Startsida / Inlägg

Comolli lämnar – Liverpool måste hitta rätt bollplank till Dalglish

av Kalle Karlsson

Damien Comolli skulle bli en nyckelperson i Liverpools organisation.
Nu, 18 månader senare, får han gå efter ett sällsynt skådat värvningsfiasko.
Liverpool måste hitta en stark ledare – som dessutom drar jämnt med Kenny Dalglish.

På torsdagen kom beskedet att fotbollsdirektören Damien Comolli lämnar Liverpool. ”Gemensamt beslut”, skriver klubben i sitt pressmeddelande. ”Familjeskäl”, säger han själv.
Det går bara att tolka på ett sätt om man läser mellan raderna:
Managern Kenny Dalglish vann maktkampen.
Damien Comollis ”Moneyball”-tänk var inte lämpat för att leva i symbios med Kenny Dalglish mer traditionella sätt att rekrytera spelare. Comolli ville studera siffror. Dalglish ville värva brittiskt.
Den 39-årige fransmannen presenterades i Liverpool i november 2010 som ”director of football strategy” med uppdraget att ”se över spelarrekryteringen”.
Det har gått så där.
Redan efter några månader att han tillsattes berättade ledande personer inom Fenway Sports Group att värvningen varit ”förhastad” och ett resultat av det bristande förtroendet för Roy Hodgson.

Man kan diskutera vem som haft störst inflytande över värvningarna, vem som gjort vad när spelare som Andy Carroll, Jordan Henderson och Stewart Downing hämtats till klubben. Kenny Dalglish har utsett vilka spelare han ha velat ha och Comolli har förhandlat om priserna.
Det jobbet har han, i så fall, inte skött särskilt bra.
Newcastles vd Derek Llambias har berättat han han tappade hakan under Andy Carroll-förhandlingen. Han blev förvånad när Liverpools första bud var £30m. Han blev ännu mer förvånad när Comolli accepterade motbudet att betala ytterligare £5m.
Liverpool har betalat rejäla överpriser för dessa spelare. Det blev Comollis fall. Han misslyckades med ägarnas mål om att hitta ”value”.
Prislapparna har varit en besvärande faktor under en säsong när laget misslyckats i ligaspelet. För Dalglish, för Comolli, för ägaren Fenway Sports Group – och inte minst för spelarna själva som fått leva med omänsligt tryck.
Damien Comolli har en imponerande cv. Han var scout i Arsenal och hjälpte Arsène Wenger att hitta franska fynd. Han jobbade som fotbollsdirektör i Tottenham under en tid då klubben gjorde flera fyndköp.
Men enligt The Guardian stämmer inte bilden av att Comolli var hjärnan bakom Spurs-köp som Dimitar Berbatov, Luka Modric, Gareth Bale, Heurelho Gomes. Källor uppger för tidningen att den enda lyckade ”upptäckten” Comolli gjorde var vänsterbacken Benoït Assou-Ekotto.
Innan Harry Redknapp kom till Spurs gjorde han klart att han inte vill arbeta under en sportchef.
– Yeah, he should take all the credit, for sure, sa Redknapp.
Han var bara en av dem som inte imponerades av Comolli.

Dagens besked (där även Peter Brukner, chef för sports medicine i Liverpool, också fick gå) betyder att Kenny Dalglish i nuläget sitter ensam vid ratten.
På frågan om fler ska få lämna organisationen, svarade ordföranden Tom Werner i dag:
– Nej. Vi anser att ledningen är mycket stark. Ian Ayre är outstanding som managing director. Vi har stort förtroende för de andra inom ”football operations”.
Att Comolli får gå är ingen överraskning med tanke på att Dalglish och fransmannen inte dragit jämnt. Frågan är om det här var klubbens sätt att utse en syndabock för de svaga resultaten i ligan.
Hur som helst måste John W Henry träffa rätt med nästa rekrytering: En stark vd.
Liverpools tunga spelår förklaras givetvis av att spelarna underpresterat på planen, men ska man se det i ett större perspektiv har för många kockar dragit åt olika håll bakom kulisserna.
Jämför med hur klubben under Sir John Smiths 17-åriga styre åren 1973-1990 hade en stark vägledning, en röd tråd och då nådde oanade sportsliga höjder.
Eller jämför med Manchester United som i David Gill har en vd som fungerar perfekt som bollplank/verkställare till Alex Fergusons idéer.
– Jag berättar vilka spelare jag vill ha, David ser till att få det klart, har sir Alex berättat om samarbetet.

Ian Ayre, ”managing director”, har gjort ett bra jobb när han förhandlat fram sponsoravtal, inte minst rekordkontraktet med tröjleverantören Warrior Sports värt £25m.
Men är han tillräckligt kompentent för att vara vd (CEO)? Hans och klubbens hantering av Suárez-gate talar för motsatsen.
Kenny Dalglish har många fördelar – han ska inte minst hyllas för uppryckningen förra våren – men efter den här bleka säsongen ser jag inte honom som en visionär. Snarare som en ”traghettatore”, en doktor som kommer in, ställer saker till rätta och sedan lämnar över stafettpinnen.
Dalglish är en tränare som tänker på nästa match. För att Liverpool ska hamna på rätt spår krävs en man som höjer blicken till nästa säsong, fler år framåt i tiden.
David Dein, tidigare Arsène Wengers högra hand i Arsenal, har nämnts. Det vore förstås ett drömnamn.
Får Liverpool loss honom kan han bli den brickan som får klubben på rätt spår igen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB