Startsida / Inlägg

Två slutsatser efter Polen–England

av Kalle Karlsson

Englands passningsspel är undermåligt
En poäng borta mot Polen är ingen katastrof. England har fortfarande inte förlorat en tävlingsmatch under Roy Hodgson under ordinarie tid.
Men sett till insatsen är ”Three Lions” inte närheten av att vara på den nivån där de bör och vill vara.
Det här är fjärde matchen under Hodgson som England bara har ett avslut på mål.
Dagens uppskjutna VM-kval blev ännu ett bevis på hur frapperande begränsat laget är i sitt possession-spel.
Hela världen har tagit intryck av Spaniens framgångar de senaste åren och har utvecklat sitt passningsspel.
England står och trampar i kvicksanden. De kan helt enkelt inte styra rytmen i matcher, kan inte kontrollera händelserna. Istället blir det någon sorts chansartad ”ligga på rätt sida och hoppas på en fast situation”-fotboll.
Och det är ju helt i linje med Roy Hodgsons filosofi. Han är en defensiv tränare, duktig på att täta försvar och formera svårslagna lag. Han är inte direkt känd för champagne-fotboll.
– Vi gav bort bollen för enkelt. Men det gjorde Polen också. Du kan skylla till planen till viss del. Men vi var inte tillräckligt bra och det är vi de första att erkänna, sa Hodgson efteråt till ITV.

I första halvlek var kvaliteten på passningsspelet förvånansvärt låg. Michael Carrick, vanligtvis en vårdad spelare, slarvade allra mest, men han var knappast ensam.
Ändå lyckades England ta ledningen. Wayne Rooney styrde in 1-0 efter cirka 30 minuters spel (via axeln) på Steven Gerrards hörna, men det var inte på något sätt rättvist. Polen var bättre, agerade med mer finess, mer fart. Stjärnan Robert Lewandowski var hjärnan bakom det mesta via klokt ”link up-play” och England hade tur som gick till pausvila med uddamålsledning.

I andra halvlek gick Roy Hodgson över på ett 4-2-3-1 med Tom Cleverley i en central mittfältsposition och Wayne Rooney på vänsterkanten. Det ledde till färre chanser för hemmalaget, men är förstås inte optimalt att Rooney spelas i en kantroll.
Kvitteringen kom istället på en fast situation. Joe Hart missbedömde en hörna totalt, Joleon Lescott tappade markeringen på Kamil Glik och den sistnämnde kunde nicka in 1–1.
– Det var mitt fel. Jag skulle förmodligen ha boxat bort bollen, sa Joe Hart självkritiskt.
Roy Hodgson poängterade att hans lag är obesegrat (”gives me great heart”), men inte ens han kunde blunda för den mediokra prestationen.
– Det var inte en av våra bättre insatser. Planen var inte bra, den passade bättre för långbollar än passningsspel. Men vi spelade inte tillräckligt bra för att ta tre poäng, sa Roy Hodgson.
Den självinsikten var för engelsk del det mest positiva i Warszawa idag.

Vänstersidan ett stort frågetecken
England startade med ett 4-4-2 med Tom Cleverley som vänstermittfältare. Offensivt var planen att Manchester United-mittfältaren skulle flyta in centralt och söka ytan mellan motståndarnas backlinje och mittfält, men defensivt blev det ödesdigert.
I första halvlek attackerade Polen konstant längs sin högerkant. Det var inte speciellt förvånande. Ni som såg laget i EM noterade att högerkanten med Piszczek/”Kuba” Blaszczykowski var ett av lagets främsta anfallsvapen. Idag saknades ”Kuba”, men högerkanten användes effektivt ändå.

Roy Hodgson måste se över sin vänstersida. Evertons Leighton Baines har varit en av Premier Leagues bästa spelare under hösten. Han startade mot San Marino. Idag var Ashley Cole tillbaka i startelvan.
Chelseaspelaren är Englands bästa vänsterback genom tiderna, men han agerar inte lika förtroendeingivande längre. Idag var han ständigt på halvdistans. I första halvlek kändes det farligt varje gång Polen kombinerade på Englands vänsterkant. När kvitteringsmålet kom var det efter att Polen skapat en hörna längs Coles kant.
Är det inte läge att ge Leighton Baines chansen även i de stora matcherna?

Mina spelarbetyg, Polen-England:
England: Hart 5 – Johnson 7, Jagielka 6, Lescott 6, Cole 5 – Milner 7, Gerrard 7, Carrick 5, Cleverley 5 – Rooney 5 – Defoe 5.
Avbytare: Welbeck -, Oxlade-Chamberlain -.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB