Startsida / Inlägg

Två slutsatser efter Arsenal-Schalke

av Kalle Karlsson

Stoppa Arsenal – neutralisera Cazorla
Vad hände med det där positiva, offensiva, flödande Arsenal som var så imponerade borta mot Manchester City? Det var en insats som fick optimismen att spira. Gunners åkte till Etihad och dominerade på arenan där mästarna inte förlorat en ligamatch på år och dar.
Sedan kom förlusten hemma mot Chelsea 29 september och sedan dess har det inte funnits samma flow. Det blev visserligen segrar mot Olympiakos och West Ham, men efter 0–2 har laget klivit ned i källaren.
Det här var ju matchen där Arsenal skulle sudda ut minnena av den bedrövliga insatsen i helgen mot Norwich. Istället blev det en lika jobbig kväll.

Schalke är visserligen avsevärt bättre än vad folk förstått. De åkte till Westfalenstadion i helgen och vann rättvist borta mot Dortmund, vilket säger en del om Huub Stevens gäng.
Men Arsenal spelade dem i händerna.
Arsène Wenger valde att återgå till 4-5-1-uppställningen med Gervinho som rörlig ”false nine” (intressant att han väljer ”strikerlöst” till en match där laget ska få igång offensiven). Om man säger det att det slog tillbaka mot Arsenaltränaren är man snäll.
Gervinho var totalt misslyckad och Arsenal mäktade bara med fem avslut på hela match., varav ett på mål.
I andra halvleken var det Schalke som styrde, Schalke som krigade, Schalke som vann andrabollarna.
De vann rättvist och det är det som är mest oroande för Arsène Wenger och Steve Bould.
– Brist på chanser är vi inte vana vid, sa Bould efteråt.
Nej, vi är ju inte det. Vi är vana vid att Arsenal styr spelet och öser på framåt på Emirates, men senaste två matcherna har laget sett skrämmande idéfattigt ut.
När inte Santi Cazorla lyckas svinga sitt trollspö finns det ingen annan som är kapabel att göra det.
Är det så enkelt som att stoppar du Cazorla, stoppar du Arsenal? De två senaste matcherna antyder det.

Det var en rad spelare som underpresterade i Arsenal igår. Gervinho var vilsen i rollen som striker. Aaron Ramsey var en skugga av den Aaron Ramsey som dominerade borta mot Manchester City. André Santos var hopplös på vänsterbacken (mer om det längre ned).
Beror formsvackan på de individuella djupdykningarna och skadorna eller är den del av ett större strukturellt problem?
Igår vädrades missnöje från fansen på Twitter. Då blossade den här latenta frågan upp som legat och pyrt i flera år. Om Arsenals strategi, om hur klubben drivs, om värvningspolicyn.
Torsdagens möte med aktieägarna kan bli stormigt.

Santos – inte tillräckligt bra som backup
Kieran Gibbs har inlett säsongen lysande på vänsterbacken. Därför var det ett hårt avbräck när han drog på sig den senaste i raden av skador.
Det underlättas förstås inte att ersättaren heter André Santos.
Brassen värvades till Arsenal förra sommaren från Fenerbahçe. Debutåret var upp och ned. Ibland var han okej och maskerade sina defensiva brister, ibland blev han brutalt avslöjad. Hans ojämna prestationer symboliserades kanske bäst av första halvlek borta mot Chelsea där han var en katastrof  första halvlek för att sedan göra mål och vara rätt bra i andra när Arsenal vände till 5–3-seger.
Den här hösten har varit turbulent. Speltiden har varit begränsad och istället har han skapat rubriker när han fälldes för fortkörning och riskerade fängelse.
Igår hade 29-åringen det som på fotbollsengelska kallas ”a shocker”.
Det blev nästan för enkelt för Schalkes tränare Huub Stevens att identifiera Arsenals vänsterkant som akilleshälen den här kvällen och sedan släppa loss speedkulan Jefferson Farfán på den flanken.
– Det var tufft. De hade två bra spelare, deras två bästa spelare, på den kanten, sa Steve Bould.

Det var nästan smärtsamt att se André Santos igår, men det blottlägger också Arsenals problem när så mediokra spelare får spela i en viktig Champions League-match.
Sanningen är nog att André Santos inte är tillräckligt bra för att vara förste backup, åtminstone inte till en så skadebenägen spelare som Gibbs, i en klubb som vill utmana om titlar.

***
Champions League-baksmällan är avsevärt större i Manchester City, men den matchen såg jag inte så det är svårt att analysera vad som hände i Amsterdam. Vi får återkomma i det ämnet.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB