Startsida / Inlägg

Två slutsatser efter Tottenham–Inter

av Kalle Karlsson

Formstarkt Tottenham utmanare till EL-titeln
För 2,5 år sedan satte Gareth Bale brassebacken Maicon i en taxi. Igår såg ett snabbt, idérikt Tottenham till behövdes taxibilar för hela Inter-laget.
Tottenham sprang sönder det (forna) italienska storlaget och vann den första åttondelen i Europa League med 3–0. Siffrorna hade kunnat vara ännu större.

Innan vi hyllar Tottenham måste vi bara skjuta in: Inter var uselt.
Det återstår bara spillrorna av det José Mourinho-bygge som för knappt tre år sedan erövrade Europa. Jag såg lagets match i helgen mot Catania och blev inte särskilt imponerad (även om jag hade bytt kanal när de fullbordat vändningen till 3–2-seger). Tittar man på Andrea Stramaccionis trupp är det väldigt lite som skrämmer. De tunga namnen, Javier Zanetti, Estéban Cambiasso, Christian Chivu, Walter Samuel och Diego Milito, börjar bli till åren. Samir Handanovic och Fredy Guarin håller hög klass, men i övrigt handlar det mest om unga, lovande spelare som kommer att behöva några år till innan de kan göra skillnad.
Post-Mourinho-trauma?
Men innebär inte att Tottenhams insats ska förringas.
André Villas-Boas spelade sitt starkaste lag och fick betalt. Gareth Bale (så klart) nickade in 1–0, men Spurs segerorganisatörer fanns på centralt mittfält. Mousa Dembélé var grym och Scott Parker hittade balansen mellan att springa mycket och att springa smart. De hade Cambiasso och Walter Gargano i bakfickorna matchen igenom.

Europa League har knappast varit högprioriterad bland de engelska klubbarna tidigare år. När det har diskuterats favoriter har Tottenham inte ens nämnts. Men efter gårdagens insats seglar Spurs upp som en av utmanarna.
Laget är så mycket mer än Gareth Bale, om nu något trott något annat. Han varnades för övrigt för filmning igår (igen) och är avstängd i returen så då får vi se hur Spurs klarar sig utan sin superstjärna.
Men det finns som sagt fler kvalitetsspelare i detta gäng.
Centrala mittfältet har jag redan nämnt. Aaron Lennon gjorde en ny stark insats igår (men klev av med en sträckning och är osäker mot Liverpool på söndag). Jan Vertonghen var gedigen i mittförsvaret och nickade in 3–0. Andremålvakten Brad Friedel imponerade mellan stolparna.
Dessutom har de en stigande stjärna på bänken. André Villas-Boas status var kraftigt devalverad vid den här tiden ifjol. Då hade han misslyckats kapitalt i Chelsea och såg ut att få börja om på lägre nivå i väntan på ett nytt toppjobb.
Men portugisen har sakta med säkert rest sig och senaste tiden har hans aktier stärkts enormt.
Dessutom vet vi ju att han trivs i Europa League.

Sigurdsson har hittat formen
Det tog drygt en halv säsong – men nu börjar även Gylfi Sigurdsson finna sig tillrätta i Tottenham.
Den 23-årige islänningen värvades i somras från Swansea där han gjorde stor succé förra våren. Daniel Levy vann slaget om 23-åringens namnteckning mot Liverpool, men starten i den nya klubben blev inte vad fansen eller Sigurdsson själv hoppats på.
Under hösten hade han svårt att platsa och när han väl spelade var han långt från den nivån han höll i Swansea.
Men de senaste veckorna har islänningen visat tecken på att han är på rätt väg. Sedan Gareth Bale har flyttats in centralt har André Villas-Boas spelat Sigurdsson till vänster – med licens att röra sig i mot mitten. Resultatet har blivit ett dynamiskt spel där Sigurdsson, Bale och Aaron Lennon förvillat motståndarna.
Gylfi Sigurdsson slog en utsökt passning till Gareth Bales 1–0 mot Arsenal i helgen. Igår mot Inter började han med att smeka ett perfekt inlägg som landade på Bales panna och betydde 1–0. Sedan satte han själv 2–0  på en retur. Hans första halvtimme var förmodligen den bästa han presterat i Spurs-tröjan.
Hittar Gylfi Sigurdsson samma form som i Swansea har Tottenham ytterligare ett vapen till det som ser ut att bli en högintressant vår för Londonlaget.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB