Startsida / Inlägg

Två utvisningar – jag skulle vilja fria båda

av Kalle Karlsson

Här har vi sett fram emot en toppmatch mellan två av Englands bästa lag. Här har, åtminstone jag, sett fram emot att få se Theo Walcott som striker mot tufft motstånd.
Så går det nio minuter och så har Mike Dean pekat på straffpunkten och visat ut Laurent Koscielny för målchansutvisning och förändrat förutsättningarna kapitalt.
Straffen var solklar, Koscielny tog ett rugbygrepp om magen på Edin Dzeko, som brände straffen (Wojciech Szczesny gjorde en rätt avancerad räddning när han först tog skottet, och sedan fångade returen på mållinjen).
Men snacka om party pooper.
Från det ögonblicket var matchen förstörd.

Efter utvisningen blev tillställningen seg – Arsenal backade hem, Manchester City kontrollspelade efter ledningsmålet – så jag ägnade tiden åt att fundera på det här med dubbel bestraffning.
Är inte den regeln lite väl hård? Är den inte out of date?
Man förstår och minns varför den kom till. Förr, när en spelare hade rundat målvakten och var i färd att rulla in bollen i tomt mål, kunde en försvarare komma bakifrån, sopa undan benen. Det anfallande laget fick ”bara” en straffspark; ett givet mål hade förvandlats till en 70-procentig målchans.
Men nu, när regeltolkningen förändrats från frilägesutvisning till målchansutvisning, är det nästan alltid det försvarande laget som blir orimligt hårt straffat.
Dels döms en straff som ofta mynnar ut i ett mål, dels ska laget spela med en man mindre.
Det där sista är förstås extra kännbart om det sker, som idag, redan i nionde minuten.
Det jag framför allt ifrågasätter är om det ska tolkas som målchans om en spelare inte har kontroll på bollen. Som det ser ut idag kan en spelare slå fram bollen, falla över målvaktens utsträckta händer och få straff trots att bollen hade gått till inspark.
Situationen idag, där det är oklart om Edin Dzeko hade hunnit upp bollen, är ett sådant fall. Regelboken ger Mike Dean rätt, men för mig räcker det med straff och gult kort där.

Själva decimeringen jämnade ut sig (om än litet sent) när Vincent Kompany fick rött kort med kvarten kvar för en tackling mot Jack Wilshere.
Belgaren åkte på en utvisning för en liknande satsning mot Manchester United i FA-cupen förra året. Den var lika hårt dömd.
Regelboken säger inget om tvåfotstacklingar, den understryker att spelare inte får tackla med ”överdriven kraft”.
Jag tycker inte att Kompanys tackling var överdriven kraft. Han tacklar, han träffar bollen först – med marginal.
Regelboken ger domare Mike Dean rätt även här, men då har också regeltolkningen förändrats över tid.
För 15 år sedan hade det där inte ens gett en frispark i engelsk fotboll; Kompany träffade ju bollen först.
Nu är det utvisning och en korrekt sådan, enligt paragrafryttarna. Manchester City bekräftade direkt efter slutsignalen att de kommer att överklaga det röda kortet så vi får se hur FA:s oberoende disciplinkommitté bedömer fallet.
Det finns förstås en poäng i att stävja dessa tvåfotstacklingar. När spelaren tajmar fel finns risken för en allvarlig skada.
Men i min bok kommer det dock aldrig vara värt ett rött kort när man träffar bollen så tydligt och tidigt och inte ens snuddar motståndaren.

***
Vad tycker ni om dubbel bestraffning? Vad tycker ni om Vincent Kompany-tacklingen?

***
Det blir mer om helgens matcher senare.