Startsida / Inlägg

Chelsea mår bra av kaos

av Kalle Karlsson

Plötsligt var det som om tiden stod stilla. Branislav Ivanovic hade flyttat upp på en hörna på tilläggstid, lyft mot himlen och nickat bollen. Sekunden när den seglade mot det bortre krysset kändes som en evighet. Benficas målvakt Artur kunde bara agera passiv åskådare.
Chelsea hade avgjort Europa League-finalen i 90:e minuten.
Efter Fergie time kommer Benítez time. Typ.
Känslan var iallafall densamma som när Didier Drogba nickade in kvitteringen i slutminuterna mot Bayern München för att hålla liv i Champions League-finalen förra året.
Chelsea kan man aldrig räkna ut.

De borde inte ha vunnit den här matchen sett till första halvlek. Ett passningsskickligt Benfica var överlägset. Deras speluppläggare Nemanja Matic, som Chelsea släppte i David Luiz-affären för två år sedan, ägde mittfältet. Nico Gaitan var snabb och lurig. Oscar Cardozo visade prov på varför han öst in mål i portugisiska ligan senaste åren.
Det var bara Benficas usla och ibland obefintliga avslut och en portion tur som räddade Chelsea.
I andra halvlek lyfte de regerande Champions League-mästarna upp spelet. De klev lite högre i sin press och fick lite längd på anfallen.
Fernando Torres sprang in med 1–0 som om han skruvat tillbaka till Liverpool-tiden. Löpningen, duellen med Luisão och avslutet påminde om hans fornstora dar.
Oscar Cardozo kvitterade på straff blott åtta minuter senare, men alla som känner till den legendariske tränaren Béla Guttman och Benficas finalhistoria vet att det mesta talade för Chelsea i det här läget.
Frank Lampard dundrade ett skott i ribban med knappt fem minuter kvar. Det hade varit så passande om ”Super Frank” fått avgöra den här matchen på det sättet. Ett hyfsat argument i de pågående (?) löneförhandlingarna.
Istället blev det mittbacken Branislav Ivanovic, han som hade en mardrömsmatch när klubben åkte ur Ligacupen mot Swansea tidigare i år, som blev den store hjälten.

Det är egentligen otroligt att Chelsea lyckats ta sina två Europatitlar trots den turbulans som präglat klubben senaste två åren.
Det är som om Chelsea mår bra av kaos.
Europa League-titeln innebär att Chelsea nu är regerande mästare i Champions League och Europa League. Ingen annan klubb har varit det tidigare. Fernando Torres och Juan Mata är dessutom kan lägga till regerande världs- och Europamästare på visitkortet. Imponerande.
Det var Chelseas elfte titel sedan Roman Abramovitj tog över klubben 2003. Dessförinnan hade klubben bara vunnit åtta titlar sedan bildandet 1905.
Hans sätt att byta ut tränare får oss att skaka på huvudet, men det har blivit förhållandevis lyckosamt. Guus Hiddink kom in våren 2009 och ordnade FA-cupen. Roberto Di Matteo kom in 2012 och ordnade både FA-cupen och Champions League-titeln. Rafael Benítez kom in den här säsongen och ledde laget till Europa League.
Benítez hyllas nu från alla håll och kanter för att han fixade triumfen. Det är imponerande att han stod emot kritikstormen i början av sin Chelseasejour. Samtidigt: det är hårfint mellan succé och fiasko.
Chelsea gjorde en svag första halvlek igår och Benfica borde ha avgjort matchen. Hade portugiserna gjort sitt jobb och lett med ett par bollar i paus hade Benítez blivit sågad.
Han lämnar nu Chelsea med bättre vinstprocent i Europaspelet än i ligan. Precis som han gjorde med Inter, Liverpool och Valencia.
Man kan bara ana hur det bubblade inom honom igår när han fick lyfta bucklan (och förbättra sitt cv).

Mötet med Benfica igår var Chelseas 70:e tävlingsmatch för året. Det är hisnande. En omgång återstår i ligan och det kan bli ytterligare en om Chelsea och Arsenal slutar på samma poäng och målskillnad och gjorda mål i Premier League. Då väntar en playoffmatch om tredjeplatsen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB