Startsida / Inlägg

Lista: Höstens 11 bästa tonåringar

av Kalle Karlsson

Engelsk fotboll oroar sig för återväxten.
Men det finns några tonåringar som har tagit Premier League med storm under hösten.
Det var dags att titta närmare på spelarna under 20 år.

Financial Fair Play och ”Home grown quota-reglerna” har satt fokus på att egenfostrade spelare i England. Fotbollsförbundet, FA, gör en jättesatsning och har rekryterat West Bromwichs sportchef Dan Ashworth för att förbättra talangutvecklingen.
Den här frågan är extra aktuell efter en vecka då FIFPro XI presenterats utan en enda spelare från världens mest penningstinna liga.
Är det en verklighet Premier League ska vänja sig vid? Finns det spelare som i framtiden kan utvecklas till världsstjärnor?

Första omgångarna i Ligacupen brukar ju vara ungdomarnas scen. Det har blivit turneringen där många får sin första smak av proffsfotbollen, helt enkelt för att tränarna har råd/mod att släppa fram dem i matcher som inte betyder lika mycket.
I samband med att storlagen gick in i Ligacupen i september sammanställde jag en lista på alla nya bekantskaper som visat upp sig. Den visar att det finns en uppsjö av unga spelare som snart knackar på dörren.
Men efter första framträdandet i Ligacupen blir det tyst kring många av dessa namn. De flesta återgår till sina reservlag, en del lånas ut till lägre divisioner, en del kallas upp sporadiskt för att sitta på bänken i Premier League. Det är bara en exklusiv skara som direkt lyckats etablera sig i världens mest konkurrenskraftiga liga.
Enligt ett snabbt överslag har 20 tonåringar fått speltid i Premier League under hösten.
Här har jag rankat de som gjort störst avtryck hittills. Det är alltså inte en lista över vilka spelare som har störst potential eller vilka som är bäst, utan rangordningen baseras på deras insatser den här säsongen.

Bästa tonåringarna i Premier League

11) Kerim Frei, Fulham
19 år, yttermittfältare

5 matcher, 0 mål
Visade gryende form redan förra säsongen, men under hösten hamnade han bakom Alexander Kacaniklic i kön till startelvan och lånades ut till Coventry. Tillbaka i Fulham sedan slutet av november och har deltagit i fyra av de senaste fem matcherna. Född i Österrike med turkisk pappa och mamma från Marocko har Frei sedan förra året valt att representera Turkiet.

10) James Ward-Prowse, Southampton
18 år, mittfältare
8 matcher, 0 mål
Startade på centralt mittfält, blott 17 år, i premiären borta mot Manchester City. Har tappat sin plats i elvan, men Ward-Prowses tid kommer.

9) Gaël Birigimana, Newcastle
19 år, mittfältare
10 matcher, 1 mål
Ett av få ljus i Newcastles mörker. Den unge mittfältaren värvades från Coventry i somras och har fått mer och mer speltid. Drömmål mot Wigan. Har startat tre matcher.

8. Suso, Liverpool
19 år, mittfältare
12 matcher, 0 mål
Den unge spanjoren har spelat tolv matcher i Premier League. Inte samma typ av poängspelare som Sterling. Suso är mer possession-orienterad.

7) Andre Wisdom, Liverpool
19 år, försvarare
8 matcher, 0 mål
För ett par år sedan slog John Flanagan igenom som 18-åring och spåddes en stor framtid. Nu har han blivit rejält omsprungen av Andre Wisdom. Med både snabbhet och tuffhet har han blivit ett habilt alternativ på högerbacken. Startat åtta matcher.

6) Ben Davies, Swansea
19 år, försvarare
17 matcher, 0 mål
Walesaren fick chansen när Neil Taylor blev skadad och har vuxit in i rollen. Två assist från sin vänsterbacksposition.

5) Luke Shaw, Southampton
17 år, försvarare
11 matcher, 0 mål
Har tagit över platsen i startelvan efter Daniel Fox. Imponerar stort med sin mognad och sitt trygga spel. Skrev nytt kontrakt på torsdagen, men storklubbarna lär ha Shaw under uppsikt ändå.

4) Alex Oxlade-Chamberlain, Arsenal
19 år, yttermittfältare
14 matcher, 1 mål
Lite av en mellansäsong hittills för engelsmannen som slog igenom med dunder och brak för ett år sedan. Bara startat åtta matcher.

3) Matija Nastasic, Manchester City
19 år, försvarare
12 matcher, 0 mål
Framtidsköpet från Fiorentina har spelat så bra att han stundtals hållit Joleon Lescott på bänken. Oerhört mogen för sin ålder.

2) Romelu Lukaku, West Bromwich
19 år, anfallare
19 matcher, 7 mål
Stor, stark, svårstoppad. Vi har anat vilken potential den här grabben haft sedan han slog igenom som 16-åring i Anderlecht. Under hösten visade han den. Har mest använts som ”impact sub”, startade bara fyra matcher fram till december.

1) Raheem Sterling, Liverpool
18 år, yttermittfältare
20 matcher, 2 mål
Lyftes in i startelvan till mötet med Manchester City – och svarade med en stormatch, blott 17 år ung. En månad senare var han en av planens bästa mot Manchester United. Under första halvan av hösten var Sterling en av ligans bästa yttrar. Tappade formen framåt vintern efter att ha matchats för hårt av Brendan Rodgers. Har startat 18 matcher.
– Läs mer: ”Raheem Sterling – Liverpools räddare”.

Andra tonåringar som visat upp sig i PL under säsongen:
Connor Wickham (Sunderland), Lucas Piazon (Chelsea), Nathan Ake (Chelsea), Nick Powell (Manchester United), Ross Barkley (Everton), Serge Gnarby (Arsenal), Karim Rekik (Manchester City), Harry Kane (Norwich, utlånad från Tottenham), Derrick Williams (Aston Villa).

***
Vilka spelare på listan tror du har störst potential? Eller finns det andra som som inte fått spela i Premier League ännu som kommer att nå längre?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB