Startsida / Inlägg

Hur länge kan Liverpool behålla Suárez?

av Kalle Karlsson

Det låg Olympiakos-déja vù i luften.
Men Liverpool nådde inte ända fram och åkte ur Europa League igår kväll.
Det finns få lag som är bättre på att förlora med hedern i behåll.

Brendan Rodgers lag behövde vända 0–2-underläge från St Petersburg inför returen igår på Anfield.
Det började inte bra.
Jamie Carragher – som gjorde sin 150:e och sista Europamatch för Liverpool – slog en helt misslyckad hemåtpassning till Pepe Reina och Hulk tackade och tog emot och rullade in 1–0 till gästerna. Där och då var uppförsbacken brant eftersom Liverpool behövde fyra mål för att gå vidare.
Men Luis Suárez tände hoppet när han drog in en frispark genom muren till 1–1. Anfield började tro. När Joe Allen tryckte in 2–1 precis före paus såg uppgiften plötsligt ut att vara genomförbar.
Andra halvlek var bara en kvart gammal när Luis Suárez, återigen, skruvade in en frispark, denna gång ohyggligt vackert bakom Vjatjeslav Malafeev.
Det kändes som Olympiakos 2004/05. Ni vet, när ett pressat Liverpool var på väg att åka ur gruppspelet i Champions League, men vände genom tre mål i andra halvlek och fick Andy Gray att skrika så det hördes ända till Skottland. Den gången tryckte Steven Gerrard in 3–1 och till slut hade laget vunnit hela turneringen.
Igår kom de inte närmare än att Jonjo Shelvey sköt precis utanför stolpen när han fick ett bra läge med drygt tio minuter kvar.
Brendan Rodgers var som alltid överdrivet positiv efteråt.
– Jag är stolt över klubben och spelarna även om vi åkte ur. Klubben och spelarna visade varför vi är en del av världens mest fantastiska fotbollsfamilj. Atmosfären och deras insats för att hämta upp ett tremålsunderläge var fenomenal.
Liverpool har blivit specialister på att förlora med hedern i behåll.

De var bra igår, att vinna hemma mot storsatsande Zenit med 3–1 är en fin skalp. Men det börjar bli ett tröttsamt tema att Liverpool spelar lovande, faller på mållinjen och sedan får vi höra en tränare som berättar om hur fantastiskt laget varit, men hur otur de haft med domslut och individuella misstag.
Det är som jag alltid sagt: Alla mål tillkommer efter misstag, oftast en följd av två-tre misstag. Om det inte sker några misstag alls blir det inga mål.
Ju bättre spelarna är, desto färre misstag gör de. Ju sämre spelarna är, desto fler misstag gör de.
Lag bygger på individer och har man dåliga spelare som drabbas man oftare av individuella misstag.

Det där är ingen ny vetskap så jag skiftar fokus till en annan grej jag satt och funderade på under matchen.
Luis Suárez. Hur länge får Liverpool behålla honom?

Jag hade den här diskussionen för ett tag sedan med en kompis som är inbiten Liverpool-supporter. Då, för ett par månader sen, började han bli orolig för att Suárez kan försvinna till sommaren. Jag lugnade honom med att uruguayanen skrev nytt kontrakt i somras. Spelaren hade inte skrivit på om han hade velat lämna klubben.
Samtidigt kan tankegångar förändras snabbt.
Luis Suárez gör en magisk säsong. Matchen igår var ännu ett bevis på att han spelar på en egen nivå i Liverpool (även om Steven Gerrard i vissa matcher hittat tillbaka till gammal fin form).
Få protesterar mot att han hör hemma på den allra högsta nivån.
Champions League är den morot, den klubblagsturnering alla spelare drömmer om att spela i. Luis Suárez, som fyllde 26 år i januari, har bara medverkat i CL:s gruppspel en gång, hösten 2010 med Ajax.
Stannar han i Liverpool en säsong till kommer han (såvida Liverpool inte skräller och tar fjärdeplatsen i vår) tidigast att spela CL säsongen 2014/15. Den vintern fyller han 28 år.
Är han beredd att vänta så länge? Min vän, Liverpool-supportern, tror inte det.
Det har ryktats om intresse från Bayern München. Hade jag varit värvningsansvarig i Barcelona hade jag slagit en signal till Suárez agent direkt eftersom han är den spelartypen som de saknar och som förmodligen hade kunnat luckra upp det kompakta Milan-försvaret i onsdags.
Kan Luis Suárez verkligen stå emot möjligheten att spela bredvid Leo Messi snarare än Stewart Downing?

Luis Suárez gillar onekligen Liverpool och fansen som stöttat honom under hans svåra tider i England då han beskyllts för filmningar och rasistiska förolämpningar.
Om han kräver en flytt i sommar skulle det vara ett gigantiskt hårt slag för klubben. Visserligen kan de få en jättesumma för anfallaren, säkert 350–450 miljoner kronor beroende på vem som betalar, men att hitta en lika bra ersättare utan att kunna locka med Champions League är i princip omöjligt. Det hade varit ytterst svårt ändå.
Brendan Rodgers projekt visar vissa framsteg spelmässigt. Spelare som Jordan Henderson, Stewart Downing och José Enrique har gjort stora framsteg under vintern.
Men hans viktigaste uppgift blir att övertyga Luis Suárez om att nobba buden som kommer att ramla in i sommar.

***
Blir mer om gårdagens Europa League i nästa inlägg.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB