Startsida / Inlägg

Två slutsatser efter Tottenham–Man United

av Kalle Karlsson

Villas-Boas behöver en till striker
När Tottenham tog den historiska seger på Old Trafford i höstas (3–2) sprang de sönder Manchester Uniteds mittfält. Mousa Dembélé gjorde vad han ville (precis som han gjort någon vecka tidigare för Fulham) och bilden av hur Gareth Bale blåste förbi en seg Paul Scholes och sprang in med 2–0-målet blottlade varför den 38-årige Manchester United-legendaren inte längre klarar att starta matcher mot toppmotstånd.
Den här gången skulle inte det upprepas. Så Alex Ferguson valde som väntat ett defensivt, reaktivt lag.
Han behöll Wayne Rooney på bänken och satsade på ett 4-3-2-1-liknande system med Phil Jones som extra duellspelare på mitten. Jones höll sig på högerkanten och agerade extra understöd till Rafael da Silva mot Gareth Bale. Det fungerade; walesaren hade svårt att komma in i matchen före paus. Spurs farligheter skapades istället från högerkanten där Aaron Lennon var på spelhumör och ständigt sysselsatte Patrice Evra.

Efter Robin van Persies ledningsmål i den 25:e minuten (klassnick), föll gästerna hem. Tottenham ägde matchen, men med Jermain Defoe som ensam spets gav inläggsspelet sällan önskad effekt. Trots massivt spelövertag i hela andra halvlek skapade Spurs bara två riktigt heta chanser: Clint Dempseys rena friläge räddades av David De Gea och Jermain Defoe väntade för länge med att avsluta.
Det kändes som en sådan eftermiddag där United skulle stå emot. Där vi efter slutsignalen skulle konstatera att ”United visat mästarform genom att vinna utan att spela på topp”.
Men Spurs gav sig inte. Ett tecken på att de inte kommer vika ned sig lika lätt i vår?
André Villas-Boas skickade upp mittbacken Steven Caulker på topp och det gav utdelning. Caulker störde David De Gea tillräckligt för att bollen till slut skulle hamna hos Clint Dempsey som placerade in 1–1.
Enligt Infostrada har det aldrig hänt i Premier League att Manchester United släppt in ett mål i minut 93 som förändrat utgången av en match.
Fergie Time övergick i Dempsey Time.

Spurs fick med sig en meriterande poäng – allt annat hade varit orättvist – men matchen visade att truppen behöver förstärkas.
Med Emmanuel Adebayor på Afrikanska mästerskapen är strikersidan farligt tunn. Adebayor lär vara tillbaka snart – Togo väntas åka ur tidigt – men vad händer om Defoe eller Adebayor går sönder i vår? Inte kan André Villas-Boas klara sig med en striker i kampen om CL-platser?
Uniteds taktik i andra halvlek demonstrerade att det är tämligen effektivt att avväpna Spurs genom att sjunka lågt och undanröja djupledshotet från Gareth Bale och Aaron Lennon. Hade Villas-Boas haft en kompetent striker att skicka in från bänken idag hade han kunnat sätta Nemanja Vidic/Rio Ferdinand på större prov.
Daniel Levy har försökt att hämta in Schalkes Lewis Holtby i förtid (ryktas i Tyskland att han kommer lyckas), men jag ser anfallssidan som mer brådskande.
Tottenham lär inte ha något anfallstillskott klart till FA-cupmötet med Leeds 27 januari, inte heller till ligamötet med Norwich 30 januari.
Känner vi Daniel Levy rätt får vi vänta på förstärkningar tills deadline day tickat in på tilläggstid.

De Gea alltid i skottgluggen
Under 92 minuter stod David De Gea emot för allt. Spanjoren var på väg att bli stor poängräddare för Manchester United på White Hart Lane.
Men så, på tilläggstid: Ett långt inlägg mot bortre stolpen, en halvdan utboxning och bollen i nät tre sekunder senare.
Några minuter senare svämmade Twitter över av synpunkter på ingripandet.
I ena ringhörnan fanns de som haft för vana att ifrågasätta 23-åringen, i andra ringhörnan målvaktens försvarare.
Det är märkligt, men sedan David De Gea kom till klubben har han inte fått göra någon helt perfekt insats. Han har gjort riktigt bra matcher, inte minst Norwich borta förra säsongen, men han har lyckats sällan hålla nollan. I de matcher där han gör matchavgörande räddningar, som idag, slutar det nästan alltid med ett insläppt mål som gör att han blir kungen utan krona.
Gary Neville sågade De Geas agerande i Sky Sports:
– Han måste boxa bort den ur straffområdet och köra över allt och alla som kommer i vägen. Du spelar för Manchester United, du försöker vinna titlar. Du måste boxa bort den bollen 15-20 yards. Man tänker på såna som (Peter) Schmeichel, (Edwin) van der Sar – han måste upp på den nivån.

Neville fick mothugg från kollegan Jamie Redknapp, och även om jag varit en av De Geas kritiker när det kommer till auktoriteten, förmågan att äga straffområdet, har jag sympati för spanjoren i det här fallet.
Inlägget från Benoït Assou-Ekotto var bra, De Gea vann luftduellen och lyckades boxa bort inlägget i kampen med Steven Caulker och Nemanja Vidic.
Nu hade han lite otur att bollen landade på fötterna på Aaron Lennon. Hade inte Lennon tagit ned bollen med en så fin förstatouch hade De Gea förmodligen fått beröm för samma agerande.
Nu spelade Lennon in till Clint Dempsey som rullade in kvitteringen.
Och David De Gea hamnade i skottgluggen igen. Trots att han var en av planens bästa spelare.
Det är inte lätt att vara målvakt.

***
Nu ska jag se Roma–Inter och ladda för morgondagens Euro Talk. Under måndagen hoppas jag hinna skriva mer om helgens matcher.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB