Startsida / Inlägg

23 år efter Hillsborough kom sanningen fram

av Kalle Karlsson

Drygt 23 år.
Drygt 23 år tog det för sanningen att nå dagens ljus.
Drygt 23 år tog det innan offren vid Hillsborough fick en första upprättelse.
All heder till de anhöriga som aldrig gav upp.

Det var den här dagen de kämpat för.
Familjerna till de 96 som miste livet den där aprildagen 1989 i samband med Liverpools FA-cupmatch mot Nottingham Forest på Hillsborough i Sheffield får aldrig tillbaka sina nära och kära – men äntligen fick belöning för sin kamp.
I alla år har de ignorerats av myndigheter, polis och FA som velat mörklägga vad som egentligen orsakade en av de största läktarkatastroferna i fotbollshistorien.
I alla år har de enträget kämpat vidare.
Hur orkade de?
Förmodligen för att de känt sig förnedrade av myndigheter som berövat dem upprättelse för att istället rädda värdigheten hos de som var ansvariga.
Myndigheter som avfärdade liknande avslöjanden i Taylor-rapporten som levererades senare samma år.
Även om vi har ”vetat”, eller åtminstone anat, att ”The Real Truth” handlade om en fotbollsarena utan säkerhetscertifikat, förödande misstag från South Yorkshire-polisens sida och en total mörkläggning, bjöd gårdagen på häpnadsväckande fakta:
* Att 41 liv hade kunnat räddas.
* Att polisen strök viktiga vittnesuppgifter som kritiserade polisarbetet.
* Att polisen felaktigt lade skulden på supportrarna.
Polisen ”planterade” sedan de helt falska uppgifterna i tidningen The Sun om att supportrar ”stulit från de döda”, ”urinerat på poliser” och så vidare.
Allt för att täcka över sina egna, fatala, misstag.

I går levererade den oberoende panelen, Hillsborough Independent Panel, sin granskning över utredningen. Under två års tid har de gått igenom 400 000 dokument. När den 395-sida rapporten offentliggjordes blev det väldigt tydligt:
De anhöriga blev inte bara av med sina nära och kära. De blev dessutom utsatta för ett gigantiskt justitiemord.
När premiärminister David Cameron gick upp i talarstolen i House of Commons igår och talade till nationen fanns det inte längre några tvivel om vilken sida myndigheterna stod på. Han pratade om ”dubbel orättvisa”.
– Det finns orättvisa i den fruktansvärda katastrofen – statens misslyckande att skydda sina medborgare, den oförsvarliga väntan på sanningen och sedan rättvisan i nedvärderingen av de avlidna – att de på något sätt skulle vara skyldiga till sin egen död, sa Cameron.
– Jag vill framföra en översvallande ursäkt till de anhöriga och folket av Liverpool.
Man behövde inte vara anhörig för att känna en seger.

Gårdagen var en tung seger, för fotbollen, för fotbollssupportrar, för samhället, för Liverpoolfansen som tvingats utstå ramsan ”You killed your own fans”. Och inte minst alla som kämpat för rättvisan. Det är många.
Väldigt många hade kunnat göra så mycket mer, men de gick aldrig ensamma. ”Justice for the 96” har enat fotbollssupportrar i landet. Som ifjol när det samlades in 100 000 namnunderskrifter för att hemligstämplat material skulle offentliggöras. Joey Barton – av alla människor – var en av de som lobbade hårdast på Twitter för att folk skulle skriva på.

Samtidigt som fotbolls-England gladdes med familjerna dök det upp nästan lika många frågor som svar i går:
Varför har det tagit så lång tid att komma fram till den här slutsatsen?
Hur kunde man strunta i säkerhetsförskrifterna och därmed låta en sån här katastrof ske?
Hur kunde det vara så ”lätt” att mörka sanningen och komma undan med det?
Går det att ställa ansvariga till svars nu?
– Sanningen kom fram idag. Rättvisan startar imorgon, sa Trevor Hicks, som förlorade sina två döttrar i katastrofen, från anhöriggruppen ”Hillsborough families” igår.
– Vi har fått alla tänkbara beskyllningar emot oss. I 23 år har vi blivit beskyllda för att vara hämndlystna, leta syndabockar och söka skadestånd. Allt var skitsnack. Om dagens besked sa något var det att vi fick bekräftelse i vår strävan efter sanningen.
Enligt Hicks innehöll rapporten till 40-50 procent tidigare icke kända fakta. Bland annat uppgiften att 41 liv hade kunnat räddas.

Granskningen fastslog också att katastrofen hade kunnat ske långt tidigare. Redan 1981 när Tottenham och Wolves skulle spela en FA-cupmatch på samma arena hade samma sak skett –överfulla läktare hade skapat ett enormt tryck. En rapport från 1978 klargjorde att arenan inte uppfyllde säkerhetskraven. Men rekommendationerna fullföljdes aldrig av Sheffield Wednesday på grund av kostnadsfrågan.
– Vi är djupt bedrövade över att tragedin inträffade på en arena som FA valde, sa FA:s ordförande David Bernstein på torsdagen.
– Det borde aldrig ha hänt. Ingen ska förlora livet när man går på fotboll och det är extremt ledsamt att det har tagit så lång tid att reda ut det här. I 23 år har familjerna orsakats rejält smärta och vi har stor sympati för dem.
Rapporten hittade ingen förklaring till att polisen ersatt den planerade insatsledaren för matchen till David Duckenfield. Det var Duckenfield som tog det ödesdigra beslutet att öppna gate C, vilket ledde till horder av fans strömmade in på Leppings Lane – och folk klämdes ihjäl.
Hillsborough Families försökte ställa David Duckenfield inför rätta 2000, men åtalet lades ned.
Nu framförs krav för att Norman Bettison ska avgå. Han arbetade som polis vid Hillsborough och var en del i mörkläggningaapparaten (bland annat klippte han ihop en film på 29 minuter av 65 timmars råmaterial som framställde polisen i bättre dager). Han blev senare utnämnd till polischef i Merseyside. Ett ytterst kontroversiellt val.

Hillsborough-katastrofen tog 96 människors liv, hälften under 22 år. Ett av offren var Steven Gerrards kusin Jon-Paul Gilhooley, 10. Varje familj bär på ett hemskt öde. Som familjen Joynes som förlorade sonen Nicholas. De traumatiska timmarna den 15 aprill 1989 var över när en vän ringde och berättade att han sett Nicholas och att han var i säkerhet. Nicholas pappa tog fram en flaska vin och firade. Sedan ringde telefonen igen. Vännen hade tagit fel.
Hillsborough har påverkat engelsk fotboll för alltid. Tragedin ledde till Taylor-rapporten, som ledde till krav på säkrare arenor, som ledde till statsfinansierade ombyggnader till sittplats, som ledde till större intäkter för klubbarna, som ledde till att Premier League blev vad den är idag.
Det där vet ni, det behöver vi inte upprepa igen, och knappast idag när vi reflekterar över en historisk, definierande gårdag.
– De drabbade led inte bara den 15 april 1989 i Sheffield utan i över två decennier på grund av skamligt beteende av folk som missbrukade sin ställning, sa Steven Gerrard igår.
– Som en av dem vars familj blev drabbad vet jag att smärtan kommer att bestå, tillade Liverpoolkaptenen.
Onsdagen den 12 september blev dagen då lögnerna nådde vägs ände.
Premiärministern bad om ursäkt å myndigheternas vägnar. FA bad om ursäkt. The Sun bad om ursäkt för sin rapportering.
”En lögn kan vandra runt halva jordklotet medan sanningen knyter skorna”, sa min favoritpoet Mark Twain.
I går var skon knuten.
Då återstod bara The Real Truth.

Källor (citat): AP, Guardian, Liverpool Echo, Independent, The Times.

***
Minnesvideo över Hillsborough-katastrofen
.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB