Startsida / Inlägg

Europaframgång på bekostnad av CL-biljett?

av Kalle Karlsson

Förra gången de var på Luzhniki Stadion upplevde de klubbens bittraste ögonblick.
Igår blev det ett nytt nederlag – men ändå en framgång.

Förlust och lagkamrater som tjafsar med varandra. Men Chelsea hade all anledning att jubla inför det folktomma Luzhniki (där matchen spelades istället för på Tsentralnyi Stadion som garanterat hade inneburit en tuffare atmosfär).
Avancemang i Europa League betyder att laget fortfarande kan vinna två titlar.
Rafael Benítez har spelat ett högt spel senaste månaderna. Managern har roterat truppen med hänsyn till cupspelet. Spanjoren fick kritik när han vilade stjärnor borta mot Southampton i ligan, en förlust som kan bli kostsam i slaget om Champions League-biljetterna.
För att prioriteringarna ska accepteras från ägar- och supporterhåll var avancemang här i Moskva ett krav.
Igår startade han med unge Nathan Ake som central mittfältare. Djärvt, men det betalade sig. Holländaren agerade klokt och visade att det även finns löften inom egna led som inte är utlånade.

Chelsea fick en tämligen lugn resa mot semifinalen. De kom med tvåmålsöverläget i ryggen och efter fyra minuter hade Fernando Torres lobbat in 0–1 och sett till att Rubins uppförsbacke blev än mer jobbig.
Det var Torres tredje mål på de tre senaste matcherna. Anfallaren har gjort tre starka insatser i rad och, faktiskt, hittat något av en formtopp.
Nu har Torres svacka varit så avgrundsdjup att det inte går att prata om att ”han är tillbaka” förrän han presterat över längre tid, men det är åtminstone ett stort steg i rätt riktning.
Och det är lätt att glömma att spanjoren gjort 20 mål i alla turneringar den här säsongen.
Bråket mellan Frank Lampard och David Luiz i samband med signalen för halvtidsvila – som självklart slås upp stort i engelska tidningar – var möjligen ett orosmoment, men inte mer än så.

Nu är lottningen precis avklarad och vi vet att Chelsea kommer att ställas mot Basel i semifinalen.
Schweizarna är underskattade. Mohamed Salah och Mohamed Elneny visade i dubbelmötet med Tottenham att det finns massor av liv efter Xherdan Shaqiri och Granit Xhaka.
Engelska lag har inte satsat helhjärtat på Europa League tidigare, men känslan är att Rafael Benítez är sugen på en cupframgång.
Mitt tips är att Chelsea går hela vägen i turneringen, vilket skulle innebära att de för några dygn blir regerande mästare i Champions League och Europa League – samtidigt.
Frågan är om det blir på bekostnad av en Champions League-plats till nästa säsong.

***
Läs mer:
14 dec: Analys: ”Så har Benítez blivit ett lyft för Torres”.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB