisionerna upp i Championship för att sedan lämna för West Ham.
Efter fyra förluster på de sex inledande matcherna i höstas låg Reading näst sist i tabellen.
Klubben var visserligen en av få klubbar i Championship som årligen gick med vinst. De två åren efter Premier League-äventyret gav, inklusive spelarförsäljningar, en vinst på 7,5 miljoner pund. Men läget efter hemmaförlusten mot Watford den 6 september symboliserade ett nytt vägskäl. Skulle laget sjunka ned i tabellens mittenregion eller, än värre, ned i League One?
– Jag förstod det, säger McDermott och hänvisar till försäljningarna av Mills och Long.
Han drabbades inte av panik den gången heller. Reading reste sig. Igen. På åtta matcher i ligan förlorade de inte en enda.
Samtidigt lugnade Sir John Madejski fansen med löften om att inte sälja till vem som helst:
– Om någon rik jävel vill köpa klubben kan de göra det. Men de måste vara miljardärer (i pund), sa Madejski, som lovade att stanna som ordförande .

I januari offentliggjorde Sir John Madejski att han sålt 51 procent av aktierna till ryska Thames Sports Investment, kontrollerat av 29-årige affärsmannen Anton Zingarevitj. Enligt uppgift kostade halva klubben 25 miljoner pund.
– Det här är en stort steg framåt för klubben. Det här betyder långsiktig stabilitet och en möjlighet att växa. Det blir ingen fundamental förändring. Vi kommer att fortsätta som vanligt med samma ethos som vi har idag.
Chris Brady, professor i fotbollsekonomi varnade Reading att de skulle vara ”försiktigt optimistiska”. Visst fanns det en viss oro efter rubriker om problem med ryssens inresetillstånd. Hade han rent mjöl i påsen?
Anton Zingarevitj visade god vilja genom att finansiera spelarköp i januari – innan köpet hade gått igenom. Hans vän Chris Samuelson på Thames Sports Investment berättade för Reading Cronicle:
– Hans dröm var att hitta en fotbollsklubb som han kan stödja och hjälpa att växa. Det var en perfekt lösning. Han är väldigt påläst kring fotboll men han kommer inte att lägga sig i de sportsliga besluten. Han kommer bara att hjälpa till.
Det började direkt ryktas om spelarköp. Bland andra Michael Owen placerades i Reading.
Det är oklart hur mycket pengar Anton Zingarevitj är god för, men han har åtminstone sett till att Reading kunnat höja lönebudgeten. Jimmy Kébé var utbuad av fansen i december. Det mesta talade för en flytt. Den nya ägaren erbjöd ett nytt kontrakt, Kébé skrev på – och har sedan hittat storformen.
Anton Zingarevitj, som gick på universitetet i Reading, infriade det första löftet: Att behålla tränaren Brian McDermott.
I februari uppvaktades han av Wolverhampton som sparkat tränaren Mick McCarthy. McDermott nobbade erbjudandet och skrev istället på ett nytt kontrakt med Reading.
Det var ingen överraskning att Reading var angeläget om att försäkra sig om 50-åringen från Slough.
Under vintern och våren har Reading fortsatt klättringen. I februari utsågs Brian McDermott till månadens manager i Championship.


Anton Zingarevitj.

Brian McDermott är ett intressant namn, inte minst ur Sverige-synpunkt. 1984 var anfallaren utlånad från Arsenal till IFK Norrköping. Han gjorde succé i ”Peking” och utsågs till årets spelare innan han återvände till England och Oxford.
I en intervju med Norrköpings Tidningar har han berättat:
– Jag trodde ingen kom ihåg mig i Norrköping. Jag var ju bara där i några månader. Det var verkligen en bra tid i mitt liv. Jag trivdes med staden, klubben och spelet. Janne Hellström och jag fungerade mycket bra ihop på planen. Vi gjorde en del mål tillsammans. Jag gillade också tränaren Lars-Göran Öqvist. Han var bra.
Som manager är han relativt oprövad. Efter att ha haft roller som scout, juniortränare och reservlagstränare fick han hoppa in för lite mer än två år sedan.
Att han fick plats bland ”bubblarna” när jag rankade de mest talangfulla brittiska tränarnamnen säger en del om vad han uträttat.
I en intervju i The Times berättade McDermott hur han använder Sir Alex Ferguson som bollplank. Readingtränaren gick samma tränarkurs som Ole Gunnar Solskjaer. Han blev begeistrad när han fick höra om skottens medtoder. Sedan dess har Ferguson varit McDermotts ”ring en vän”.
– Det bästa med Sir Alex är sättet han behandlar sina spelare. Ole berättade hur duktig han var, inte bara med lagets sjtärna, utan även med spelare nummer 30 i truppen. Alla kände sig delaktiga. Jag lärde mig mycket från Ole. Det bekräftade teorier jag hade.
– Det sista jag skulle vilja är att någon i truppen inte känner sig delaktig. Sir Alex är förmodligen bättre än alla andra. Jag ville prata om något och han ringde upp mig. Rådet han gav mig stannar mellan oss, men att det säger en del om den mannen. Han vill hjälpa unga managers.


Tränaren Brian McDermott.

Reading har alltid handlat smart och långsiktigt. Klubben värvade både Kevin Doyle och Shane Long för cirka 100 000 pund. I dag är båda etablerade PL-anfallare.
McDermott har fått fortsätta fynda. Med relativt små resurser har den förre scouten lyckats skapa ett starkt kollektiv. Han plockade Kaspars Gorkss och Matthew Connolly från QPR. Leeds-hjälten Ian Harte håller än som vänsterback. Snabbe yttermittfältaren Jimmy Kébé skulle inte göra bort sig i Premier League. Jobi McAnuff har en vass inläggsfot. Fotbollsnomaden Jason Roberts har förstärkt anfallet och avlastar Noel Hunt och Simon Church.
Reading har ett starkt lag, men Brian McDermott förklarar framgången med inställning:
– Vi har så mycket hjärta i omklädningsrummet. Vi är så bra av andra anledningar än kvalitet, sa han efter en seger i vintras.
Walesaren Hal Roberts-Kanu menar att tränaren har stor del i framgången:
– Kolla på alla toppklubbar – som Manchester United – allt utgår från managern. Lagets etik handlar om att jobba för varandra, ge allt och vara osjälvisk när du är på plan.

Med sex matcher kvar har Reading skaffat ett järngrepp om direktplatsen. Optimismen spirar på Madejski Stadium. Publiksiffrorna skjuter i höjden.
Men än är det inte klart. Laget har tre svåra bortamatcher kvar: Brighton, Southampton och Birmingham.
– Spelarna har inte fått tillräckligt med credit. Men jag hoppas att de får det i slutet av säsongen, säger Brian McDermott.
I dag kan han se tillbaka på debaclet på Wembley förra året och hitta något positivt.
– Det var en bra lärdom. Jag såg inte många ljusglimtar vid tidpunkten, men det gör jag nu.
I en klubb som rätat ut så många frågetecken, valt rätt trots så många vägskäl, är han inte ensam om det.

FAKTA: Reading då och nu
Startelvan i Premier League 2006:
Hahnemann – Murty, Sonko, Ingimarsson, Shorey – Hunt, Harper, Sidwell, Convey – Lita, Doyle.

Startelvan i helgen:
Federici – Cummings, Pearce, Gorkss, Harte – McAnuff, Karacan, Leigertwood, Kebe – Roberts, Hunt.

Källor: BBC, The Guardian, Norrköpings Tidningar, Reading Cronicle, Teamtalk, Times

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB