Startsida / Inlägg

Newcastle-fansen har fått en ny hjälte

av Kalle Karlsson

Efter att jag sett Moussa Sissokos första halvlek mot Aston Villa skrev jag att den franska revolutionen hade blivit ett lyft för Newcastle. En del av er, några få, hävdade att det var alldeles för tidigt att säga med tanke på att Aston Villa pressat rejält hela andra halvlek.
Men för mig räckte det med att titta på Moussa Sissoko. Det var så uppenbart att 23-åringen från Toulouse håller en kvalitet som gör laget spetsigare.
Jag som mindes Sissoko som en box-to-box-mittfältare från franska ligan blev förvånad över att han tog plats som nummer tio-spelare. Men han fann sig tillrätta fort.
Efter att ha agerat framspelare åt Papiss Cissé i debuten tog han ”centre stage” idag mot Chelsea.
När Frank Lampard och Juan Mata med varsitt drömmål sett till att vända matchen till bortaledning 1–2 och Newcastle såg ut att falla ihop som ett korthus igen, klev Moussa Sissoko fram och visade att 2,5 miljoner euro var januarifönstrets bäst investerade slantar.
Han satte 2–2 på retur och i 90:e minuten tryckte han in 3–2 framspelad av Davide Santon. Och det var inte bara tack vare målen. Den franske landslagsspelaren bjöd på en all-action-insats. Han sprang, krigade, fördelade och avslutade. Två gånger hittade han nätet.
– Han har gjort enorm skillnad, säger Alan Pardew efter segern.
St James’ Park har sannerligen fått en ny hjälte.

Den här arenans tidigare kelgris, Demba Ba, hade en jobbigare eftermiddag. Han blev utbuad vid varje bolltouch, men det som kändes mest var Fabricio Coloccinis spark rakt över näsan i första halvlek. Det kunde – borde – ha blivit straff. Och en målchansutvisning hade förstås förändrat förutsättningarna fullständigt.
Nu blev det istället andra raka segern för ”Le Toon”, som lämnar bottenträsket.
Efter en höst där allt såg nattsvart ut för ”skatorna” kan fansen äntligen se ljuset i tunneln. Nyförvärven har gett Alan Pardew så många fler möjligheter. Yoan Gouffran har blivit en godtagbar lösning för den alltid så problematiska vänsterkanten, Mathieu Debuchy är ett lyft på högerbacken – och Moussa Sissoko är en potentiell stjärna i den här ligan.
Sedan får vi inte underskatta betydelsen av att Steven Taylor är tillbaka bredvid Fabricio Coloccini. Taylor är ingen stjärna, men när klubben blivit en fransk koloni står han för det genuina Geordie-hjärtat.

***
Hoppas några av er följde mitt fredagstips att köpa Moussa Sissoko till Premier Manager. Det gjorde jag inte själv…

***
Det blir mer om lördagens matcher senare.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Olle Stefansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB