Startsida / Inlägg

Bakgrunden till försäljningen av Song

av Kalle Karlsson

I veckan blev det klart att Alex Song, 24, lämnar Arsenal för Barcelona.
Varför släppte Arsène Wenger en spelare som utvecklades till en nyckelspelare ifjol och som hade tre år kvar på kontraktet?
Song skiljer sig från tidigare spelare som flyttat. Arsenal ville bli av med honom.

I måndags blev det klart att Alex Song tar steget till Barcelona. Han är den sjunde spelaren under 2000-talet som gör flytten från Arsenal till Katalonien. Totalt har dessa spelare inbringat cirka 1,3 miljarder kronor till Londonklubben.
Men till skillnad från de andra affärerna – där Arsenal motvilligt släppt ifrån sig spelare även om de i vissa fall varit nöjda med den ekonomiska kompensationen – har Arsenal gjort sig av med kamerunaren var egen vilja.
– Det är olika skäl, jag vill inte gå ut med det nu, men det hände. Varje fall är individuellt och en dag kanske jag förklarar allting, sa Arsène Wenger till Daily Mirror.

När ryktet om Alex Song och Barcelona dök upp var det många Gunners-fans som avfärdade det som silly-krafs. Song hade ju förklarat sin kärlek till klubben, sagt att ”han skulle gråta den dagen han tvingades lämna Arsenal”.
Själv tyckte jag också att det lät konstigt.
Men då kände vi inte till vad som hänt bakom kulisserna.

Mycket talar nämligen för att uppgifterna som figurerat i engelska tabloider om dålig attityd från spelaren stämmer.
Den initierade Dean Harry – som har bra ingångar i Arsenals organisation – avslöjar bakgrunden på Sulia.
Problemen med Alex Song startade redan förra säsongen. Mittfältaren fick en offensivare roll och utvecklades till en effektiv framspelare. Framstegen på planen gjorde att han – som många andra spelare – ville omförhandla sitt kontrakt.
Det påverkade hans insatser. Lagledningen var framför allt missnöjda med hans bristande jobb i defensiven, inte minst efter att Mikel Arteta drabbats av skada.
Vi minns baklängesmål från förra säsongen där Song helt enkelt struntade i att löpa hemåt.

Alex Song hade en gemensam nämnare med andra spelare som lämnat Arsenal. Precis som bland andra Thierry Henry, Cesc Fábregas och Robin van Persie hade han Darren Dein som företrädare. Darren, son till förre Arsenalbossen David, krävde på nytt en omförhandling av kontraktet i somras när försäsongen skulle dra igång. Arsenal svarade att spelaren hade tre år kvar på kontraktet och att klubben kunde sätta sig ned när de mer akuta kontraktslägena var lösta.
Efter det upplevde Arsenalstaben att Alex Songs attityd försämrades ytterligare. Han kom sent till träningar. Han jobbade inte tillräckligt hårt på träningarna. Han skröt för lagkamrater om ”hur mycket Barcelona ville ha honom”.
I Köln, där Arsenal spelade en träningsmatch, kom han på kant med Steve Bould, lagets nye försvarscoach. Bould ansåg att Song inte lyssnade på instruktioner.

Droppen för Arsenal var när Darren Dein började erbjuda klientens tjänster till klubbar runt om i Europa, främst Barcelona. Dein kom överens om ett kontrakt med Barça för att sätta press på Arsenal.
Utåt sätt försökte Arsenaltränaren hålla god min. Till engelska medier sa han så sent som den 14 augusti:
– Det är ingenting som händer med Song. Han har tre år kvar på kontraktet och är inte i samma situation som van Persie.
Arsène Wenger tröttnade. Några dagar efter Köln-trippen fick Alex Song beskedet att han kunde lämna klubben.
Barcelona fick beskedet att Song var tillgänglig – för rätt pris.

När affären med Barcelona var klar försökte Alex Song ”kratta efter sig”. Han hyllade Arsène Wenger och tackade fransmannen som en gång i tiden satsade på en okänd mittback från Bastia.
Men faktum är att han svek klubben med sitt uppträdande.

***
Alex Song klev fram som viktig kugge i Arsenal förra säsongen. Den förre defensive mittfältaren imponerade i rollen som framspelare. Vid en första anblick lämnar han ett stort tomrum.
Men med rådande förutsättningar hade Arsenal, återigen, inget val. En spelare som skapar oro i truppen stjälper mer än han hjälper.
Med Santi Cazorla som ny playmaker är det dessutom inte självklart var Alex Song hade passat i dagens Arsenal. Han är för odisciplinerad för att vara defensiv mittfältare och positionen han hade ifjol är nu upptagen av en bättre spelare.
Alex Song gjorde samma flytt som Fàbregas och de andra.
Skillnaden var att den här gången ville Arsenal sälja.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB