Startsida / Inlägg

Dokument: Demba Ba – fyndet få har råd med

av Kalle Karlsson

Han var spelaren som nobbades av småklubbar i England innan han till slut fick sitt genombrott i tyska andraligan.
Nu har han köpts till Chelsea för att göra det Fernando Torres misslyckats med.
Demba Ba, 27, har kallats ”fynd”, men få klubbar vågar satsa på honom.
Allt sägs bero på en ”tickande bomb”.
Idag ställs han mot en av intressenterna som ångrar sitt beslut.

Stamford Bridge, 9 januari:
Chelsea har hamnat i underläge hemma mot Swansea. Det är det första mötet i Ligacupens semifinal. Managern Rafael Benítez, som i senaste ligamatchen sett sitt lag få stryk hemma mot jumbon QPR, är pressad. Publiken börjar bli otålig. När minuterna börjar ticka iväg, hörs kravet från Matthew Harding Stand:
”We want Demba Ba!”.
Hemmafansen vill få in nyförvärvet som börjat matchen på bänken. Det är alls inte förvånande. Dels debuterade Demba Ba fyra dagar tidigare i sin nya klubb och satte två mål i FA-cupen mot Southampton, dels har Fernando Torres återigen varit totalt osynlig.
Med knappt tio minuter kvar av mötet med Swansea får Ba komma in. Under sin tid på planen hinner han uträtta mer än Torres gjort på hela matchen.
Fem dagar efter att Demba Ba skrev på för klubben har han blivit spelaren som Chelsea sätter sig hopp till. Under hösten hade de alla delar på plats utom en fungerande striker.
Londonlaget behövde bara betala 7 miljoner pund, ett reapris för en anfallare som gjort 29 ligamål sedan augusti 2011.
Men det finns omständigheter som gjort att andra klubbar tvekat.

Demba Ba är en fotbollens nomad. Han föddes i Paris som ett av sju syskon. Familjen bodde i en av huvudstadens förorter. I en intervju med Daily Mail har han berättat:
– Jag älskade att spela fotboll. Jag var beslutsam om att bli fotbollsspelare och få ett proffskontrakt. Från det att jag var 15 år var min enda önskan att bli fotbollsspelare. Jag var beredd att gå var som helst.
Det gjorde han. Montgaillard, Le Havre, Frileuse, Mountrouge, Lyon, Auxerre, Foligno, Watford, Barnsley, Amiens var några av klubbarna han provtränade med. Livet var tufft. Demba Ba minns resan till England.
– En av mina vänner från Paris, Gauthier Diafutua, spelade Watford så jag fick provträna med dem. Vi var tvungna att hitta någonstans att bo. En kompis sa att han kände någon. Men killen delade huset med andra. Det slutade med att vi bodde fem man i ett rum. De andra dagarna bodde vi på hotell, men hade inga pengar.
Under de tre dagarna i Barnsley stod klubben för hotellkostnaden. Till viss del.
– Vi var där en vecka, men det blev kaotiskt. Vi skulle checka ut, men receptionen sa att vi var tvungna att betala för maten. Vi hade inga pengar. De dagarna åt vi bara chips och drack vatten.
Som ung var han defensiv mittfältare. ”En Patrick Vieira”, som han beskrivit det.
– Jag var tekniskt skicklig, stor och stark, men jag gillade inte att tackla. Jag har aldrig gillat att försvara och jaga boll. När jag var 18 blev jag striker. Det var min agent och min bäste vän som övertygade mig.
Det var först när han kom till franska division 4-laget Rouen som karriären tog fart. Han fortsatte till belgiska Mouscron, innan tyska uppstickaren Hoffenheim, då i Bundesliga 2, köpte loss honom 2007.
Det blev succé i Hoffenheim som tog klivet upp till högstaligan. Sommaren 2009 ville Stuttgart värva honom. Allt var klart, men Demba Ba klarade inte läkarundersökningen.
Det var det första illavarslande tecknet för något som skulle bli en följetong.
Ett och ett halvt år senare, i januari 2011, var Hoffenheim överens med Stoke City om en övergångssumma på 7 miljoner pund. Affären sprack. Demba Ba klarade inte läkarundersökningen den här gången heller och hamnade istället i West Ham.
Stokes manager Tony Pulis sa efteråt:
– Hans knä är en tickande bomb. Våra diagnoser visade att han var en extrem riskaffär. Vi hade kunnat förlora honom efter en träning. Om han hade varit i närheten av okej hade vi värvat honom.

Det är den främsta anledningen till att klubbar tvekat på att satsa på Demba Ba.
Hans knäbekymmer härstammar från en benfraktur under sin tid i Rouen. Ba bröt vänsterbenet på två ställen. Läkarna opererade in en spik. Tre år senare, vid ett ingrepp i vänsterknäet, ska en sena ha skadats. Operationen skedde ett par månader före läkarundersökningen i Stuttgart.
Efter ett starkt halvår i West Ham våren 2011 flyttade Demba Ba som bosman till Newcastle. Klubben var osäker på anfallarens fysiska hälsa, men managern Alan Pardew hörde sig för med sina kontakter och fick reda på att spelaren inte missat en enda träning i West Ham. Ba fick ett prestationsbaserat kontrakt med drygt 200 000 kronor i veckolön, plus 200 000 kronor per spelad match (agenten uppges ha fått 20 miljoner kronor i engångssumma).
Affären betalade sig.
Knäet höll och Demba Ba blev en dunderhit på Tyneside.
Under hösten gjorde han 14 mål i Premier League och var en av ligans bästa spelare. Han kallades ”säsongens fynd”. Fansen tillägnade en sång till sin nye favorit. I början av 00-talet fanns en klassisk ramsa om före detta Manchester City-spelaren Shaun Goater: ”Feed the goat and he will score”. Sången om Demba Ba blev:
”Feed the sheep and Bäää (med lätet av ett lamm) will score”.
– Sjöng de så? Om mig? Haha, då måste jag lyssna nästa gång.
Demba Ba var så populär att han öppnade en affärsmöjlighet för försäljare av jordgubbssirap. Efter att han avslöjat i en tv-intervju att han älskar sirap såg Newcastle till att importera flaskor till souvenirshoppen så fansen kunde köpa sin egen dos.
– Jag häller sirap i glaset varje gång jag dricker vatten. Jag kan inte leva utan det. Det är ett begär. Varje gång familjen ska komma över är sirap det första jag ber dem ta med.
Trots att Newcastle hade säkrat Demba Ba på ett treårskontrakt kunde de inte känna sig trygga. Till sommaren aktiverades en klausul som innebar att senegalesen fick flytta för ”bara” 7 miljoner pund.
Ingen klubb hörde av sig.

Det är många som undrat varför, men orsaken var inte bara osäkerheten kring hans fysiska status. Det var också en ekonomisk fråga.
Demba Ba må kosta lite i övergångspengar, men det fanns förtäckta kostnader. Hans sluga representanter – som var smarta nog att förhandla fram en klausul som gjorde att spelaren blev free agent om West Ham åkte ur och smarta nog att kräva en utköpsklausul i kontraktet med Newcastle – krävde en rejäl lön för sin klient. Det var en nivå som spränger lönetaket hos alla klubbar utanför toppskiktet. Dessutom ville agenterna själva ha en del av kakan, enligt uppgift upp emot 50 miljoner kronor. Lönekostnaderna för 3,5-årsavtalet ligger på på cirka 130 miljoner kronor. Totalt handlade det om en investering på cirka 280 miljoner kronor.
Det är mycket pengar för en tickande bomb som är svår att försäkra.
Den stora frågan som Chelseafansen ställer sig är förstås om den ”tickande bomben”, som Demba Bas knä kallats, kan brisera.
Det har varit, och är fortfarande, en väl bevarad hemlighet. Det vi vet är att han har tagit hjälp av välrenommerade idrottsläkaren Pedro Philippou. Själv har han inte velat svara när ämnet kommit på tal. När han ombads kommentera Tony Pulis uttalande om ”tickande bomb” i programmet ”Goals on Sunday” för ett år sedan, svarade han:
– Mitt liv, ditt liv, allas liv är en tickande bomb. Man vet inte när det brister. Mitt högra knä är lika mycket en tickande bomb som mitt vänstra. Det finns inga tickande bomber, det är så livet är.
Det ska dock finnas en bild från en magnetröntgen som visar på en kronisk skada. Alan Pardew har kommenterat bilden med orden:
– Det ser väldigt illa ut. Det är stor risk att han kommer att få problem i framtiden.
West Ham-ägaren David Sullivan, som trots allt vågade värva spelaren, har kallat knäet ”väldigt, väldigt dåligt”.

Efter att Demba Ba under hösten kopplats samman med flera av toppklubbarna föll valet på Chelsea. Förra fredagen blev affären klar när Londonlaget lade upp de 7 miljoner pund som krävdes för att aktivera utköpsklausulen.
27-åringen kommer till Stamford Bridge med ett uppdrag: Lyfta anfallsspelet.
Fernando Torres, 500-miljonersvärvningen, har inte hittat rätt. Förhoppningen är att Demba Ba ska vara lösningen. Det har börjat bra. Två mål i debuten och en fullträff senast som tveksamt vinkades bort för offside.
Med sin kombination av storlek, kraft och målkänsla framstår han som en light-version av Didier Drogba.
Idag väntar Stoke på bortaplan. Alla räknar med att Rafael Benítez ska peta Torres och starta med sitt senaste tillskott.
För Demba Ba är det ett prestigemöte. Förra hösten hånades han av Stoke-fansen för den misslyckade läkarundersökningen.
Ba svarade på bästa sätt – med ett hattrick.
Chelsea tog risken som Stoke inte vågade ta. Om det nu är någon risk. Oavsett hur bräckligt knät är och oavsett hur oroande bilderna från magnetröntgen ser ut, går det inte att komma ifrån faktum:
Anfallaren har bara missat 17 matcher på sju år.
Ingen av de klubbar som hittills köpt honom har haft någon anledning att ångra det.
– Allt jag gått igenom i mitt liv har gjort mig till den jag är idag. Jag hade några provspel som inte blev lyckade, men jag är ingen ”quitter”. Jag slutar aldrig.

Källor: Daily Mail, Demba Bas officiella hemsida, ”Goals on Sunday”, The Guardian, Independent, Kicker, Sky Sports, The Telegraph.

> Tv: Stoke-Chelsea, 16.00, Viasat Fotboll, Viasat Fotboll HD.

FAKTA/Fernando Torres vs Demba Ba

Fernando Torres
28 år
Spanien
183 cm
70 kg
20 matcher
7 mål
1 assist
2,4 skott på mål/match
69,6 passningsprocent
1,2 dribblingar per match

Avslutningar………………….. 2
Från att ha varit en dödlig avslutare under tiden i Liverpool till att bli slätstruken. Förmågan finns där någonstans. Kan han locka fram den igen?

Snabbhet …………………….4
Det här var Torres främsta vapen tidigare i karriären. Efter sin knäskada har han tappat rycket i steget, men djupledsspelet är fortfarande hans främsta egenskap.

Targetspel …………………1
Har alltid varit begränsad med ryggen mot målet. Svag i luftspelet och har för dålig touch för att suga in bollarna och ge sitt lag tid.

Erfarenhet ……………….5
Fernando Torres har spelat på toppnivå sedan han etablerade sig i Atlético som 17-åring. Spelat fyra mästerskap för Spanien, gjort mål i två raka EM-finaler och vunnit Champions League.

Form……………………… 1
Varje gång han ger antydningar om att vara på gång – faller han ned i en svacka igen. Totalt iskall i två senaste matcherna.

Totalt: 13/25

Demba Ba
27 år
Senegal
189 cm
84 kg
20 matcher
13 mål
0 assist
4,5 skott på mål/match
78,3 passningsprocent
0,4 dribblingar per match

Avslutningar…………………. 4
Tidigare i sin karriär var Ba ineffektiv, förmodligen för att han omskolades till anfallare relativt sent. Hans målfacit senaste två åren visar hans enorma utveckling. Volleymålet mot Reading i höstas var teknisk perfektion.

Snabbhet…………………….. 3
Ingen speedkula, men Ba kompenserar det med sin lojala inställning och löpvilja.

Targetspel…………………. 5
Kombinationen av styrka, huvudspel och rörlighet gör honom till en utmärkt bollmottagare.

Erfarenhet……………….. 2
Slog igenom relativt sent och har gått en längre väg mot toppen. Det här är första gången han ska leverera i en storklubb.

Form…………………….. 4
En av höstens bästa anfallare i Premier League. Har gjort fyra mål på de två senaste starterna och såg glödhet ut i inhoppet mot Swansea i veckan.

Totalt: 18/25

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB