Startsida / Inlägg

Tre slutsatser efter Real Madrid–Manchester City

av Kalle Karlsson

En klassisk match
Nu brukar det inte hända så ofta, men om någon ber mig förklara varför jag älskar fotboll skulle jag vilja ge dem ett repris av andra halvlek av Real Madrid–Manchester City och säga: ”Kolla här”.
Det var en halvlek av ren fotbollsporr.
Fotbollen höll högsta kvalitet, det var fartfyllt, dramatiskt och en José Mourinho som gled ned på knä. Man kan knappast kräva mer.

Direkt efter slutsignalen tyckte jag lite synd om Manchester City som var på väg att ta den mest meriterande segern i klubbens moderna historia.
Men sett till händelserna var det rättvist. Real Madrid strimlade sönder City spelmässigt. Hemmalaget hade 30 avslut (!) och borde ha avgjort matchen långt innan Edin Dzeko rullade in 1–0.
I första halvlek var Real Madrid så mycket bättre. De klev högt, vann boll tidigt och det faktum att högeryttern Samir Nasri drog sig inåt i banan gjorde att Maicon blev lämnad ensam mot Ronaldo. Det var ödesdigert; Ronaldo skapade farlighet på farlighet från den kanten.
I paus balanserade Roberto Mancini upp laget något.
När José Mourinho kastade hängslena och bytte in Luka Modric och Karim Benzema svarade Roberto Mancini med att skicka in Pablo Zabaleta. Det var ett naturligt byte. Maicon hade haft svårt i matchen, Zabaleta är en erkänt pålitlig spelare som sällan gör misstag. Men igår lyckades han göra det mesta fel under sitt inhopp.
Argentinaren var på tok för offensiv under slutkvarten och lämnade ständigt stora luckor bakom sig.
Två minuter efter att han kommit in fick Marcelo vandra in från sin vänsterkant och göra 1–1. Vid det avgörande 3–2-målet, där Zabaleta givetvis skulle ha fått understöd från en av mittbackarna (det är en av anledningarna till att spela fembacklinje), chansbröt han och lät Ronaldo kliva in och ta avslut med högerfoten.
Det var ett kardinalfel som gjorde att laget fick resa hem tomhänt.

Yaya Touré – en omodern modern mittfältare
Jag minns att jag efter 15 minuters spel tänkte för mig själv att Yaya Touré varit ovanligt anonym. Real Madrid pressade högt, gav inte Manchester City någon tid och Yaya i den offensiva rollen blev avskärmad.
Sedan gav han sig i väg på en sån där patenterad löpning som får oss alla att häpna. Det finns andra spelare som kan flytta boll över stora ytor, inte minst Leo Messi, men det finns ingen som gör det med samma fart, urkraft och frekvens som Yaya Touré. När han satte fart igår fick jag George Weah-vibbar.
När ivorianen petar och sticker är han ostoppbar – framför allt då centrala mittfältare tenderar att vara lite slöa och inte vana att ställas mot speediga spelare.
Prestationen i upprinnelsen till Edin Dzekos 1–0-mål var otrolig. Först höll han ifrån och lyckades täcka bollen trots uppvaktning från ett par Real Madrid-spelare. Han kom ut ur situationen, sprang över halva plan innan han serverade Dzeko i exakt rätt ögonblick.
29-åringen från Bouaké är en spelartyp som inte görs längre. Han kan spela defensiv mittfältsstädare, han kan spela deep-lying playmaker, han kan spela offensiv mittfältsspets.
Han är helt enkelt den kompletta mittfältaren.

Maicon blir en lyxlirare i City
Det var många som undrade hur Manchester City kunde få loss Maicon för bara 40 miljoner kronor från Inter. Det var ju bara några år sedan som han ansågs vara världens bästa högerback.
Om någon glömt brassens taxifärd på White Hart Lane för två år sedan blev gårdagens match en påminnelse. Maicon är inte längre den Maicon som ägde sin högerkant och aldrig släppte någon förbi sig. Det blev tydligt när Cristiano Ronaldo satte honom i en karusell.
Det är visserligen ingen skam att bli bortgjord av Ronaldo – en av världens två bästa spelare – men Maicon blev det varje gång.
Det är möjligt att Roberto Mancini ville använda Maicons offensiv för att utnyttja luckorna bakom Ronaldo, men i så fall blev det kontraproduktivt. Ronaldo fick ännu större ytor vilket gjorde att Vincent Kompany fick gå ut och täcka upp.
Maicons agerande lämnade så mycket i övrigt att önska att jag tvivlar på att han kommer att spelas mer i en fyrbackslinje i matcher där Roberto Mancinis taktik är försvarsinriktad. I de fallen bör Micah Richards eller Pablo Zabaleta (i vanliga fall) vara bättre alternativ.
31-årige Maicon lär istället främst bli en ”lyxlirare” som kommer att briljera på hemmaplan i matcher där City har råd att negligera defensiven.

***
Mina spelarbetyg på Manchester City:
City: Hart 7 – Maicon 5, Kompany 5, Nastasic 6, Clichy 6 – Garcia 6, Barry 6 – Silva 6, Yaya 8, Nasri 5 – Tévez 6.
Avbytare: Kolarov 6, Dzeko 7, Zabaleta -,

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB