Startsida / Inlägg

Tre slutsatser efter helgen

av Kalle Karlsson

Bale räddar strikerlöst Tottenham
Daniel Levy ägnade deadline day åt att försöka lösa Leandro Damião från Internacional. När affären gick i stöpet stod Tottenham kvar med Jermain Defoe och Emmanuel Adebayor som enda strikeralternativ.
Med Adebayor på Afrikanska mästerskapen vilade ansvaret på Defoe i söndags borta mot West Bromwich. När den engelske landslagsanfallaren trampade snett i första halvlek var André Villas-Boas plötsligt barskrapad.
Spurstränaren var tvingad att skicka upp Clint Dempsey som spets, en ovan position för amerikanen.
Som tur var har han Gareth Bale att tillgå.

Walesaren valdes till Premier Leagues bästa spelare av spelarna själva för två år sedan. En sådan utmärkelse medför förväntningar. I Bales fall har dessa krav, kan jag tycka, blivit orimligt höga. Så fort han inte är dominant och äger sin vänstersida tar många chansen att hävda att han är överskattad.
För mig är det tvärtom. Eftersom så många påstår att han inte alls tillhör ligans allra bästa spelare är han snarare underskattad.
Bale är inte lika estetisk som bollbegåvade lirare som Juan Mata och David Silva, men få spelare i Premier League kan göra skillnad på samma sätt. I söndags spelade han i en central roll (Clint Dempsey höll till på vänsterkanten) och var ett ständigt hot mot WBA. Han hade nio avslut i matchen, överlägset flest. Det var därför ingen slump att det var Bale som dundrade in segermålet med tjugo minuter kvar.
Tottenham har med nye Lewis Holtby (inte lika vass som i inhoppet i debuten mot Norwich) en uppsjö av alternativ på mittfältet. Framåt ser det farligt tunt ut. André Villas-Boas konstaterade visserligen att ”världsmästarna spelar utan striker”, men det är inte samma sak som att Tottenham klarar av det.
Att Togo med Emmanuel Adebayor i laget åkte ur Afrikanska mästerskapen var goda nyheter för Spurs inför mötet nästa helg mot Newcastle.

Graham välkomnades till slut
Danny Grahams övergång till Sunderland har inte varit helt friktionsfri. För några år sedan när anfallaren – som är Newcastlefan sedan barnsben – spelade i Watford uttalade han sig så här på frågan vilket lag han skulle stödja om ”skatorna” upphörde att existera:
– Säg så här. Jag skulle hålla mig så långt borta från Sunderland som möjligt. Det skulle förmodligen bli Gateshead.
Det som länge var ett oskyldigt citat i ett fanzine för några år sedan växte till en större issue när Sunderland i januari visade intresse för att värva Graham. Citatet grävdes fram och när 27-åringen hoppade in på Stadium of Light i Swanseas tröja förra veckan blev han utbuad.
Sedan gick affären igenom ändå. Martin O’Neill behöver ju en till striker.
I lördags debuterade han för sin nya klubb. Det var lite osäkert hur fansen skulle reagera. I den 80:e minuten fick vi svaret. Danny Graham byttes in – de tillresta supportrarna var förlåtande och välkomnade nyförvärvet med jubel.
Sensmoralen: Som spelare bör man inte säga inte saker som man senare kan få ångra.

Lovande debut för Monreal
Arsène Wenger såg till att förstärka laget på deadline day. Inte så mycket som fansen hade önskat – många hoppades att få se David Villa posera med en Arsenaltröja på torsdagskvällen – men managern lyckades åtminstone släcka den mest akuta branden genom att täcka upp för skadade Kieran Gibbs.
Nacho Monreal, 26, var en hastig värvning, men han är ingen chansning i den bemärkelsen. Vänsterbacken från Málaga har gjort sju landskamper för Spanien och är uttagen i Vicente Del Bosques trupp till samlingen i veckan. Är man med i regerande världs- och Europamästarnas lag håller man hög kvalitet.

Nacho Monreal slängdes in direkt i startelvan och debuten lovade gott. Han testades visserligen aldrig defensivt, men framåt var han vårdad i passningsspelet och villig att gå fram. Han slog 53 passningar, varav 45 till rätt adress (85 %) och hade två avslut, varav ett var lite väl optimistiskt. Det var ingen succédebut, men väl en lovande första 90-minutare i engelsk fotboll.
Vi kan redan slå fast att han kommer att bli en förstärkning för Arsenal under de 4–6 veckorna som Kieran Gibbs är borta.
Men det var i och för sig ingen överraskning när ersättaren heter André Santos.

***
Senare under eftermiddagen kommer ”Omgångens lag”.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB