Startsida / Inlägg

Dokument: En talangs uppgång och fall

av Kalle Karlsson

Han slog igenom under Sven-Göran Eriksson och jämfördes med legendaren Colin Bell.
Men skadorna satte stopp för en lovande karriär.
Igår meddelade Manchester City att de rivit kontraktet med Michael Johnson, 24 år.
Det här är hans historia.

City of Manchester Stadium, 15 augusti 2007:
Manchester City har fått precis den starten de önskade. I premiären borta mot West Ham vinner de med 2–0, den här dagen väntar Derby på hemmaplan.
Strax före paus, i den 43:e minuten, tar Michael Johnson emot en boll vid mittlinjen. Han drar en motståndare, väggar med Elano, innan han skickar i väg en svepande yttersida i bortre krysset.
City-fansen jublar. Sven-Göran Eriksson flyger upp från tränarbänken och applåderar. Hasse Backe gör detsamma.
De har sett ett genombrott för spelaren som debuterade ett år tidigare som 18-åring under Stuart Pearce i en match mot Wigan.
Det här var under en tid då klubben fick fram en rad unga, bra spelare. Micah Richards var en. Den ett år yngre Daniel Sturridge spåddes en lysande framtid. När det handlade om ren begåvning stack Michael Johnson ut från mängden.
Han var sortens central mittfältare som kan få mig att gå i spinn: teknisk, passningsskicklig, klok. Det är svårt att undgå kvaliteterna som får City-fansen att jämföra honom med klubblegendaren Colin Bell.
Sven-Göran Eriksson har stora förhoppningar på Michael Johnson. Vid ett tillfälle hävdar svensken att han inte ens skulle byta honom ens mot Steven Gerrard. Vid ett annat tillfälle, när han talar inför en grupp människor på hotell Radisson i Manchester slår han vad 50 pund om att mittfältaren kommer spela minst ett VM för England.
Det känns inte som en högoddsare.
En månad efter drömmålet mot Derby gör Michael Johnson ett nytt fint mål mot Aston Villa. Han sätter ena handen mot örat och lyssnar till fansens jubel.
Framtiden ser ljus ut. Så ljus att han inte ser de mörka molnen som tornar upp sig.

Den 4 maj 2008 spelar Michael Johnson 90 minuter på Anfield. Liverpool vinner matchen med 1–0.
Det är sista gången han får spela en match utan att ha laddat upp med rehabträning.
Mot slutet av säsongen drabbas Johnson av ljumskbråck och tvingas se de sista matcherna från läktaren.
Under sommaren 2008 fick Svennis och hans ledarstab lämna Manchester City. In kom Mark Hughes.
Ett av hans första drag var att ge Michael Johnson ett femårskontrakt. Liverpool hade lagt ett bud på 10 miljoner pund för mittfältaren, men City var i behov av att satsa på sina egenfostrade spelare.
– Vi har alla blivit imponerade av honom och jag tror att han blir en framtida engelsk landslagsspelare, sa Hughes.
Michael Johnson startade de tre första ligamatcherna. Sedan fick han tillbaka problemen med ljumskarna. Förutom en ligacupmatch i september spelade han ingen mer a-lagsmatch säsongen 2008/09. Under våren blir det några matcher i reservlaget.
På hösten är han tillbaka. I slutet av september hoppar han in i slutminuterna hemma mot West Ham. En månad senare, i ligacupen den 28 oktober 2009, byts han in och hinner sätta ett mål under sina 19 minuter på planen mot Scunthorpe.
Det blir Michael Johnsons sista match för Manchester City.

Han fortsätter kämpa för att komma tillbaka. Den 5 december 2009 sitter han på bänken och får se City besegra Chelsea hemma med 2–1 efter mål av Emmanuel Adebayor och Carlos Tévez. Några dagar senare är olyckan framme. på en träning. Michael Johnson skadar knäet. Det är en allvarlig skada. Det första diagnoserna pekar på att säsongen är i fara.
– Vi är besvikna. Han har arbetat hårt för att komma tillbaka till a-laget och har visat alla vilken bra spelare han är. Tyvärr kan han bli borta resten av säsongen, men han ska få den bästa möjliga behandlingen, säger Mark Hughes till klubbens hemsida.
Det blir det sista vi hör om spelaren på länge. Ett år senare, i december 2010, ryktas det om utlåning till Leeds United. Michael Johnson är positiv:
– Jag har alltid varit ett Leeds-fan. Jag skulle älska att spela för dem och ett lån vore idealt, säger han.
Det blir ingen affär. Istället hamnar han i Leicester sommaren 2011. Det är hans förre tränare Sven-Göran Eriksson som ger honom chansen att spela Championship.
I slutet av oktober, efter att Johnson varit dominant i segermatchen mot Watford, säger Svennis:
– Han var fantastisk och jag hoppas att han kan fortsätta så. Jag har alltid sagt att han är en bonus för oss. Vi tog honom och vi visste att det var lite gambling. Det är tidigt på säsongen, men ta i trä, om han kan fortsätta så här är han en stor spelare. Michael kan spela var som helst på mittfältet. Han är en box-to-box-mittfältare. Vi måste vara försiktiga med honom. Våra fystränare kör mycket specialträning med honom, en-två gånger i veckan.
– Jag tror att han kan komma tillbaka till sin högstanivå.
Det gör han inte. Det blir bara fyra matcher till i Leicester. I januari är Michael Johnson tillbaka i Manchester City.

Spelaren kämpar med sin fitness, men vid den här tiden har klubben även börjat tröttna på andra tendenser. Inom City har det inte undgått någon att Michael Johnson spenderar mycket tid på nattklubbarna och på casinon.
Men det är inte bara det.
Bilden tonar fram av en ung spelare som tappat självförtroendet och, helt enkelt, inte klarat av pressen.
Michael Johnson har länge haft svårt att hålla matchvikten. Redan under lagfotot till sommarturnén i Sydafrika 2009 reagerade folk på hur plufsig Johnson blivit.
Mittfältaren beklagar sig över skador, men när läkarna undersöker honom hittar de inga fel. Ofta kommer dessa ”skador” när han kämpat sig tillbaka och är på väg att bli uppkallad till a-laget.
– Vi älskade Michael och ville ha honom i laget, men han verkade ha något problem, säger en icke namngiven City-tränare till Daily Mail.
– Ingen tvivlade på att han hade smärtor. Vi trodde aldrig att han fejkade. Men samtidigt var det tillfällen när vi inte kunde hitta något fysiskt fel.
Klubben försökte. De såg till att Johnson fick träffa en idrottspsykolog. När han fälldes för rattfylla förra året gav de honom ledigt. De erbjuder honom att coacha ungdomslag i klubben, vilket han testar. I maj åker han dit för rattfylla igen när han kraschar med sin Mercedes. Under sommaren kallas han till rättegång.

För några veckor sedan fick jag en fråga på Twitter från en läsare:
”Vad hände med Michael Johnson från City?”.
Utan bättre vetskap svarade jag att ”han fortfarande tillhör City”.
Det jag inte visste då – och som ingen annan heller visste – var att Manchester City redan före jul hade löst ut spelaren från kontraktet som skulle gå ut i sommar. Under dessa fem år uppges Michael Johnson ha haft en veckolön på 25 000–40 000 pund (uppgifterna varierar).
Det faktum att de inte ens meddelade det på hemsidan utan försökte hålla tyst om det visar spelarens status.
De hade förmodligen inte nämnt det om det inte vore för att en bild läckt ut på Twitter i måndags. Den togs i Manchester och föreställer en otränad Michael Johnson på väg ut från en restaurang.
Efter att bilden spridits via sociala medier valde Manchester City att bekräfta att de släppt spelaren som en gång spåddes en lysande framtid.
Manchester Evening News fick tag på Michael Johnson på telefon. Först ville han inte säga något, men senare ringde han tillbaka och berättade att han får behandling för psykiska problem. Han har i flera år gått hos ”Priory Center”, som specialiserat sig på mental ohälsa, alkoholism och spelmissbruk. Kliniken har tidigare hjälpt Stan Collymore och Paul Gascoigne.
– Jag ber om att få vara ifred nu och leva resten av mitt liv.
På frågan om han har någon hälsning till Manchester City-fansen, svarar han:
– Jag är lika besviken som alla andra, men det är så det är.


Bilden från i måndags som spreds på nätet.

Michael Johnson hade fotbollsvärlden vid sina fötter när han sprang igenom Derbys mittfält den där augustidagen 2007.
Men det är inte bara skadorna som satt stopp för en lysande karriär.
Många unga proffsspelare drabbas av skador. De flesta kommer tillbaka.
Andra klarar inte pressen och har inte motivation att ta sig igenom den påfrestande rehabiliteringen.
Då kan det gå som för Michael Johnson.
Det är inte utan att man tycker att det är lite synd.

Källor: Manchester Citys officiella hemsida, Manchester Evening News, Daily Mail, The Guardian, Independent, The Telegraph.

FAKTA/Michael Johnson – år för år
(Säsong, klubb, matcher, mål)
2006/07 Man City…….10…….0
2007/08 Man City…….23…….2
2008/09 Man City……..3……..0
2009/10 Man City……..1……..0
2010/11 Man City……..0……..0
2011/12 Leicester……. 7…….0
2012/13 Man City……..0……..0

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB