Startsida / Inlägg

Coutinho – blivande stjärna?

av Kalle Karlsson

Philippe Coutinho var spelaren som såg ut som en blivande superstjärna, men som sedan stagnerat.
Nu hoppas Liverpool att brassen ska få sitt genombrott på Anfield.

På tisdagsförmiddagen kom beskedet att Coutinho fått klart med arbetstillståndet. Efter att ha klarat läkarundersökningen återstår bara formaliteter innan övergången blir klar.
Liverpool betalar 8,5 miljoner pund, cirka 90 miljoner kronor, för den offensive mittfältaren.
Hade den här affären gjorts för drygt två år sedan hade jag applåderat. Då hade Roy Hodgson lagt beslag på en av världens mest lovande spelare.
Nu finns ett frågetecken över karriärkurvan.
Blir han en stjärna eller blir han bara ett löfte med oförlöst potential?

Jag minns mycket väl när Coutinho slog igenom i Inter hösten 2010. Klubben hade signat honom två år tidigare när han var 16 år och ung stjärna i Vasco da Gama, men det var under Rafael Benítez ledning som han fick chansen.
Inter då var inte samma lag som Inter idag. Tidigare det året hade klubben vunnit Champions League. Under hösten tog Coutinho en ordinarie plats hos Europamästarna, oftast som ytter i lagets 4-2-3-1-system. 18 år ung.
Fram till jul spelade han 14 matcher. Med sin bländande teknik kombinerat med den låga tyngdpunkten var han en utmärkt dribbler. Lurig, kvick, hal. I det avseendet var det lätt att dra parallellen till en viss Leo Messi.
– Han är framtiden för Inter, sa Benítez.
Där och då såg det faktiskt ut så. I en ålderstigen trupp var Coutinho löftet som skulle ge fansen hopp om en ljus framtid.
Men något kom i vägen.

Rafael Benítez fick sparken från Inter och hans ersättare, brassen Leonardo, var inte lika förtjust i den unge brassen.
Under våren spelade Coutinho bara fyra matcher.
Säsongen 2010/11 var Coutinho upptagen av U20-VM där han vann guld med Brasilien.
Claudio Ranieri tog över som tränare i september. I januari skickade han i väg Coutinho på lån till Espanyol. Väl där började han hitta tillbaka till sin forna form. Det blev 16 matcher (och fem mål) i La Liga under Mauricio Pochettino, vilket förklarar varför Southampton senaste veckan gav sig in i jakten.
Redan under våren visade Liverpool intresse för att värva spelaren. Damian Comolli hade fått goda vitsord från Rafael Benítez, men Inter ville inte sälja.
Under sommaren visade Coutinho lovande tendenser. Han valdes till turneringens spelare i försäsongscupen Trofeo TIM tournament mot lag som Milan och Juventus.
Han såg ut att vara på rätt väg tills hans drabbades av en stressfraktur i benet i slutet av oktober. Sedan dess har han bara startat tre matcher i alla turneringar.
Nu ska han ta Premier League med storm och hjälpa till att säkra i Champions League-biljett.

Liverpool har sågats för sina vidlyftiga affärer de senaste åren. Klubben lade stora pengar på spelare som Andy Carroll, Stewart Downing och Jordan Henderson utan att, än så länge, få valuta för pengarna (även om Downing och Henderson visat tydliga förbättringar).
Philippe Coutinho för 90 miljoner kronor är en chansning. I princip alla spelarköp innebär ett risktagande.
Liverpool har köpt potential snarare än en färdig produkt. Det finns ingen garanti att Coutinho lyckas i Premier League. Han har onekligen talang, men inte tillräckligt stor för att Inter skulle tycka att det var värt att behålla honom – trots att klubben genomför en generationsväxling.
– Coutinho startade säsongen bra, men det var endast sporadiskt. Under sin tid har han bara glimtvis visat sin potential och jag fruktar att det engelska spelsättet, det fysiska spelet, passar honom illa, säger Andrea Ramazzotti på Gazzetta dello Sport till BBC.
Jag tror att ”det fysiska spelet” var ett problem för importer för 15 år sedan, vilket var anledningen till att så få sydamerikaner lyckades i Premier League. Men fotbollen i England har förändrats. Idag kan minilirare som Juan Mata och David Silva dominera utan rädsla för att få benen avsparkade.
Investeringen, 90 miljoner kronor, är en överkomlig summa. Brendan Rodgers behöver offensiva alternativ – Raheem Sterling har verkligen tappat under vintern – och med Coutinho får han en kreativ lirare som både kan spelas på kanten och centralt (jag ser dock främst Coutinho som en ytter).
Om han lyckas har Liverpool gjort ett fynd.
Om Philippe Coutinho misslyckas kapitalt lär det finnas andra klubbar som är beredda att ge honom en ny chans.
Till skillnad mot vissa av Liverpools tidigare affärer är risken för en svidande ekonomisk förlust minimal.

FAKTA/Coutinho – år för år
(Säsong, klubb, matcher, mål)
2008/09 Inter…………………….…..0…..….0
2009 Vasco da Gama (lån)……….12…….0
2010 Vasco da Gama (lån)………….7…..…1
2010/11 Inter…………………………13….….1
2011/12 Inter…………………………13…….1
2011/12 Espanyol (lån)…………….16…….5
2012/13 Inter…………………….…..10…….1

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB