Startsida / Inlägg

Har Premier League tappat sin dragningskraft?

av Kalle Karlsson

Har Premier League tappat sin status hos stjärnorna? Är det en liga på nedgång?
När toppnamn efter toppnamn tidigare i sommar valde bort Premier League till fördel för La Liga, Serie A, Bundesliga och Ligue 1 var det en del som tydde på det.
Premier Leagues dragningskraft har onekligen minskat.
Men det finns de som dragit nytta av det nya tv-avtalet – och det talar för en riktigt intressant säsong.

Då var semestern över. Egentligen var den över redan förra veckan, men då ägnade jag tiden åt ett par texter till den årliga Ligabibeln som inom kort dyker upp i en butik nära dig.
Förr när man gick på ledighet tyckte man det var skönt att missa silly season. Numera är den galna säsongen i mångas ögon lika intressant som själva matcherna. Det märks inte minst på det enorma intresset för Silly season-bloggen och Silly-podden.
Från stranden och uteserveringarna har jag följt det som hänt – och det som inte hänt (vilket är minst lika mycket).
Det var väntat att många klubbar i Europa skulle spendera stort, att sommaren skulle bjuda på några spektakulära värvningar. Så blev det också, men för Premier Leagues del var det mindre action än väntat.
Någon artikelförfattare, minns inte vem, ställde frågan om Premier League är en liga på väg utför, och ja, på transfermarknaden verkar det så.

Edinson Cavani, Falcao, Henrikh Mkhitaryan, Isco, Mario Gomez, Mario Götze, João Moutinho, Thiago Alcantara, Neymar, Pierre-Emerick Aubameyang, Marquinhos, Kevin Strootman, James Rodriguez, David Villa, Lucas Digne, Gonzalo Higuaín, Dimitri Payet, Heung-Min Son
En bit in i juli hade dessa spelare bytt klubb.
Alla hade, direkt eller indirekt, valt bort Premier League.
Där och då var det enkelt att peka på en rubbad maktordning där Premier Leagues status var ifrågasatt.
Nyrika klubbar som Anzji förändrade förutsättningarna redan för ett par år sedan när de värvade Samuel Eto’o, men det handlade fortfarande om undantag.
Den här sommaren har fotbollskartan ritats om radikalt.
Nu har makten på transfermarknaden koncentrerats till Frankrike där AS Monaco och Paris Saint-Germain utspelat en egen duell i kapprustning.

Real Madrid kan fortfarande fullborda den största affären om man lyckas säkra Gareth Bale, men det är framför allt Frankrike som har satt käppar i hjulet för Premier League-klubbarna.
Förr hade en klubb som Liverpool (som uppges ha visat intresse) handplockat en talang som Lucas Digne. Nu skrev vänsterbacken istället på för PSG.
Europas hetaste strikers, Falcao och Cavani, hade säkerligen hamnat i England (eller Spanien i Cavanis fall) för tre år sedan. Nu har båda valt att fortsätta karriären i Ligue 1.
Det var inte särskilt förvånande med tanke på de enorma övergångssummorna som Monaco respektive PSG lade upp, men det finns fler exempel. Att Mario Gomez, Gonzalo Higuaín och David Villa ratade PL var mer överraskande.
Thiago Alcantara valde att bli en av sjuttioåtta mittfältare i Bayern München istället för nyckelspelare i Manchester United (officiellt är det är fortfarande oklart om United var intresserat, men jag utgår från det). Pierre-Emerick Aubameyang skrev på för Dortmund.
Lägg till det faktum att två av de största stjärnorna, Gareth Bale och Luis Suárez, kan ha lämnat England innan fönstret stänger.
Det har inte varit någon lyckad sommar för Richard Scudamore.

Manchester City har ”räddat äran” genom att lägga ut stora pengar på Jesús Navas, Fernandinho och Alvaro Negredo. Men de är inte spelare i den allra yppersta världseliten. Ingen av dem är ordinarie i sitt landslag.
Det gyllene undantaget är Stevan Jovetic, en superstjärna som mer än väl fyller luckan efter Carlos Tévez.
Tottenham har också dragit sitt strå genom Paulinho och Roberto Soldado, två finfina nyförvärv.
Men i övrigt är det glest.
Chelsea har fortfarande inte fått in sin striker.
Manchester United har fortfarande inte fått in sin lösning på det centrala mittfältet.
Arsenal fick ge sig i kampen om Gonzalo Higuaín och har inte värvat alls, bortsett från Bosman-spelaren Yaya Sanogo.
Liverpool blev blåsta på den värvningen som såg ut att vara i hamn (Mkhitaryan) och nu meddelar Diego Costa (där Liverpool betalat utköpsklausulen) att han vill stanna i Atlético.

Det var ju inte så här det var tänkt.
När det nya tv-avtalet offentliggjordes förra sommaren (börjar gälla nu) var det vissa som antydde att Premier League skulle skaffa sig ett försprång gentemot andra ligor. I tider av Financial Fair Play får man bara spendera de pengar man själv genererat om man vill spela Champions League i framtiden.
Få saker underlättar det arbetet lika bra som ett tv-avtal med en 70-procentig höjning av arvodena.
Manchester United fick 60 miljoner pund i tv-pengar förra säsongen när laget vann ligan. Det nya avtalet är så stort att den klubb som slutar sist kommande säsong får mer än så i tv-pengar. Mer än 60 miljoner pund!
Inte konstigt att QPR var beredda att göra allt och lite till för att stanna i Premier League.

Det nya tv-kontraktet borde ha betytt att klubbarna skulle kunna locka fler stjärnor till öarna.
Så har det inte blivit och orsaken är förmodligen att Premier League inte längre har samma dragningskraft.
Konkurrensen från andra ligor har ökat.
Tidigare var det bara Barcelona och Real Madrid som hade större makt än de engelska toppklubbarna. Nu finns utmanare även i Frankrike, Ryssland, Tyskland och Italien.
I Frankrike handlar det om att två klubbar har berikats med så mycket pengar att det inte går att konkurrera med dem eftersom de samtidigt verkar strunta i allt vad FFP är.
Tyskland surfar på en framgångsvåg, med två superklubbar i täten och en läktarvänlig, sund föreningsmodell. Det har i sin tur lockat kontinentens mest eftertraktade tränare, Pep Guardiola, vars entré ytterligare höjt statusen för ligan.
I Spanien har La Liga förlorat fyra av de sex bästa målskyttarna från förra säsongen (förutom Real Madrid och Barcelona). Men dragningskraften till de två stormakterna är fortfarande enorm och i sommar har Barcelona lockat till sig Neymar och rycker i David Luiz och Jan Vertonghen och Real Madrid jobbar på Gareth Bale.
Även Italien har lyckats bättre än senaste åren med nytillskott som Carlos Tévez, Fernando Llorente, Kevin Strootman, Mario Gomez, Gonzalo Higuaín, Dries Mertens. Napoli kan göra en ny kupp om de löser Jackson Martinez.
Premier League och La Liga framstår hittills som förlorarna. Men medan La Liga kan läka såren av flyktande Falcao, Roberto Soldado, Jesús Navas och Alvaro Negredo med värvningar av Gareth Bale och Luis Suárez sätter Premier League hoppet till Cesc Fábregas. En tilltänkt rotationsspelare i Barcelona.
Samtidigt har Premier Leagues största stjärna gått i pension – Sir Alex Ferguson. Paul Scholes har lagt skorna på hyllan för sista gången. Frank Lampard, Ryan Giggs och Steven Gerrard börjar bli till åren.

Premier Leagues storklubbar har inte kunnat dra nytta av det nya tv-avtalet, åtminstone inte i jakten på de största stjärnorna.
Men tv-avtalet har gett effekt i andra delar av tabellen. Vinnarna finns i mitten och på den undre halvan. Och det känns riktigt roligt.
I sommar är Norwich, Swansea och Southampton tre av de klubbar som lyckats allra bäst under silly season. Norwich har bland annat köpt Ricky van Wolfswinkel (€10m), Gary Hooper (€6,3m), Leroy Fer (€5,5m), Martin Olsson (€2,9m) och Nathan Redmond (€2,3m).
Swansea har värvat Wilfried Bony (€13,9m) och Jonjo Shelvey (€5,9m).
Southampton drämde till med Victor Wanyama (€14,5m) och Dejan Lovren (€10m). Närmare €25 miljoner euro på två spelare.
Nykomlingen Cardiff City chockade förra veckan genom att köpa Steven Caulker från Tottenham för €10m.
Det är det som gör Premier League unikt. Det är den enda toppligan där lagen på den undre halvan kan värva en enskild spelare för närmare €15m.
Jag älskar det.

Det finns fortfarande en barriär för att ta sig upp till Champions League-platserna, men bakom dessa blir det jämnare och jämnare. Newcastle slutade femma för 1,5 år sedan. Everton slutade sexa i våras. Får Swansea allt att stämma den här säsongen kan de sluta på topp sju.
Premier League må ha gått miste om många stjärnnamn den här sommaren.
Men om det nya tv-avtalet gör att mitten- och bottenklubbarna kan satsa och minska avståndet mot toppen så kan det i alla fall leda till något positivt.

***
Det lutar åt att jag hoppar över jippomatchen som spelas på Friends ikväll och istället tränar fotboll för egen maskin.
Tror inte att det är något jag kommer att få ångra.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB