Startsida / Inlägg

Suárez favorit till priset som årets spelare

av Kalle Karlsson

På förhand målades matchen upp som slaget mellan superstjärnorna Luis Suárez och Gareth Bale.
De är heta kandidater till priset som årets spelare, sedan nyår har de varit ligans mest dominanta spelare.
Efter 3–2 till Liverpool mot Tottenham kan vi konstatera att Suárez vann matchen i matchen.
Gareth Bale var inte dålig, långt ifrån. Hans inlägg till Jan Vertonghens 1–1-mål var utsökt, klacken till Gylfi Sigurdsson i första halvlek var godis och walesaren och svarade för ett par sololöpningar i absolut världsklass.
Men Suárez var snäppet vassare.
Uruguayanen satte påpassligt 1–0 efter briljant förarbete av Coutinho (och även av framspelaren José Enrique). Han var ett ständigt orosmoment.
Runt paus tog en glödhet belgare över showen. Jan Vertonghen nickade in 1–1 och tryckte in 1–2 en bit in i andra halvlek.
Tyvärr för Tottenhams del skänkte hans lagkamrater bort poängen. Kyle Walker slog en riktig Phil Neville-passning (som det kallas efter Everton-spelarens horribla assist till Wigans McManaman i helgens FA-cupmöte) som Hugo Lloris missbedömde och som hamnade hos Stewart Downing som tryckte in 2–2. Jermain Defoe ville inte vara sämre så han gav bort bollen i ett ännu mer kritiskt läge. Luis Suárez stormade in i straffområdet, tacklades av Benoît Assou-Ekotto – och fick straff som Steven Gerrard omsatte till 3–2.
Game, set, Suárez.

Efter Robin van Persies formsvacka – bara ett mål på tio matcher – har Luis Suárez seglat upp som den hetaste kandidaten av de tre till att kamma hem PFA player of the year och FWA player of the year.
Juan Mata var min favorit under säsongens första tredjedel, men han har inte kunnat bibehålla den astronomiskt höga nivån från i höstas. Robin van Persie var storfavorit hos alla engelska krönikörer vid nyår, men fortsätter hans formsvacka får han svårt att vinna – trots att han är på väg att föra Manchester United till ligatiteln.
Gareth Bale har varit magisk sedan nyår och tagit steget upp bland Europas allra bästa spelare, men Suárez trumfar honom sett över hela säsongen i mina ögon tack vare en höst där han bar Liverpools offensiv på sina axlar. Det var innan Brendan Rodgers fått in förstärkningar i form av Daniel Sturridge och Coutinho, spelarköp som lättat bördan på Suárez. Efter fullträffen mot Tottenham har han gjort 29 mål på 39 matcher.
Efter söndagens seger i head to head-mötet med Bale känns Suárez som favorit, men det är fortfarande jämnt mellan de tre kanonerna (Suárez, Bale, van Persie) och saker kan förändras den kommande månaden.
Tidigare slog någon tidningskrönikör fast att Luis Suárez aldrig kan vinna priset på grund av sitt rykte i England, men det känns som att den opinionen har vänt. Han filmar inte lika ofta och han har jobbat målmedvetet på att tvätta sin image.
Steven Gerrard hävdar att Suárez ”skulle vara den bästa spelaren någonsin som inte vunnit priset”. Det är jag inte så säker på, David Beckham 1998/99, Ruud van Nistelrooy 2002/03 och Frank Lampard 2005/06, kan ha invändningar (och det finns fler exempel).
Den 28 april får vi svaret när PFA player of the year, priset framröstat av spelarna själva, delas ut under en ceremoni i London.

***
Vem tycker du förtjänar priset som årets spelare i dagsläget – och varför?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB