Startsida / Inlägg

Säsongens 15 bästa värvningar

av Kalle Karlsson

Vissa var dyra, andra var billiga, andra var gratis.
Det som är gemensamt är att dessa spelare har succé i sina klubbar.
Här är min lista över säsongens 15 bästa värvningar i Premier League.

Såna här listor är alltid kluriga. Man måste självklart väga in hur mycket en spelare kostat när man avgör hur bra värvningen varit.
Den här listan bedömer inte låneaffärer. Därför finns det ingen plats för exempelvis Gylfi Sigurdsson.
Jag har heller inte bedömt potential utan bara bidraget den här säsongen. Alex Oxlade-Chamberlain kan säkert bli en superstar i framtiden, men det tar vi inte hänsyn till här.

SÄSONGENS 15 BÄSTA VÄRVNINGAR

15. Steve Morison, Norwich
£2,5m från Millwall
Ett annat Lambert-fynd. Morison bildade ett fruktat anfallspar med Grant Holt. Med sin snabbhet och löpvilja fyllde han ut Premier League-kostymen direkt.

14. Brad Friedel, Tottenham
Gratis från Aston Villa
Ligans mest underskattade målvakt det senaste decenniet. Friedel har stått samtliga ligamatcher och hållit Gomes på bänken. Stabil; gör sällan misstag.

13. James McClean, Sunderland
£350 000 från Derry City
Steve Bruces superfynd som Martin O’Neill sedan lyfte upp i A-truppen. Sedan McClean kom in i laget i december han han varit en av ligans bättre vänsterspelare. Snabb, hård och respektlös.

12. Anthony Pilkington,, Norwich
£2m från Huddersfield
Paul Lambert har gjort till en konst att fynda i den lägre divisionerna. Pilkington är ett perfekt exempel. Hämtad från League One inför säsongen har han gjort åtta mål från sin yttermittfältsposition.

11. Mikel Arteta, Arsenal
£10m från Everton
Köptes efter att Cesc Fàbregas sålts till Barcelona och Arsenal var i djup kris. Arteta tog en mer defensiv roll och blev balansspelaren som skapade tid och utrymme till spelare som Alex Song och Tomas Rosicky.

10. Sebastian Larsson, Sunderland
Gratis från Birmingham
”Seb” började med ett drömmål i debuten på Anfield och fortsatte leverera stormatcher under hösten. En av ligans bästa frisparksskyttar och alltid ett hot med sina inlägg. Dessutom en klok, lojal spelare i defensiven.

9. Yakubu, Blackburn
£1m från Everton
Blackburn var tvunget att trolla och när fönstret var på väg att stänga fick de loss Yakubu från Everton. Det blev ett av säsongens fynd. Utan hans mål och fysiska närvaro hade Blackburn åkt ur långt tidigare.

8. Nikica Jelavic, Everton
£5m från Rangers
Everton har letat efter en pålitlig striker i många år. Nu verkar de ha hittat rätt. Jelavic blev en dundersuccé efter flytten från Rangers. Ruskigt effektiv straffområdesspelare.

7. Juan Mata, Chelsea
£23,5m från Valencia
Anpassningen till engelsk fotboll brukar kunna ta tid, men det gjorde den inte i Matas fall. Redan lagets viktigaste offensiva spelare och den som laget bör byggas kring.

6. Sergio Agüero, Manchester City
£38m från Atlético Madrid
Prislappen var ohälsosam, men Agüero lyckades faktiskt motsvara den. En av ligans absolut bästa spelare och hans avgörande mål är väl värt varenda pund om du frågar Shejk Mansour.

5. Yohan Cabaye, Newcastle
£4,3m Lille
En av nyckelspelarna när Lille vann ligan ifjol. Det märkliga var att Newcastle fick loss spelaren så billigt då Cabaye redan var fransk landslagsspelare. Rörlig, klok, begåvad.

4. Papiss Demba Cissé, Newcastle
£10m från Freiburg
Vi hade sett honom ösa in mål i Bundesliga, men få hade trott att han skulle leverera ännu mer i Premier League. 13 mål på 14 matcher var mer än Geordies-fansen kunnat drömma om.

3. Scott Parker, Tottenham
£5,5m från West Ham
Vald till ligans bästa spelare ifjol. Under hösten var Parker ännu bättre än så. Blev den perfekta komponenten på ett Spurs-mittfält med offensiv kompetens i överflöd.

2. Michel Vorm, Swansea
£1,5m från Utrecht
Det var nog inte många som hade järnkoll på Michel Vorm innan han presenterades i Swansea. Efter en säsong där han varit en av ligans bästa målvakter vet de flesta Premier League-anhängarna vem han är. Bortsett från tavlan borta mot Arsenal har han knappt gjort några misstag.

1. Demba Ba, Newcastle
Gratis från West Ham
Senegalesen gjorde en bra vår i West Ham i fjol, och de lär ångra att de inte säkrade hans tjänster. Newcastle högg och fick en Bosmanspelare som gjorde 14 mål under hösten. Målproduktionen stannade av under våren, men det berodde mest på att han fick en annan roll. Han var fortfarande nyttig för laget.

***
Har jag missat någon som borde vara med här? Vem tycker du är säsongens värvning?

***
Ni har väl inte missat att ni kan rösta på era favoriter i Svenskafans årliga omröstning där man utser Sveriges bästa sportjournalister?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB