Startsida / Inlägg

Villas-Boas självmordstaktik

av Kalle Karlsson

André Villas-Boas har höjts till skyarna den senaste tiden. Tottenham har radat upp förlustfria matcher, Gareth Bale har spelat som i trans och laget har klarat att hantera det faktum att de inte haft någon producerande anfallare.
När Tottenham besegrade Inter med 3–0 i det första Europa League-mötet var André Villas-Boas tränaren vars karriär pekade spikrakt uppåt, medan nästan jämngamle Andrea Stramaccioni framstod som en man som fått ett för stort uppdrag.
Men igår var det ombytta roller.
Stramaccioni vann sympatier, Villas-Boas demonstrerade att han kan vara för naiv med sin ”high line”-taktik.

Tottenham saknade Gareth Bale, ett enormt avbräck förstås, men Villas-Boas valde att även starta med Aaron Lennon på bänken och spela William Gallas i mittförsvaret.
En halvtimme in i matchen framstod valet av Gallas som ödesdigert.
Spurs-fansen ropar högt om en usel domarinsats från Ivan Bebek, men kroaten kommer faktiskt undan med bättre betyg än både William Gallas och André Villas-Boas från den här kvällen.
Den franske veteranen var en katastrof bredvid Jan Vertonghen. 35-åringen var inte heller hjälpt av att Tottenham använde en hög försvarslinje mot en så skicklig playmaker som Antonio Cassano.
Som så ofta ledde det ena till det andra.
André Villas-Boas började med två anfallare på plan. Spurs hamnade i numerärt underläge på mittfältet. Antonio Cassano fick agera utan press. Cassano fick möjlighet att stoppa in giftiga bollar i djupled bakom Spurs höga backlinje.
Självmordstaktik.

Varningsklockorna borde ha ringt när Rodrigo Palacio var en ribbträff från att göra 2–0 i första halvlek. André Villas-Boas stod handfallen vid sidan utan att göra några åtgärder. Är han verkligen så låst vid sin höga försvarslinje, den som blev ett dundrande fiasko i Chelsea?
Igår vaktade Brad Friedel målet, han står alltid i cupmatcherna, och han är inte lika duktig i rollen som sweeper-keeper som Hugo Lloris. Det borde ha varit en ännu större anledning till att ta hem laget.
Igår blev dessutom mittfältet ett haveri. Med både Emmanuel Adebayor och Jermain Defoe från start hade Scott Parker, Jake Livermore och Mousa Dembélé ett hav att täcka. Dembélé gjorde det bra utifrån förutsättningarna, främst tack vare sin odiskutabla kvalitet och förmåga att hålla i bollen. Parker hade det kämpigare.
Nu räddades Tottenham – och inte minst André Villas-Boas – av en stor portion tur och den frikostiga bortamålsregeln.
När matchuret precis tickat in på tilläggstid i andra halvlek hade Estéban Cambiasso ett jätteläge att göra 4–0, men skottet gick utanför.
Tänk så nära det var att Villas-Boas fick äta upp sitt uttalande om att ”Bale tog en taktisk varning i första mötet”.
Nu höll Tottenham istället på att slänga bort sitt avancemang på grund av portugisens bristfälliga taktik.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB