Startsida / Inlägg

Säsongens floppelva i Premier League

av Kalle Karlsson

Igår fick ni säsongens lag.
Idag levererar jag en elva som brukar locka betydligt större intresse.
Den över säsongens floppar.

Det brukar ju vara rätt svårt att ta ut elvor, rangordna och bedöma.
Alla åskådare har sin åsikt och det går som bekant att vända och vrida på det mesta.
Men sällan har jag fått så mycket medhåll kring en elva som den jag presenterade i söndags i bloggen. Över hälften av reaktionerna på mejl och twitter hävdade att de hade valt exakt samma gubbar.
Det betyder inte att jag hade rätt. Det finns inget rätt eller fel.
Det betyder bara att konkurrensen har varit mindre den här säsongen, gråzonerna färre.

Nu är det dags att presentera elvan över säsongens floppspelare.
Det är inte en lista över de elva sämsta spelarna i ligan. Det är en elva med spelare som har floppat där jag även tagit hänsyn till förväntningarna.
Personligen hade jag exempelvis enorma förväntningar på Joe Allen i Liverpool. Det gör att han är en större flopp än Markus Rosenberg som jag inför säsongen slog fast skulle få extremt svårt att ens få speltid i West Bromwich.

SÄSONGENS FLOPPLAG

Robert Green, Queens Park Rangers
Värvades inför säsongen och vaktade målet i de inledande omgångarna. Han var så tafflig att QPR hämtade in en ny målvakt innan sommarfönstret stängde. Var bättre när han fick chansen på våren efter Julio Césars skada, men Greens säsong var ändå ett misslyckande.

———————————————————–

José Bosingwa, Queens Park Rangers
För ett år sedan spelade Bosingwa från start när Chelsea skrällde och vann Champions League-finalen i München. Det kändes som en vettig värvning när QPR snodde åt sig den meriterade portugisen. Men Bosingwa tappade alla koncept i QPR och blev en säkerhetsrisk.

Johnny Heitinga, Everton
Hur många mål har karln orsakat? Varje gång han har fått chansen i mittförsvaret har det känts som att han har bjudit motståndarna på ett mål.

Thomas Vermaelen, Arsenal
Tungt år för belgaren som fick lagkaptensbindeln efter Robin van Persie. Vermaelen har haft svårt att axla ansvaret och gjort många misstag, inte minst demonstrerat i derbyt mot Tottenham i våras. Det dröjde dock innan Arsène Wenger bestämde sig för att peta sin kapten. När han väl gjorde det hittade Arsenal ett tryggt mittbackspar med Per Mertesacker och Laurent Koscielny.

André Santos, Arsenal
Visserligen fanns inga högre förväntningar på brassen, men Santos var så svag i höstas att han nämnts i diskussioner om vem som är klubbens sämsta spelare genom tiderna. Han fick ersätta skadade Kieran Gibbs i början av säsongen, men klarade inte att fylla tomrummet. Retade upp fansen när han bytte tröja med Robin van Persie i halvtid i mötet i höstas. I februari lånades han ut till brasilianska Grêmio.

———————————————————–

Antonio Valencia, Manchester United
Förra våren var Valencia en av ligans bästa spelare. Hans genombrottsförmåga på högerkanten var ett av Manchester Uniteds främsta anfallsvapen. Den här säsongen har den förmågan var som bortblåst. Med undantag av bortamötet med Chelsea (där Valencia gjorde två assist) har han underpresterat grovt. Ett mål och fem assist är ecuadorianens facit på 30 matcher (varav 24 från start).

Cheik Tioté, Newcastle
För 1,5 år sedan var Tioté ansedd som en av ligans bästa defensiva mittfältare. Han värderades till över 200 miljoner kronor och det snackades om intresse från Manchester United. Den här säsongen har han försökt spela över sin förmåga, valt svåra passningsalternativ – och blivit brutalt avslöjad.

Joe Allen, Liverpool
Efter en stark debut där han var lagets bästa spelare i förlustmatchen mot West Bromwich och sedan en av planens bästa mot Manchester City kändes det som Joe Allen kommit rätt. Han var ju handplockad av Brendan Rodgers för att spela Brendan Rodgers-fotboll. Men Allen gick vilse tidigt på hösten och hittade aldrig tillbaka.

Scott Sinclair, Manchester City
Om jag fick peka på en enskild spelare i England som gjorde ett dumt karriärval förra sommaren hade jag pekat på Scott Sinclair. City hade släppt Adam Johnson, det var ganska uppenbart att de behövde någon ny spelare som kunde fylla ut en trupplats. Två starter och nio inhopp i ligaspelet var inte det Sinclair hade drömt om.

————————————————————

Danny Graham, Sunderland
Värvades i januari för att lätta bördan för Steven Fletcher. Nu när våren är avverkad kan vi konstatera att Graham inte bidrog med mycket. Mållös efter elva starter och två inhopp är på tok för dåligt.

Nikica Jelavic, Everton
Vad hände med måltjuven som anslöt ifjol och tog Premier League med storm? Då var Jelavic en av ligans mest effektiva avslutare. Nu har han haft fasligt svårt att hitta nätet (7 mål på 37 matcher).

————————————————————–

Det var min elva över floppar. Det finns förstås många fler spelare som underpresterat. Jag övervägde runt 20-25 namn till som ”slapp” vara med.

***
Sportbladets nätbaserade managerspel ”Premier Manager” har avslutats. Det blev ingen succé för mig personligen, men jag tar nya tag till hösten.
Vill passa på att gratulera vinnarna och även Renato Dankic som vann ”Kalle Karlsson League” där läsarna fick chansen att utmana mig.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB