Startsida / Inlägg

Tre slutsatser efter helgen

av Kalle Karlsson

Nystart för Brendan Rodgers säsong
Visst, Chelsea dominerade första halvlek och borde så klart ha avgjort matchen före paus.
Men 1–1 på Stamford Bridge var ändå ett steg i rätt riktning för Liverpool.
Efter den poängmässigt sämsta starten på en evighet behöver Brendan Rodgers segrar, men i det läget handlar det om att härda ut till nyår när transferfönstret öppnar.
Liverpool behöver nämligen förstärka. Brendan Rodgers sa det så tydligt som han är tillåten att göra när han talade med Telegraph efter matchen mot Chelsea:
– Om vi kan få in en eller två i januari kan vi förvandla kryss till segrar.

Rodgers revolution – främst hans ambition att införa ett nytt, proaktivt spelsystem i Liverpool – kommer att ta tid. Det var ingen överraskning.
Därför kan man säga att hans säsong startar nu. Det kan iallafall bli en nystart. Hans projekt har fått elva matcher att känna sig för, han har kunnat släppa fram unga spelare som Raheem Sterling, Andre Wisdom och Suso. Framför allt har laget avverkat många av de tuffa matcherna.
Liverpool har ställts mot Manchester City, Arsenal, Manchester United, Chelsea, Everton, Newcastle och West Bromwich.
Lagets schema fram till nyår ser inte skräckinjagande ut:
Wigan (h), Swansea (b), Tottenham (b), Southampton (h), West Ham (b), Aston Villa (h), Fulham (h), Stoke (b), QPR (b).
Det finns förstås inga enkla matcher i Premier League – en klyscha som är sann – men är det någon gång Liverpool ska börja plocka poäng är det nu.

Andra spelare har också fått fira ensamma
Luis Suárez gjorde 1–1 för Liverpool mot Chelsea och sprang ut till bortakurvan för att fira med fansen. När han vände sig om upptäckte han att lagkamraterna sprungit tillbaka till mittlinjen istället för att fira med honom.
http://www.youtube.com/watch?v=9JCSSY6kSsI
Hans ansiktsuttryck när han upptäckte det var roligt, men den stora snackisen bland egna fansen och motståndarfansen är förstås varför ingen firade med uruguayanen.
Ville de sätta igång spelet snabbt? Nej, jag tvivlar på det. Fram till målet hade Liverpool knappt haft en målchans. Chelsea hade momentum och i det läget borde de har gjort allt för att få ett ”break” i spelet.
Är de förbannade på Suárez? Nej, varför skulle de vara det? Det är ju Suárez som burit laget på sina axlar i match efter match den här hösten.

Jag har inget svar till varför de övergav honom. Att ingen firade målet med honom tyder ju på att de andra var ”överens” om det.

Däremot kan jag berätta om ett parallell-fall som kanske, kanske kan ge en ledtråd.
Robbie Keane hade som ritual att alltid fira sina mål med att vända sig mot publiken, ställa sig med armarna i vädret och låta lagkamraterna hoppa upp på hans rygg samtidigt som han tog emot fansens hyllningar.
Lagkamraterna – jag tror det var under tiden i Leeds – kom en gång överens om att de inte skulle göra ett ”practical joke”. Vid nästa mål skulle de inte hoppa upp på hans rygg utan istället springa tillbaka till mittlinjen.
Sagt och gjort.
Nästa gång Robbie Keane gjorde mål ställde han sig med ryggen mot lagkamraterna, beredd att ta emot hyllningarna. Efter några sekunder när ingen lagkamrat dykt upp, vred han på nacken och kikade bakom ryggen.
Då såg han att de redan ställt sig på egen planhalva.

Var det Liverpoolspelarnas sätt att ”pika” Luis Suárez för att han ofta springer ifrån dem när han firar ett mål?
Jag vet inte. Men i så fall var det ju ett ”practical joke” som gjorts förr.

***
I övrigt noterar vi från Chelsea-Liverpool att…
Brendan Rodgers testade ett 3-5-2-system på Stamford Bridge. Djärvt. Men det var först när han ändrade till 4-4-1-1 i andra halvlek som Liverpool fick udd på sitt anfall.
John Terry gjorde en stark insats så länge han var kvar på planen innan skadan. Först diagnosen är att han blir borta i ”veckor snarare än månader”.
Jamie Carragher gjorde en beundransvärd insats i andra halvlek. 34-åringen gjorde sin första start i ligaspelet. Han sa efteråt att det var lite svårt att stå vid sidan, men hans karaktär var guld värd när Chelsea tryckte på som mest.

Ki – en komplett mittfältare
Swansea tappade många betydelsefulla spelare i somras. Joe Allens flytt till Liverpool var förstås ett hårt slag eftersom hans samarbete med Leon Britton lade grunden till lagets fina passningsspel ifjol.
Men ersättaren imponerar mer och mer på mig.
Ki Sung-Yueng värvades till Swansea från Celtic i somras och han har klivit fram som en av ligans bästa box-to-box-mittfältare.
I tidigare matcher har han övertygat med sitt defensiva arbete och tunga distansskott.
Efter att nyss ha sett reprisen av Southampton-Swansea från igår konstaterar jag att Ki är en komplett mittfältare. Det är lätt att förstå att 23-åringen kallats ”Sydkoreas Steven Gerrard”.
Swanseas passningstrianglar är kanske inte lika fina utan Joe Allen, men i Ki Sung-Yueng har laget fått en riktigt lovande tvåvägsspelare.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB