Startsida / Inlägg

Nani – från superstjärna till frågetecken

av Kalle Karlsson

För ett år sedan var han en av världens bästa yttrar.
Idag är formen som bortblåst och framtiden osäker.
Vad har hänt med Nani?

Old Trafford, den 18 september 2011:
Manchester United leder med 1–0 hemma mot Chelsea när Nani tar emot en passning på högerkanten. Han kommer visserligen från offsideposition, men linjedomaren har inte upptäckt det. Han sätter fart, lurar Juan Mata och skickar i väg en projektil. Petr Cech är chanslös när bollen far in i det bortre krysset.
Det är ett världsklassnummer av en spelare i världsklass.
Nani hade börjat säsongen så bra. Med två mål var han mannen bakom vändningen mot Manchester City i Community Shield (3–2), han hade lattjat med Tottenham. Knappt en vecka efter drömmålet mot Chelsea gjorde han ett nytt vackert solomål borta mot Stoke.
Där och då var Luis Nani bara en av världens bästa yttrar. Inte på Cristiano Ronaldo-nivå, men han var i den exklusiva skaran strax bakom.
Varje gång han fick bollen i ett en mot en-läge var han kapabel att skapa oreda. Han hade den där sällsynta förmågan att gå förbi försvarare utan enbart utnyttja snabbheten. Han kunde verkligen lura motståndare.
Vid den här tiden ifjol nämndes som en kandidat till priset som årets spelare.

Nanis karriär i Manchester United hade varit långt från spikrak. Han kom från Sporting Lissabon sommaren 2007. Den otacksamma jämförelsen med Cristiano Ronaldo följde med automatiskt.
Han blixtrade till ibland, som den där gången när han dundrade in ett drömmål mot Middlesbrough, men i det stora hela var han mest frustrerande. Hans lägstanivå var kriminellt låg.
I november 2009, under en landslagssamling, gav han en intervju till portugisisk media där han kritiserade Alex Fergusons matchning av laget.
– Jag kan göra en spektakulär match, men ingen garanterar mig att jag får starta nästa match. Det försämrar självförtroendet, sa han bland annat.
Det är sånt som kan få Sir Alex att ilskna till. Under vintern spekulerades det att Nani skulle säljas.
Sedan vände allt i en hemmamatch mot Hull City i januari 2010. Nani var bäst på plan – trots att Wayne Rooney gjorde fyra mål. Veckan efter var yttermittfältaren outstanding på Emirates när Manchester United kontrade bort Arsenal och vann med 3–1.
Karriären var back on track.
De kommande 1,5 åren byggde han upp sitt rykte som en blivande superstar. Säsongen 2010/11 valdes han till året spelare i United av lagkamraterna. Enda besvikelsen var att han fick starta Champions League-finalen på bänken när Alex Ferguson valde defensiva rollspelare som Ji-Sung Park och Antonio Valencia (trots att den sistnämnde just kommit tillbaka från skada).
Men Nani reste sig från den besvikelsen.
Förra hösten var han, vid sidan av Rooney, Uniteds viktigaste offensiva spelare. Han var dörröppnaren som fick saker att hända, ”poängspelaren” som avgjorde matcher. Även när han var lite sämre än vanligt hade han en förmåga att slå en avgörande passning som ledde fram till mål. Enligt Opta var det bara fyra spelare som skapat fler chanser sedan starten av säsongen 2010/11 (Leighton Baines, Florent Malouda, Luka Modric och David Silva).
Sedan hände något.

Efter målet mot Stoke den 24 september dröjde det till 10 december innan Nani hittade nätet igen. Under våren var han degraderad till rotationsspelare.
En förklaring var att Antonio Valencia tog Nanis favoritposition till höger, men det är inte den enda. För även då Nani spelades till höger nådde han inte upp i normal nivå. Det var som om han skruvat tillbaka tiden några år och var tillbaka till stadiet där han var lagets mest ojämna spelare.
I somras ville Nani ha ett nytt kontrakt. Portugisen tjänade runt 75 000 pund i veckan. Med två år kvar på avtalet krävde han en veckolön på 120 000 pund.
– Nani vill stanna men känner sig inte älskad. Han är inte i rätt sinnesstämning, sa en källa till Daily Mail i augusti.
Det märktes tydligt i premiären mot Everton. Nani startade men var sämst på plan. När han blev utbytt med tolv minuter kvar han hade knappt uträttat någonting av värde.
Det var svårt att tänka sig att samme spelare bara ett år tidigare varit en av världens bästa i sin position. Hur han kunnat dala så kraftigt utan något längre skadeuppehåll är en gåta.
Vad beror formsvackan på?
Handlar det om det uteblivna kontraktsförslaget? Zenit St Petersburg bekräftade i september att de förhandlat med Nani innan fönstret stängde.
Handlar det om det svagare understödet? Vänsterbacken Patrice Evra, som han tidigare hade så bra samarbete med, har haft en vikande formkurva i flera år.
Handlar det om självförtroende? Nanis citat från hösten 2009 antyder att han är en spelare som är i behov av trygghet, av att känna att han ”får misslyckas”.
I takt med de svaga insatserna har vi fått läsa rapporter om att han bråkat på träningen med Davide Petrucci.
Historien från premiären upprepade sig på Anfield mot Liverpool där han fick kliva av redan i paus. Då hade blott 65 procent av passningarna nått en medspelare.

Med tanke på Manchester Uniteds intresse i Lucas Moura i somras, med tanke på att Zenit bekräftat att de förhandlat med Nani i augusti, är portugisens framtid på Old Trafford ytterst osäker.
Alex Ferguson är inte känd för att vara sentimental. Han visade förvånansvärt stort tålamod hösten 2009 när spelaren inte visat några tecken på att utvecklas. Sir Alex kan mycket väl besluta sig för att sälja Nani trots vetskapen om den höga högstanivån.
Efter Manchester Uniteds trevande start på säsongen är det tydligt hur mycket de saknar en Nani i form. Utan Ashley Young och med en åldrande Ryan Giggs har laget inget annat klockrent alternativ för vänsterkanten. Experimentet med Danny Welbeck har inte gett önskad effekt.
25-åringen från Kap Verde står inför ett vägskäl. Det han behöver är en karriärdefinierande insats, likt den mot Hull City för snart tre år sedan.
Kan matchen förra helgen ha blivit det? Nani startade i stormötet med Tottenham. I första halvlek var han usel.
Men i andra halvlek när Spurs parkerat bussen utanför straffområdet fick Nani spela det spel han gillar. Han höll till på högerkanten, matades med crossbollar av Paul Scholes och fick utmana och slå inlägg. Han satte påpassligt reduceringen till 1–2. Men han saknade annars det där sista, en ”end product”. Av hans 15 inlägg nådde inget en medspelare.
Känslan var dock att det för Nanis del, trots förlusten, var ett litet steg i rätt riktning.
Han behöver ta fler.
Annars kan han snart vara historia i Manchester United.

FAKTA/Nani – säsong för säsong
(Säsong, klubb, matcher, mål)
2005/06 Sporting…………….. 29….…4
2006/07 Sporting………………29…….5
2007/08 Manchester U………26…….3
2008/09 Manchester U………13….…1
2009/10 Manchester U……….23……4
2010/11 Manchester U………33…….9
2011/12 Manchester U………29…….8
2012/13 Manchester U….……5………1

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB