Startsida / Inlägg

Vad hände med Englands säkraste defensiv?

av Kalle Karlsson

Manchester City hänger på en skör tråd i Champions League.
Igår blev det bara 2-2 hemma mot Ajax.
Det är förstås ett dunderfiasko.
Hur stor del av ansvaret för den rämnande defensiven ligger på Roberto Mancini?

Man kan förstås förklara den uteblivna segern genom att peka på två felaktiga, förödande domslut.
Manchester City gjorde 3–2 genom Sergio Agüero, fullbordade vändningen, men linjedomaren hade tyvärr hittat en offside i upprinnelsen. Felaktigt.
Mario Balotelli skulle förstås ha haft straff i slutsekunderna när hans tröja stod som ett tält, men domarna – även målområdesdomaren – valde att blunda för den situationen.
– Vi gjorde tre mål och skulle ha haft en straff, sa Roberto Mancini.
Det var lätt att sympatisera med honom i stunden, men City-tränaren gör sig själv en björntjänst om han nöjer sig med att klaga på domarna och inte låter spelarna titta sig själva i spegeln.
Manchester City var inte tillräckligt bra igår och de har inte varit tillräckligt bra i Champions League den här hösten. Det är därför de har blott två poäng efter fyra omgångar.

Manchester City kan iallafall inte skylla på skador. Bortsett från David Silva hade Roberto Mancini tillgång till nära nog ordinarie lag.
Citys startelva kostade klubben 1,9 miljarder kronor. Ajax kostade 31,7 miljoner kronor.
Istället bör man resa frågan vad som hänt med defensiven som var Premier Leagues bästa ifjol.
Redan före matchen var det ett faktum att Joe Hart fått flest skott på sig (21) i hela Champions League. Fler än Kelava i hopplösa Dinamo Zagreb.
Det är uppseendeväckande.
Det dröjde bara tio minuter innan det skakiga försvaret visade sig från sin allra sämsta sida. En hörna tilläts dimpa ned framför fötterna på Siem De Jong samtidigt som ett gäng City-spelare agerade passiva åskådare. Det var 0-1-målet.
0-2 kom också efter hörna efter att ingen plockat upp Siem De Jong vid första stolpen.

Det är här det är lätt att skylla allt på zonförsvaret på fasta situationer. Eller, det är åtminstone populärt hos vissa att göra det.
Roberto Mancini föredrar zon och har fått kritik för det. Men då bortser man från det faktum att lag släpper in mål även när man använder man-man-markering.
Systemet är inte fel. Det är komponenterna som är fel.
Om spelarna inte gör sitt jobb spelar det ingen roll vilken typ av försvarsmetod man använder.
Just nu är det där skon klämmer.
City skärpt till försvaret i ligan senaste veckorna, men laget har ännu inte hållit nollan i Champions League.
Vincent Kompany är en skugga av den koloss som var en av Europas allra bästa försvarare i våras. Joleon Lescott har fått en tung start på säsongen.
Hur blev det så?

Den enda förklaringen jag kan finna är att Roberto Mancinis experimenterande med trebacklinje skapade osäkerhet i de bakre leden. Micah Richards vädrade sitt missnöje efter förlusten i Amsterdam och vädjade efter en återgång till fyrbackslinje.
– Om man är en toppspelare är det inte viktigt vilket system man använder, sa Roberto Mancini.
– Om man inte förstår det, då är man ingen toppspelare och då kan man inte spela för klubben. Vi tränar varje dag på taktiska situationer. Vi släppte inte in mål för att vi bytte system utan för att vi gjorde ett dumt misstag i en en-mot-en-situation.

Det är väl problemet ligger. Manchester City spelare är toppspelare, men alla är inte toppspelare rent taktiskt. Micah Richards är ett fysiskt praktexemplar, men hans taktiska sinne är ytterst begränsat. Jag ser inte heller Joleon Lescott som taktiskt skolad heller. Eller Aleksandar Kolarov för den delen.
– Om det är en formation vi vill ska bli lyckad måste vi arbeta mer med den. Jag tror spelarna föredrar 4-4-2, men det är vad managern vill och vi gör som han säger, sa Micah Richards.
Frågan är alltså: Har Mancini materialet för att hålla på och hatta mellan olika spelsätt? I en match den här säsongen använde han fem olika spelsystem.
Tränare har sin filosofi och är ofta fästa vid ett system de tror på (Gian Piero Gasperini är exempelvis en uttalad förespråkare för trebackslinje). Men man kommer aldrig ifrån det faktum att man måste spela efter sina resurser.
Det är inte de olika sifferkombinationerna som släppt in mål, men hattandet har skapat osäkerhet, som har lett till misstag, som har lett till enkla insläppta mål.
Igår bjöd Manchester City Ajax på två. De har släppt in nio mål på fyra CL-matcher.
Därför talar allt för att de återigen kraschar ut ur gruppspelet i Europas finaste turnering.

***
Jag såg inte Schalke–Arsenal igår (2-2), har bara sett höjdpunkter.
Det kändes iallafall som Arsène Wenger, till slut, valde rätt uppställning med Laurent Koscielny som mittback och Thomas Vermaelen som vänsterback istället för osäkre André Santos.
Dessutom fick Theo Walcott starta sin första CL-match i höst. Han tackade för förtroendet med att springa in med 1-0-målet.
En poäng borta mot Schalke, som öppnat Bundesliga starkt i höst, är ingen katastrof och Arsenal lär gå vidare ändå.
Dock kan det bli kostsamt att missa gruppsegern som bör ge enklare lottning.
Vad tyckte ni som såg matchen?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB