Startsida / Inlägg

Suárez gjorde vad alla andra spelare hade gjort

av Kalle Karlsson

Luis Suárez tog hjälp av handen och sköt Liverpool vidare i FA-cupen.
Så nu förtjänar han att kastas ut ur landet.
Enligt vissa.

Liverpool besegrade Mansfield igår i FA-cupen. Segersiffrorna skrevs 2-1 efter att non-league-laget pressat rejält på slutet och vaskat fram ett par heta kvitteringschanser.
Det blev ett debutmål av Daniel Sturridge, avancemang och inga skador, förmodligen vad Brendan Rodgers önskade sig inför matchen.
För Luis Suárez blev det en ny dag i händelsernas centrum.
Anfallsstjärnan byttes in i andra halvlek och satte 2–0-målet som såg ut att punktera matchen.
Reprisbilderna visade att han tog hjälp av handen innan han placerade bollen i nät.
– That, I’m afraid, is the work of a cheat, sa ESPN:s kommentator Jon Champion i direktsändningen.
I så fall är det många som bör stämplas som fuskare.

Gårdagens incident hade onekligen taskig tajming. Luis Suárez briljans hade ju börjat överskugga hans förflutna. Senaste månaden har han inte filmat, förra helgen gjorde han allt för att stå på benen när Carlos Cuéllar gjorde allt för att riva ned honom. Petr Cech berömde honom för att han stod upp i en potentiell straffsituation på Stamford Bridge, vilket återgavs av tidningarna.
Så i en tid när alla rubriker om uruguayanen har varit positiva och handlat om hans klass på fotbollsplanen, råkar han få bollen på handen och så hamnade han i skottluggen igen.
Jag skriver ”råkar”, för det var precis vad det handlade om.
Situationen gick fort, bollen rikoschetterade upp på hans arm/hand. Det var knappast medvetet.
– Vi borde få ett omspel, sa Manfields ordförande John Radford.
Eh, va? Har jag missat något här? Förtjänar man omspel för en omedveten hands som domaren borde ha uppfattat?

Vad är rätt och fel här? Går det, som många gör, att dra parallellen till Miroslav Klose?
Luis Suárez gjorde det man kan förvänta sig av honom och andra spelare.
Jag hade velat se den spelaren som, när han fått med sig bollen med hjälp av handen, sträcker upp armen i luften och säger: ”Sorry, jag tog med handen”.
Vi kan vända på frågeställningen: Hade en försvarare erkänt och påpekat för domaren att det borde vara straff om han tagit med handen i eget straffområde? Knappast.
Miroslav Klose framhålls som ett fint exempel för sportmanship, men vi får inte glömma att tyskens första reaktion efter att han – högst medvetet – styrt in bollen i mål med handen var att jubla. Sedan fick han samla sig och bestämde sig för att erkänna efter en rejäl proteststorm från motståndarlagets spelare.
Bra, Klose.
Men självsanering är inget system vi, än så länge, använder inom fotbollen.
Domarna har betalt för att göra sitt jobb. Tänjer man på reglerna genom att ta med handen eller filma finns risken att man straffas (man kan diskutera om straffet för en filmning, varning, är för milt men då får man istället ifrågasätta regelverket).
Den här gången missade Andre Marriner att blåsa för en solklar hands. Liverpool tackade och tog emot. Som alla andra hade gjort.
Det största ansvaret ligger på domaren.

Reaktionerna på gårdagens händelse följde samma mönster som det brukar göra.
I ena ringhörnan Liverpoolfansen som menar att pressen som vanligt svartmålar deras stjärna. Vilket förstås är fel. Jag har inte sett någon tidningstyckare som kritiserat Suárez. Tvärtom har alla försvarat honom förutom vissa spelare i Mansfield som talade i affekt.
I andra ringhörnan fans från motståndarlag som ställer sig på moralens pelare och skriker ”fuskare”. Vilket förstås också är fel. De hade förmodligen inte varit lika dömande om det gällt deras egen spelare.
Många efterlyser sportmanship, men efterlever vi det själva?
Förre storspelaren Gordon Strachan gjorde en intressant jämförelse. Han drog parallellen med att betala parkeringsavgift men kalkylera med att ”gå över tiden”. Alla som äger en bil har förmodligen gjort det någon gång, men ingen har väl ringt myndigheterna efteråt och berättat att man egentligen borde få en böteslapp?

Går det att ha en kultur där spelare erkänner ”fusk”? Kanske. Det har gjorts experiment.
I Tyskland har man testat ett intressant system vid handssituationer. Om en domare misstänker att bollen träffat handen kan han fråga spelaren.
Om spelaren erkänner döms frispark.
Om spelaren insisterar att han inte använt handen och målet godkänns – men sedan blir överbevisad vid granskningen av tv-bilderna straffas han med tre matchers avstängning.
Jag vet inte vad det här försöket mynnade ut i, jag har inte hört något mer om det, men det är onekligen intressant. Det borde gå att använda för att stävja filmningar också.
En spelare som inte erkänner och motbevisas av tv-granskning i efterhand skulle kunna få en tre matcher lång avstängning. Skulle filmningarna upphöra? Nej, inte helt och hållet, men de skulle minska avsevärt. Spelarna skulle bli tvungna att tänka till.
Till dess får vi nog leva med att fotbollsproffsen spelar till domaren blåser.
Det är ju trots allt det som de får betalt för.

***
Daniel Sturridge gjorde mål i sin Liverpool-debut (kallt avslut på fin passning från Jonjo Shelvey), men eftersom motståndet var så modest väntar vi med att dra några slutsatser.
Det som var mest intressant Brendan Rodgers ord efter matchen. Han slog fast att Daniel Sturridge passade bäst som central anfallare och att han planerar att spela Luis Suárez på kanten.
– When he (Suárez) played at Ajax he played in behind as a No 10, in between the lines, and he played as a reverse winger from the left side so he wasn’t quite out wide – he was tucked in round the corner.
Det är på intet sätt någon ny roll för Luis Suárez. Han spelade ofta högerforward för Ajax. Jag minns en match jag såg mot Groningen där Fredrik Stenman neutraliserade honom fullständigt.
Det är ändå modigt av Rodgers att skissa på en annan roll för spelaren som burit Liverpool på sina axlar under höstsäsongen.
Men laget kan gynnas av en sådan uppställning eftersom Liverpool idag har för få spelare som bidrar med mål. Suárez har så brett register att han kan spela i vilken anfallsposition som helst.
Luis Suárez-Daniel Sturridge-Raheem Sterling – blir det anfallstrion mot Manchester United nästa helg?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB