Startsida / Inlägg

Matchen kan avgöra Hooivelds karriär

av Kalle Karlsson

På lördag väntar en sexpoängsmatch när Aston Villa tar emot Southampton.
För den förre AIK-spelaren Jos Hooiveld, 29, är mötet viktigare än så.
Det kan bli dagen som avgör hans karriär.

Ni som följer allsvenskan minns holländaren Jos Hooiveld. Han anlände till AIK från finska FC Inter och var en högst bidragande faktor till att laget vann SM-guld 2LAX9.
Efter sejouren i Sverige blev det två år i Celtic med sporadisk speltid innan Southampton valde att plocka över spelaren på lån på deadline day 2011.
Flytten till England blev lyftet som Jos Hooiveld behövde.
Under Nigel Adkins ledning sprang Southampton rakt igenom Championship och säkrade uppflyttning till Premier League.
Hooiveld var lysande. Han var inte bara den kompromisslösa duellspelaren som höll rent i eget straffområde. På 39 matcher i ligan svarade han för sju mål från sin backplats, ett mycket imponerande facit.
Under sommaren storsatsade Southampton för att etablera sig i Premier League. Bland andra köptes Jay Rodriguez från Burnley för 8,5 miljoner euro. Emmanuel Mayuka hämtades från Young Boys för 4 miljoner euro. Saints vann slaget om eftertraktade Nathaniel Clyne från Crystal Palace för 3,2 miljoner euro.  Och framför allt: Ordföranden Nicola Cortese krossade klubbrekordet när han lade ut drygt 15 miljoner euro för Bolognas spelfördelare Gastón Ramírez.
Southampton investerade stort i allt utom mittförsvaret. På den lagdelen lade de endast ut 2,8 miljoner euro på Maya Yoshida från VVV-Venlo.
De hade ju ett tryggt mittlås med Jos Hooiveld och José Fonte.

Det var många, bland annat skrivaren av dessa rader, som undrade om Southampton inte spelat ett för högt spel när de inte förstärkte mer i försvaret.
Så kom ligastarten. Southampton förlorade de fyra första matcherna och släppte in 14 mål.
I centrum för det havererade försvaret stod Jos Hooiveld.
Entrén i Premier League blev en ”reality check” både för laget och för Hooiveld. En påminnelse om hur stort steget från Championship till världens mest tempostarka liga kan vara i vissa fall.
Efter sina fem första matcher hade den tidigare AIK:aren gjort två självmål och orsakat två straffar. Det var ingen slump, snarare en följd av att han ofta var steget efter.
Managern Nigel Adkins var satt under press. Enligt oddssättarna var han favorit till att få gå först. Han hade inget annat val än att peta Jos Hooiveld.
Adkins satsade på japanen Maya Yoshida – och plötsligt började Southamptons försvar fungera.

Jos Hooiveld hamnade i kylan. Sedan självmålet mot Fulham den 7 oktober har han startat blott tre matcher i alla turneringar (och gjort två inhopp).
De egna fansen har raljerat över honom.
Eftersom en mittback stått högst på prioriteringslistan inför januarifönstret finns risken att Jos Hooiveld ska fösas ut, än längre från startelvan.
Men så hände det som supportrarna fasat för.
I FA-cupmötet på St Mary’s i lördags styrde Demba Ba in 4–1 för Chelsea. Tv-kameran fastnade på det haussade nyförvärvet som jublade framför sina nya fans.
Samtidigt låg José Fonte och vred sig i smärtor. Southamptons mittback skadade sig i duellen med Ba och lämnade planen på bår.
Det var bland det sämsta som kunde hända Southampton; José Fonte har spelat varje minut hittills i ligan och burit lagkaptensbindeln de senaste veckorna.
För Jos Hooiveld personligen kan det vara chansen han drömt om.
Southampton har valt att hemlighålla hur allvarlig Fontes skada är, men troligen blir portugisen borta åtminstone de närmaste matcherna. Tidningarna skriver att klubben har intensifierat jakten på Cagliaris mittback Davide Astori.
Till dess står Nigel Adkins och faller med de han har till sitt förfogande: Maya Yoshida och – Jos Hooiveld. Oprövade Aaron Martin, 23, finns också, men han hade svårt att platsa i Crystal Palace under hösten, vilket indikerar att han inte är redo för Premier League.

Det är möjligt att Davide Astori, 25, blir klar för Southampton innan lördag, men det är ändå troligt att Jos Hooiveld får starta bredvid Maya Yoshida. Försvarsspel handlar om kommunikation och samarbete och det vore orättvist mot Astori att slänga in honom direkt i en ödesmatch.
Hooiveld – om han får starta – kommer att ställas mot Christian Benteke. Aston Villa-anfallaren var i storform under andra halvan av hösten och utgör ett bra test.
En stormatch av Jos Hooiveld på Villa Park på lördag skulle inte bara innebära att han tystar sina kritiker.
Det skulle även innebära att Nigel Adkins kommer se honom som ett alternativ under våren.
Motsatsen – en insats som väcker minnena från hösten av en klumpig försvarare som ständigt var steget efter – skulle kunna innebära försäljning redan i januari.
Och då lär snart 30-årige Jos Hooiveld aldrig mer få sätta sin fot i Premier League igen.

FAKTA/Jos Hooivelds matcher i Premier League
19 aug: Man City (b)……….. 2-3 – 90 minuter
25 aug: Wigan (h)………….……0–2 – 90 minuter
2 sep: Man United (h)…………..2–3 – 90 minuter
15 sep: Arsenal (b)………….……1–6 – 27 minuter (utbytt vid ställningen 1–0)
7 okt: Fulham (h)…………..……2–2 – 83 minuter (inbytt efter sju minuter)
20 okt: West Ham (b)………….1–4 – 90 minuter
25 nov: Newcastle (h)…………..2–0 – 1 minut (inbytt i 89:e minuten)
29 dec: Stoke (b)……………..…..3–3 – 90 minuter

Det talar för att Hooiveld klarar testet
Vissa förutsättningar har förbättrats jämfört med säsongsstarten då Jos Hooiveld samlade på självmål. Om han startar på lördag kommer han visserligen sakna parhästen José Fonte, men det finns omständigheter som gör att holländaren kan se fram emot matchen med tillförsikt:
* Nigel Adkins har använt en mer riskminimerande taktik, vilket inte utelämnar försvararna på samma sätt.
* Jack Cork har, sedan han slog sig in i startelvan i november, gett mittfältet defensiv stadga bredvid bollvinnaren Morgan Schneiderlin.
* Luke Shaw, 17, har varit avsevärt mer pålitlig till vänster i backlinjen än fladdrige Daniel Fox.
* Artur Boruc har inte varit någon succé mellan stolparna, men jag har ändå större förtroende för polacken än för Kelvin Davis och Paolo Gazzaniga.
* Aston Villa är i usel form. Häromveckan åkte laget på en 0–8-smäll mot Chelsea och igår förlorade laget i Ligacupen mot Bradford från League Two.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB