Startsida / Inlägg

Hur Real Madrid hjälpte United att vinna Europacupen

av Kalle Karlsson

De är två av Europas stormakter och beskrivs som bittra rivaler.
Men det finns vänskapsband mellan Manchester United och Real Madrid.
Det var Madrid som hjälpte United tillbaka till toppen efter den tragiska flygolyckan 1958.

Ikväll möts Real Madrid och Manchester United i Champions League på Santiago Bernabéu.
Det är tio år sedan klubbarna stötte på varandra senast. De två mötena våren 2003 är två av de bästa fotbollsmatcherna jag skådat. Kan vi få hälften av den underhållningen ikväll kommer jag att vara nöjd. Det var efter den kvartsfinalreturen på Old Trafford (4–3) som hänförde Roman Abramovitj till den grad att han beslutade sig för att köpa Chelsea.
Vi fotbollsfans minns matcherna med glädje, men sedan dess har de båda klubbarna utspelat en bitter kamp utanför planen.
Ett par månader senare såldes David Beckham från Manchester United till Real Madrid. Han skulle följas av fler. Gabriel Heinze och Ruud van Nistelrooy tog samma steg.
Men den mest infekterade transfersagan av Cristiano Ronaldo.
Efter att portugisen ”bråkat” med Wayne Rooney i VM 2006 gjorde Real Madrid allt för att värva honom. Varje år.
Klubben planterade ständigt rykten i tidningen Marca. Det spelade ingen roll hur mycket Manchester United dementerade. Ryktena fortsatte. Det blev en utdragen transfercirkus som enbart överträffats av Barcelonas flirtande med Cesc Fàbregas.
I december 2008 gick presidenten Ramon Calderon ut och sa att det fanns en uppgörelse om att Cristiano Ronaldo skulle få flytta sommaren 2009.
Alex Ferguson hade tröttnat på det eviga tjatet.
– Do you think I would enter into a contract with that mob. No chance. I would not sell them a virus!
Ett halvår senare hade Cristiano Ronaldo skrivit på för Real Madrid, en affär värd närmare en miljard kronor.
Den affären var unik i Uniteds nutidshistoria. Det var första gången en nyckelspelare lämnat klubben som Alex Ferguson inte velat bli av med.
Direkt efter Ronaldo blev klar började det florera uppgifter om att Nemanja Vidic var nästa måltavla.

Relationen mellan klubbarna var minst sagt ansträngd. Den har mjuknat något sedan José Mourinho tagit över. Den portugisiske tränaren är god vän med Alex Ferguson och är för respektfull för att äventyra den relationen med uttalanden om Manchester United-spelare.
Med denna nutidshistoria i bagaget är det därför kul att lyfta fram en annan, äldre historia mellan klubbarna.
Det är tidningen Independent som publicerar berättelser från boken ”A Tale of Two Cities: Manchester and Madrid 1957–1968”. Det är en så fin story att jag också vill återge den.
Enligt författaren John Ludden var Real Madrid en av klubbarna som gav Manchester United hjälp efter den tragiska flygolyckan i München 1958.
Bakgrunden var att dåvarande presidenten, Santiago Bernabéu (som arenan är döpt efter), blev förtjust i det unga Manchester United-laget när klubbarna möttes i semifinalen i Europacupen 1957.
Bernabéu var så imponerad att han erbjöd managern Sir Matt Busby jobb. Men Busby var inställd på att erövra Europa med United så han stannade.
Där och då såg det ut som dessa klubbar skulle göra upp om kungatronen i europeisk fotboll de kommande åren.
En tragisk händelse kom emellan. Tio månader senare inträffade flygolyckan där åtta spelare från Manchester United omkom. Laget hade vunnit kvartsfinalen över Röda Stjärnan och hade mellanlandat i München.
De förlorade semifinalen mot Milan. När Real Madrid vunnit finalen erbjöd han bucklan till Manchester United. De avböjde erbjudandet.
Real Madrid vann fem raka Europacuptitlar medan Manchester United kämpade med att bygga ett nytt lag och säkra ekonomin som påverkats hårt av olyckan.

Real Madrid och Manchester United var egentligen varandras motpoler. Den spanska storklubben hade nära band till Franco-diktaturen. Matt Busby var en sann socialist från Skottland.
Men Santiago Bernabéu hade ett gott öga till United och nöjde sig inte med symboliska gester. Säsongen efter flygolyckan, när Matt Busby började bygga ett nytt lag, erbjöd Santiago Bernabéu att låna ut världens bästa spelare, Alfredo Di Stefano, till United. Han var villig att betala halva lönen för spelaren.
– Men fotbollsförbundet (FA) stoppade det eftersom han skulle ta platsen för en ung brittisk spelare, säger John Ludden till Independent.
Istället hjälpte Real Madrid till på andra sätt.
De skadade och drabbade från flygolyckan erbjöds rehabiliteringsresor till Madrid där de fick bo gratis i klubbens lyxiga fastigheter. De framställde ett minnesmonument med namnen på de omkomna från flygolyckan som såldes i Spanien. Pengarna gick till United.
Real Madrid ställde upp och spelade flera träningsmatcher för att samla in pengar. Enligt John Ludden begärde Madridklubben vanligtvis 120 000 kronor för sådana matcher, men nu erbjöds United att ”betala vad de hade råd”.
Matt Busby använde dessa matcher för att spelarna och fansen skulle kunna hålla drömmen om Europa vid liv. I oktober 1959 möttes lagen på Old Trafford. Real Madrid, anfört av Alfredo Di Stefano och Ferenc Puskas, vann med 6–1.
Returmötet en månad senare vann av Real Madrid med 6–5. Den kvällen anordnade Madrid en insamling till de anhöriga som drabbats av flygolyckan.
Nästa år, i oktober 1960, möttes lagen igen i en träningsmatch. Real Madrid vann med 3–2. Matt Busby hävdade, enligt John Ludden, att Madrid ”hade blivit som en del av familjen”.
Ett år senare spelades en ny träningsmatch. Då vann United med 3–1. I september 1962 lyckades engelsmännen till och med besegra Madrid i Madrid. Senare den säsongen vann laget FA-cupen, den första titeln efter flygolyckan.
Sir Matt Busbys var på väg att bygga ett nytt ”Busby Babes”.
Den 15 maj 1968 hämtade Manchester United upp 1–3-underläge till 3–3 i Europacupens semifinal mot Real Madrid efter att Bill Foulkes, en av de överlevande från flygolyckan, tryckt in kvitteringen med drygt tio minuter kvar.
Två veckor senare vann de finalen över Benfica på Wembley.
– Om någon annan skulle vinna är jag glad att det var dom, sa Santiago Bernabéu.
När dessa giganter ikväll möts och det i tv kommer att pratas om ”prestige”, ”rivalitet” och ”krig” kan det vara bra att ha i åtanke att Real Madrid faktiskt bidrog till att Manchester United lyckades erövra Europa.

***
Eftersom det är John Ludden som ska hyllas för den här fina storyn kan jag ju bjuda på en länk om någon är intresserad av hans bok.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB