Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 14 – Liverpool

av Kalle Karlsson

Förra säsongen:
Premier League: 7.
Europa League: 16-delsfinal.
FA Cup: Fjärde rundan.
League Cup: Fjärde rundan.

Vad kan uteblivet Champions League-spel få för konsekvenser?
Den här sommaren fick Liverpool erfara det.

Känslan bland Liverpoolfansen var positiv när vi gick in i silly season.
Laget hade avslutat våren bra. Trots Luis Suárez avstängning hade laget vunnit matcher och öst in mål. Nyförvärv som Coutinho och Daniel Sturridge visade sig vara fullträffar.
Samtidigt hade Brendan Rodgers revolution började ge effekt. Efter den svarta hösten hade taktiken börjat sätta sig. Steven Gerrard var tillbaka i gammal fin form. Lucas Leiva var åter skadefri.
En bra silly season så skulle laget på allvar slåss om Champions League-platserna igen.

Sommaren började också lovande. Kolo Touré hämtades på free transfer från Manchester City. Iago Aspas värvades från Celta Vigo. Simon Mignolet köptes loss från Sunderland. Luis Alberto var en framtidsvärvning av den sorten där risken är minimal.
Hade Liverpool fått loss Henrikh Mkhitaryan från Sjachtar Donetsk hade optimismen bland fansen nått höjder den inte gjort sedan säsongen 2008/09 då laget slogs om ligatiteln.
Men armeniern valde Dortmund och sedan dess har Liverpool jobbat i motvind.
Det är nämligen inte så lätt att köpa loss bra spelare utan att kunna locka med Champions League. Det här blir fjärde året i rad som Liverpool står utanför världens finaste klubblagsturnering.
Än värre är när de egna stjärnorna är beredda att flytta till en rival som ”bara” ska kvala dit.
För Liverpools del kom sommaren att handla om Luis Suárez.

Stjärnan försökte få till en övergång till Arsenal. Liverpool vägrade kategoriskt sälja till en konkurrent.
Det var vettigt. Allt annat hade varit ett gigantisk självmål, att underkänna sig själva som storklubb.
Nu talar det mesta för att Suárez blir kvar i klubben. Ägaren John W Henry kan knappast backa från så starka uttalanden som han gjorde förra veckan.
Frågan är hur det påverkar laget.

Kan Luis Suárez glömma allt och spela på som om ingenting hänt? Förmodligen. På planen drivs han av en otrolig vilja och ett VM-år finns det väldigt lite som kan rubba den.
Kan Brendan Rodgers förlåta stjärnan? Ja. En tränare som inte kan förlåta spelare som gör snedsteg blir inte långvarig i branschen.
Kan fansen förlåta Suárez som pissat på klubben genom att hota att dra dem till domstol för att få igenom en flytt till en rival? Högst troligt. Hans anseende har minskat, kärleken från The Kop kanske inte blir lika stark som den en gång var, men supportrar har förvånansvärt lätt att glömma så länge spelare presterar på planen.
Här kan det vara en fördel att Suárez är avstängd i inledningen av säsongen. När han väl gör debut har (kanske) den värsta stormen blåst förbi.
Frågan är om laget påverkas om turbulensen. Det är omöjligt att veta på förhand, men lagkamraterna gör bäst i att ha en rent pragmatisk hållning:
Ska Liverpool kunna utmana i toppen behövs Suárez. Svårare än så är det inte. Att hitta ersättare har ju dessutom visat sig vara komplicerat.

Med Suárez ser Liverpools offensiv minst sagt intressant ut. Coutinho var lysande i våras och kan mycket väl ta ytterligare steg den här säsongen. Jag ser det inte som otänkbart att han utvecklas till en av ligans största stjärnor de kommande åren. Potentialen finns där.
Jordon Ibe, 17, är en supertalang som kanske kan bli en joker på liknande sätt som Raheem Sterling blev ifjol.
Däremot sätter jag ett frågetecken för mittbackssidan. Jamie Carragher har lagt skorna på hyllan. Kvar finns Martin Skrtel, Daniel Agger och Sebastian Coates. Plus nye Kolo Touré. Det är inte en mittbacksuppsättning som andas Champions League-spel. Åtminstone inte så länge Skrtel presterar som förra säsongen.
Det har för övrigt ryktats om både Skrtel och Agger.
Att sälja dansken, som nu framstår som försvarschefen, med veckor kvar av fönstret vore ett dråpslag. Visst skulle Liverpool få en rejäl slant, men – återigen – att få loss ersättare är inte så lätt.
Det är kostnaden man betalar för att stå utanför Champions League.

Efter försäljningar av Andy Carroll, Stewart Downing och Jonjo Shelvey har Liverpool ett positivt transfernetto. Det finns utrymme för en eller ett par tunga värvningar.
Klubben lade bud på Diego Costa, men han förlängde istället kontraktet med Atlético Madrid. Nu drömmer fansen om Willian, som väntas lämna Anzji.
Ror vd:n Ian Ayre hem den värvningen är det bara att lyfta på hatten. Då har Liverpool gjort ett kap.
De sista veckorna av transferfönstret kommer att avgöra mycket. Liverpool behöver värva och behöver träffa rätt om de ska kunna hota uppåt.

Brendan Rodgers fick några smekmånader ifjol. Trots undermåliga resultat hade fansen tålamod.
Nu är det upp till bevis. Ägarnas målsättning är en fjärdeplats – och det samtidigt som Tottenham spänt musklerna och Arsenal, för en gångs skull, fått behålla sina bästa spelare.
Att slippa Europa League-spel är en fördel. Torsdagsmatcher kan slå undan benen för vilket lag som helst.
Det finns skäl att tro att Liverpool kommer att fortsätta göra framsteg under Brendan Rodgers.
Om det räcker till den där fjärdeplatsen som skulle förändra förutsättningarna för klubben återstår att se.

Tänkbar startelva:
Mignolet – Johnson, Skrtel, Agger, Enrique – Lucas, Gerrard – Coutinho, Suárez, Aspas – Sturridge.

In: Iago Aspas (Celta Vigo, £9m), Simon Mignolet (Sunderland, £9m), Luis Alberto (Sevilla, £6.8m), Kolo Touré (Manchester City, Free).
Out: Andy Carroll (West Ham, £15m), Jonjo Shelvey (Swansea, £5m rising to £6m), Jay Spearing (Bolton, Undisclosed), Peter Gulasci (Red Bull Salzburg, Free), Jamie Stephens (Newport, Free), Danny Wilson (Hearts, Free), Michael Ngoo (Yeovil, Loan), Suso (Almeria, Loan), Henoc Mukendi (Partick Thistle, Loan), Jack Robinson, (Blackpool, Loan), Pepe Reina (Napoli, Loan), Stewart Downing (West Ham, £6m).
Released: Tyrell Belford.
Retired: Jamie Carragher.
Nyckelspelaren: Steven Gerrard.
Håll ögonen på: Coutinho.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB