Startsida / Inlägg

Done deals, 1–14 januari

av Kalle Karlsson

”Done deals” gör comeback i bloggen.
Här har jag samlat ihop de viktigaste spelarövergångarna som skett hittills i januari.

> Demba Ba, från Newcastle till Chelsea
Pris: 7 miljoner pund.
Kommentar: Utköpsklausulen gjorde att det bara var en tidsfråga innan en storklubb skulle hugga Demba Ba. Under senaste 1,5-årsperioden har 27-åringen varit en av ligans bästa spelare.
Betydelse för laget: Chelsea har fått lita till Fernando Torres och när spanjoren inte levererat har laget lidit. Nu kommer en klasspelare in som är kapabel att bära anfallslinjen. Stor, stark, målfarlig – Demba Ba är en klasspelare – så länge knäet håller.
Tänkbar startelva med Demba Ba: Cech – Azpilicueta, Ivanovic, Cahill, Cole – Lampard, Luiz – Moses, Mata, Hazard – Ba.
Värvningsbetyg: 5/5.

> Daniel Sturridge, från Chelsea till Liverpool
Pris: 12 miljoner pund.
Kommentar: Var ordinarie under förra hösten, men när André Villas-Boas fick sparken hamnade Sturridge i kylan. Snabb, irrationell och har visat, inte minst i Bolton, att han kan göra mål. Nu måste 23-åringen bevisa att han hör hemma i en storklubb.
Betydelse för laget: Liverpool har varit helt och hållet beroende av Luis Suárez under hösten. Sturridge ger inte bara bredd, han ger nya dimensioner. Brendan Rodgers har pratat om att ge Suárez en annan roll – i söndagens match mot Manchester United såg vi vad det kan ge. Sturridge såg glödhet ut i sitt inhopp. Utifrån lagets behov var det här en nödvändigt och bra värvning.
Tänkbar startelva med Daniel Sturridge: Reina – Johnson, Skrtel, Agger, Enrique – Lucas, Allen – Sturridge, Gerrard, Sterling – Suárez. Alt: Reina – Johnson, Skrtel, Agger, Enrique – Lucas, Gerrard – Downing, Suárez, Sterling – Sturridge.
Värvningsbetyg: 4/5.

> Alfred N’Diaye, från Bursaspor till Sunderland
Pris: Ca 4 miljoner pund.
Kommentar: Den store, tunge fransmannen slog igenom i Nancy innan han värvades till Turkiet för 1,5 år sedan. 22-åringen beskrivs som en tuff, fysisk spelare, som även kan spela mittback.
Betydelse för laget: Centralt mittfält har varit Sunderlands problemområde. Det var nödvändigt att få in mer kraft och defensiv kvalitet. Martin O’Neill hoppas att N’Diaye är lösningen. Jag har sett honom för lite för att kunna bedöma det.
Tänkbar startelva med Alfred N’Diaye: Mignolet – Bardsley, O’Shea, Cuéllar, Rose – A Johnson, Larsson, N’Diaye, McClean – Sessègnon – Fletcher.
Värvningsbetyg: 2/5.

> Kader Mangane, från Al-Hilal till Sunderland
Pris: Lån med köpoption.
Kommentar: Stor och nickstark mittback som var en nyckelspelare för Rennes. Jag blev förvånad när han valde spel i Saudiarabien.
Betydelse för laget: Sunderlands försvar har svajat. En ny mittback ger Martin O’Neill flexibilitet. Nu kan John O’Shea flyttas ut på en ytterback, kanske till problemområdet till höger.
Tänkbar startelva med Kader Mangane: Mignolet – Bardsley, O’Shea, Mangane, Rose – A Johnson, Larsson, N’Diaye, McClean – Sessègnon – Fletcher.
Värvningsbetyg: 3/5.

> Joe Cole, från Liverpool till West Ham
Pris: Gratis.
Kommentar: Joe Cole kommer hem efter närmare tio år på utflykt. Hans comeback i West Ham blev succé med två assist mot Manchester United. Helgens insats var inte lika lyckad. Frågetecken för spelarens form.
Betydelse för laget: Sam Allardyce har en filosofi som bygger på en annan spelartyp än Joe Cole. Men det betyder inte att det inte finns plats för lite glamour (Sam Allardyce hade ju plats för Jay-Jay Okocha en gång i tiden).
Tänkbar startelva med Joe Cole: Jääskeläinen – Demel, Collins, Reid, O’Brien – Noble, Diamé – Cole, Nolan, Jarvis – Carroll.
Värvningsbetyg: 2/5.

> Marouane Chamakh, från Arsenal till West Ham
Pris: Lån.
Kommentar: Marockanen har varit iskall under sin tid i Arsenal och klubben har försökt att göra sig av med spelaren. Nu får han en chans att visa att han håller i Premier League.
Betydelse för laget: Inte mer än att alternativen på strikerpositionen blir fler. Allardyce har redan Andy Carroll och Carlton Cole. Jag ser inte att Chamakh tillför något som klubben inte redan har.
Tänkbar startelva med Marouane Chamakh: Jääskeläinen – Demel, Collins, Reid, McCarthney – Noble, Diamé – Cole, Nolan, Jarvis – Chamakh.
Värvningsbetyg: 1/5.

Mathieu Debuchy, från Lille till Newcastle
Pris: Ca 5 miljoner pund.
Kommentar: Newcastle jagade spelaren i somras, men då kom klubbarna inte överens om prislappen. Debuchy har varit en av franska ligans bästa högerbackar senaste åren och imponerade för Frankrike i EM.
Betydelse för laget: Stor eftersom Newcastle saknat ett klockrent alternativ till höger i backlinjen. Med Debuchy får de en offensiv kraft.
Tänkbar startelva med Mathieu Debuchy: Krul – Debuchy, Williamson, Coloccini, Santon – Anita, Tioté, Cabaye – Ben Arfa, Cissé, Gutiérrez.
Värvningsbetyg: 4/5.

Tal Ben Haim, klubblös till QPR
Pris: Gratis.
Kommentar: Den förre Chelsea-, Bolton- och Portsmouth-försvararen lyckades spela till sig ett kontrakt efter att ha tränat med QPR en tid.
Betydelse för laget: QPR är visserligen i behov av förstärkningar, men jag tvivlar på att Ben Haim är lösningen.
Tänkbar startelva med Tal Ben Haim: César – Onuoha, Nelsen, Ben Haim, Fabio – Derry, Mbia –Mackie, Granero, Wright-Phillips – Taarabt.
Värvningsbetyg: 1/5.

***
Norske Vegard Forren, som ryktats vara på gång till Liverpool, ska endast provträna med laget några dagar.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB