Startsida / Inlägg

Säsongens lag i Premier League

av Kalle Karlsson

Sista omgången – då är det hög tid att presentera mitt ”Säsongens lag”.

Spelarfacket (PFA) har redan gjort det. De låter spelarna rösta fram sina favoriter i slutet av januari och februari. På tok för tidigt om ni frågar mig. Varför bortse från den viktigaste tredjedelen av säsongen när man bedömer prestationer?
Det där måste ses över. Jag tycker att röstningen borde genomföras strikt sista veckan av säsongen. Med dagens tekniska hjälpmedel borde det inte vara något problem alls.
Trots att de röstade så tidigt så träffade de, i mina ögon, väldigt rätt den här gången.
Min elva har bara ett litet undantag.
Jag valde bort Chelseas Eden Hazard. Belgaren har gjort en stark förstasäsong i England, men här ratas han på grund av den formsvacka som han drabbades av under hösten/vintern.

MITT SÄSONGENS LAG

David De Gea, Manchester United
Det har inte varit något exceptionellt år för målvakter i Premier League, men De Gea har varit en av orsakerna till Uniteds ligatitel. Skakig i början av säsongen där han petades i ett par matcher och sedan delade målvaktssysslan med Anders Lindegaard. Men från senhösten har De Gea vuxit ut till en världsmålvakt.

—————————————————————————

Pablo Zabaleta, Manchester City
Manchester City har haft en svajig säsong, men Pablo Zabaleta har varit tryggheten själv. Har hållit en hög, jämn nivå, burit lagkaptensbindeln och blivit något av en kultspelare på Etihad Stadium.

Rio Ferdinand, Manchester United
Utdömd av många redan för ett par, tre år sedan. Den här säsongen var Ferdinand kvitt sina ryggproblem – och då återvände också formen. Enorm i flera av stormatcherna.

Jan Vertonghen, Tottenham
Tottenhams sommarköp acklimatiserade sig direkt till engelsk fotboll och har blivit ett av fundamenten i Spurs backlinje. Hård och kompromisslös i duellspelet, samtidigt trygg med boll och ett offensivt hot.

Leighton Baines, Everton
Evertons mest kreativa spelare återfinns på vänsterbacken. En av Europas mest kreativa, faktiskt, om man ska tro statistiken. Baines är den spelare i Europas fem toppligor som skapat flest chanser den här säsongen.

—————————————————————————-

Santi Cazorla, Arsenal
Vi visste att Santi Cazorla var en klasspelare och spanjoren har lyckats infria de högt ställda förväntningarna. Smart, dubbelfotad och nästan kriminellt begåvad med bollen vid fötterna. 12 mål och 11 assist under debutsäsongen är imponerar.

Michael Carrick, Manchester United
Började med en mardrömsmatch då han, som vikarierande mittback, blev uppkäkad av Marouane Fellaini. Tog klivet upp på mitten och när Carrick väl fick en mer rörlig spelare bredvid sig (Cleverley, Giggs, Jones, Anderson, Rooney) så blev han ligans bäste defensive mittfältare. Uniteds regissör för de tidiga uppspelen.

Juan Mata, Chelsea
Startade säsongen fantastiskt starkt och var ligans bäste spelare sett till de inledande omgångarna. Höll sedan i formen fram till vintern där han tappade lite fart. ”Formsvackan” blev dock kort. Elva mål och tolv assist – dessutom har Mata varit avgörande i flera toppmatcher.

Gareth Bale, Tottenham
Vald till ligans bäste spelare av både spelarfacket och journalisterna. Bales insatser har fått England att prata om ”one man team”. Tjugo mål, varav flera matchvinnande fullträffar.

——————————————————————————–

Luis Suárez, Liverpool
Under hösten när Liverpools trupp var tunn och ifrågasatt var det Suárez som bar lagets offensiv. Har alltid skapat många chanser. Den här säsongen hittade han dessutom målet. 23 fullträffar på 33 starter. Avslutningen på säsongen blev dock ett antiklimax med bettet mot Branislav Ivanovic som gav en tio matcher lång avstängning.

Robin van Persie, Manchester United
Levererade från första stund. Precis som Suárez fick han bära stort ansvar under hösten då Uniteds yttrar underpresterade grovt samtidigt som Wayne Rooney ibland var skadad, ibland formsvag. 25 mål och 8 assist på 37 matcher (varav 34 från start).

———————————————————————————

Säsongens manager:

Alex Ferguson, Manchester United.
Sir Alex kliver åt sidan efter 26,5 år på tränarstolen i Manchester United. Han gör det efter en säsong där han lyckats ta tillbaka titeln från rivalen Manchester City. Konkurrensen om tränarpriset var tam den här säsongen. Ferguson ryckte upp sitt lag efter premiärförlusten mot Everton och var sedan på väg mot poängrekord innan laget kroknade på slutet. Har lett United till titeln trots att lagkaptenen Nemanja Vidic missat halva säsongen på grund av skada och trots att yttrarna Nani, Ashley Young och Antonio Valencia inte bidragit i någon större utsträckning.

Fotnot: Statistik från Whoscored.

***
Det här var en smygstart för säsongssummeringarna som drar igång på allvar på måndag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB