Säsongsbetyg på tränarna i Premier League
avAlex Ferguson utsågs till årets manager i Premier League.
Men var han egentligen den tränare som gjorde det mest imponerande arbetet under säsongen?
Det är dags att syna vad herrarna på bänken åstadkom under säsongen.
När man bedömer tränarnas insatser måste man som alltid ta hänsyn till flera parametrar. Vad är rimligt att kräva av klubben? Vad har klubben gjort för resultat tidigare år? Vilka resurser har han fått? Spelarförsäljningar? Skador eller andra omständigheter som försämrat förutsättningarna?
På önskan från flera läsare har jag här satt betyg på tränarnas prestationer det gångna året.
SÄSONGSBETYG PÅ TRÄNARNA I PREMIER LEAGUE
Betygskalan: (5=topprestation, 4=mycket bra, 3=bra, 2=godkänt, 1=underkänt).
1) Manchester United
Alex Ferguson.
Började med att värva en anfallare (Robin van Persie), trots att alla vädjade om en mittfältsförstärkning. Ett genidrag skulle det visa sig. Lyckades snabbt få in den nya pusselbiten i sitt lagbygge. Ferguson klarade att hantera skador på nyckelspelare som Nemanja Vidic och bristen på formstarka yttrar (delvis genom att omskola Danny Welbeck från striker till ytter). Det allra mest imponerande var dock att han såg till att klubben tog tillbaka ligatiteln så komfortabelt i kampen med Manchester City.
United hade behövt nå längre i Champions League, eller åtminstone i någon av de inhemska cuperna, för att Ferguson skulle få högsta betyget.
Betyg: 4/5.
2) Manchester City
Roberto Mancini.
Den populäre italienaren klev in i säsongen med ett stort förtroendekapital efter ligatiteln ifjol. Han lyckades aldrig tämja Mario Balotelli och hade problem med sitt man-management.
City gjorde fiasko i Champions League, ligaspelet får betecknas som en missräkning och förlusten i FA-cupfinalen blev droppen för en del av de supportrar som stått bakom Mancini.
Betyg: 1/5.
3) Chelesa
Roberto Di Matteo.
Di Matteo lyckades inte upprepa succén från förra våren där han ledde Chelsea till seger i både Champions League och FA-cupen. Chelsea missade slutspel i CL, men låg å andra sidan bara fyra poäng efter täten i ligan när Di Matteo fick sparken. Uppfattningen är att han vid det laget hade tappat omklädningsrummet.
Betyg: 1/5.
Rafael Benítez.
Började med att missa ”bonustiteln” i klubblags-VM. Det är små marginaler i idrottens värld. Hade Benfica vunnit Europa League-finalen (vilket de, sett till chanserna, borde ha gjort), hade Benítez sejour i Chelsea på sin höjd betecknats som godkänd. De tog Champions League-platsen, vilket var ett minimikrav. Tack vare titeln i Europa League har Benítez tid i klubben fått betyget ”lyckad”. Starkt att vända trenden efter den blytunga starten och alla burop från läktarna.
Betyg: 3/5.
4) Arsenal
Arsène Wenger.
En ny titellös säsong. Uttåget ur Ligacupen mot Bradford och i FA-cupen mot Blackburn sved hos fansen. Men Arsenal lyckades ta den där fjärdeplatsen, trots försäljningen av Robin van Persie, och det är det som betyder mest. Under säsongen lyckades fransmannen övertala Theo Walcott att förlänga kontraktet. Klubben är i en starkare position nu än förra sommaren. Därför får spelåret slutbetyget ”bra”.
Betyg: 3/5.
5) Tottenham
André Villas-Boas.
Portugisen var ifrågasatt efter fiaskot i Chelsea. I Tottenham har han fått upprättelse. Hanterade målvaktsfrågan Lloris/Friedel på ett begåvat sätt. Sortin ur FA-cupen mot Leeds var ett snedsteg, medan kvartsfinalplatsen i Europa League var godkänd. Ligaspelet blev sånär en fullträff men laget kroknade på våren och drömmen dog i slutomgången.
Betyg: 3/5.
6) Everton
David Moyes.
Everton var länge med i slaget om fjärdeplatsen. Klart över förväntan för en klubb som brottats med små resurser. Värvningarna av Kevin Mirallas och Steven Pienaar var fullträffar.
Betyg: 4/5.
7) Liverpool
Brendan Rodgers.
Liverpool inledde säsongen sämre än man gjort på 85 år. I det läget, på senhösten, var köpen av Joe Allen och Fabio Borini, ytterligare en besvärande omständighet för Brendan Rodgers, som fick se sitt lag åka ur Ligacupen hemma mot Swansea. När han väl fått in Daniel Sturridge och Coutinho blev resultaten bättre. Tidigt uttåg i Europa League och förlusten i FA-cupen mot Oldham var onödig. Att sluta 28 poäng efter ligavinnaren är inte acceptabelt i en klubb som Liverpool, men avslutningen på säsongen ger hopp inför nästa säsong.
Betyg: 2/5.
8> West Bromwich
Steve Clarke.
Höstens överraskningslag föll ihop under våren. Steve Clarke förtjänar dock credit då åttondeplatsen var klart över förväntan. Kloka värvningar av Claudio Yacob och Romelu Lukaku (på lån).
Betyg: 4/5.
9) Swansea
Michael Laudrup.
Dansken anlände till en klubb som tappat fyra tongivande spelare: Gylfi Sigurdsson, Scott Sinclair, Steven Caulker, Joe Allen. Dessutom skulle han hantera det svåra andrasäsongssyndromet.
Det klarade han galant. Med ett knippe imponerande värvningar (Michu!, Chico!, Ki!, Pablo Hernández!) fick han Swansea att spela samma fina fotboll – och nå ännu bättre resultat. Ligacupvinsten – klubbens första titel – var kronan på verket. Det är ingen tillfällighet att Laudrup ryktats intressera större klubbar.
Betyg: 5/5.
10) West Ham
Sam Allardyce
”Big Sam” har inte varit superpoppis på Upton Park med sin långbollstaktik. Men levererar man resultat så får man alltid arbetsro. Tiondeplatsen som nykomling var mer än godkänt.
Betyg: 3/5.
11) Norwich
Chris Hughton
Det var nog många som trodde att Norwich löpte risk att åka ur när Paul Lambert lämnade inför säsongen. Chris Hughton nådde målet. Under hösten var laget i toppform. Blev sedan indraget i bottenstriden.
Betyg: 3/5.
12) Fulham
Martin Jol
En tolfteplats utan att på allvar varit indragna i bottenkampen får anses vara godkänt. Utmaningen kommer när Fulham ska ersätta Mark Schwarzer, Brede Hangeland och Aaron Hughes.
Betyg: 2/5.
13) Stoke
Tony Pulis
Stoke har gått bakåt de senaste åren och det var dags för förnyelse på tränarbänken. Tony Pulis aktier har försvagats sedan han ledde klubben till FA-cupfinal för två år sedan. Stoke såg ett tag ut att åka ur, vilket hade varit ett praktfiasko.
Betyg: 1/5.
14) Southampton
Nigel Adkins
Tog ”Saints” till Premier League och gjorde ett starkt jobb efter en skakig inledning med fyra raka förluster. Fick sparken den 18 januari – då låg laget på 15:e plats i tabellen och hade precis kryssat mot Chelsea.
Betyg: 3/5.
Mauricio Pochettino
Argentinaren hade ingen lätt uppgift som tog över efter populäre Adkins. Införde ett intensivt presspel, vilket gav spelmässiga förbättringar och såg till att kontraktet säkrades.
Betyg: 3/5.
15) Aston Villa
Paul Lambert
Det blev en kämpig förstasäsong på Villa Park för Paul Lambert. Villa har legat runt och under strecket under hela säsongen. Satsningen på unga spelare är beundransvärd. Värvningen av Christian Benteke var ett fynd som kommer stärka klubbens ekonomi förr eller senare.
Betyg: 2/5.
16) Newcastle
Alan Pardew
Utsedd till ligans bästa manager ifjol. Den här säsongen har varit ett mörkt kapitel för Alan Pardew, och många undrar om det där åttaårskontraktet verkligen var en så bra idé. Hans framtid var osäker, men efter att kontraktet säkrades lär han få en chans till. Den franska revolutionen drogs ett snäpp för långt. Till hösten måste Pardew hitta rätt mix igen.
Betyg: 1/5.
17) Sunderland
Martin O’Neill
Sällan har ett Martin O’Neill-lag agerat lika håglöst och oinspirerat. Sunderland gjorde ingen glad under hösten och O’Neill bar en stor del av ansvaret. Sparkades under våren.
Betyg: 1/5.
Paolo Di Canio
Kom in som en frisk fläkt och uppfyllde målsättningen: Nytt kontrakt. Med tanke på hur djupt nere i källaren laget var när italienaren tog över var det en stark bedrift.
Betyg: 3/5.
18> Wigan
Roberto Martínez
Spanjoren har kämpat med små resurser under flera år och det var bara en tidsfråga innan det skulle bli ödesdigert. Att Wigan åker ur var ingen överraskning (jag tippade laget på nedflyttningsplats). FA-cupvinsten var en sensation. Jag kan inte peka på vad Martínez skulle ha gjort annorlunda för att undvika nedflyttning.
Betyg: 3/5.
19) Reading
Brian McDermott
McDermott förde Reading till Premier League och blev ett offer för sin egen förträfflighet. Hade de legat kvar i toppen av Championship hade han haft jobbet kvar. Ägaren hade helt enkelt fått orimliga förväntningar. Fick sparken i mitten av mars. Då låg Reading näst sist, sju poäng efter Aston Villa ovanför nedflyttningsstrecket.
Betyg: 2/5.
Nigel Adkins
Otacksamt läge att komma in, men Nigel Adkins facit blev skralt: En vinst, två oavgjorda, fem förluster.
Betyg: 1/5
20) Queens Park Rangers
Mark Hughes
Ansvarig för alla misslyckade värvningar och för att dessa inte fann sig tillrätta i laget. Sparkad den 23 november. Då hade QPR tagit fyra poäng på 12 matcher.
Betyg: 1/5.
Harry Redknapp
Hade oddsen emot sig när han tog över. Inget lag som öppnat ligan så svagt hade klarat sig kvar. Efter 15 matcher i klubben hade han lyft laget och hade poängsnittet: 1,18 poäng/match (fyra segrar, sju oavgjorda, fem förluster), vilket hade räckt till nytt kontrakt.
Redknapp fick dock spendera stora summor i januarifönstret och avslutningen i ligan var undermålig: Sju förluster och två kryss – trots flera möten med bottenkonkurrenterna.
Betyg: 1/5.
Fotnot: Hade missat att ta med Chelseas resultat i klubblags-VM när jag bedömde Benítez i Chelsea. Ändrat nu och har därför även reviderat hans betyg.
***
Vilka tränare anser du förtjänar att hyllas och sågas?