Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 20 – Tottenham

av Kalle Karlsson

Förra säsongen:
Premier League: 5.
Europa League: Kvartsfinal.
FA Cup: Fjärde rundan.
League Cup: Fjärde rundan.

Tottenham har gjort en kanonsommar på transfermarknaden. Men säsongen kan ändå avgöras av vad som sker sista två veckorna i augusti.

Som så ofta är mycket oklart i Tottenham när vi går in i slutspurten av transferfönstret.
Säsongen sparkar i gång idag mot Crystal Palace, men ordföranden Daniel Levy har som vanligt någon storaffär som drar ut på tiden.
Den här sommaren kan ingen ha missat vem det handlar om.
Gareth Bale uppvaktas av Real Madrid som uppges ha lagt ett världsrekordbud på spelaren.

Hade Real Madrid förhandlat med en annan klubb, typ vilken som helst, hade Gareth Bale varit såld och presenterad nere i den spanska huvudstaden. Men nu dealar man med Daniel Levy, Europas tuffaste förhandlare.
Levy har stått emot och försöker kräma ur lite till ur affären. Min känsla har hela tiden varit att Bale till slut flyttar och ryktena om att Spurs jagar nyförvärv tyder på det. Varför skulle de annars ens fundera på att värva Erik Lamela från Roma?
Som truppen ser ut idag är den nämligen urstark.

Medan Gareth Bale-cirkusen har snurrat på högvarv – han har klätt Marcas förstasida var och varannan dag i sommar – har Spurs säkrat en rad fina förstärkningar.
Sommaren började med att man lade beslag på brassemittfältaren Paulinho. Han gjorde succé i Confederations Cup och kommer att bilda ett fruktat mittfältspar med Sandro.
Sedan följde Nacer Chadli, Roberto Soldado och Étienne Capoue. Medan Chadli och Capoue är bredd- och framtidsvärvningar är Soldado den striker klubben hade behövt ifjol.

Då stod André Villas-Boas där med Jermain Defoe och Emmanuel Adebayor som enda strikeralternativ. Det var för tunt för en klubb som skulle slåss om Champions League-platser och samtidigt fajtas i Europa League.
Nu har man fått in den spelaren.
Tottenham har lyckats så bra att fansen, trots en eventuell försäljning av Bale, kan hoppas på topp fyra. Det är starkt och Spurs har lyckats med det Arsenal inte lyckats med: Vara proaktiva på transfermarknaden. Där för förmodligen nye sportdirektören Franco Baldini en förklaring.
Spurs försöker agera i tid nu också. Det ryktas att man är ute efter Romas Erik Lamela eller Anzjis Willian för att täcka upp för en eventuell Bale-försäljning.

Spurs har gett ifrån sig spelare också. William Gallas fick inget nytt kontrakt. Mer överraskande var Steven Caulkers övergång till Cardiff. Mittbacken spåddes bli Spurs framtida försvarschef.
Överflödiga mittfältare som Tom Huddlestone och Jake Livermore (lån) har skickats till Hull City. Scott Parker väntas skriva på för QPR.
Men Spurs har inte tappat någon ordinarie spelare ännu och känns avsevärt starkare än ifjol.

Det där skulle förstås förändras om Daniel Levy kommer överens med Florentino Pérez.
Hur mycket skulle Bale saknas? Det är så svårt att sia om, men fakta är:
Bale var ligans bästa spelare ifjol och var avgörande för Spurs i flera matcher. Ingen av de andra toppkonkurrenterna har förlorat sin bästa spelare.
Även om Spurs värvar Lamela eller Willian kommer de knappast göra lika stor skillnad för laget. De är bra, men inte färdiga världsstjärnor.
Spurs kan också lida av att man inte är samspelt. Startelvan innehåller fyra, ibland ännu fler, nya och nygamla spelare.
Om man skulle behålla Gareth Bale finns absolut chansen att slåss om en topp tre-plats.

Tänkbar startelva:
Lloris – Walker, Dawson, Vertonghen, Rose – Sandro, Paulinho – Lennon, Dembélé, Chadli – Soldado

Transfers In: Roberto Soldado (Valencia, £26m), Paulinho (Corinthians, £17m), Nacer Chadli (FC Twente, £7m), Étienne Capoue (Toulouse, £9m).
Out: Steven Caulker (Cardiff, £8m), Clint Dempsey (Seattle Sounders, £6m), Tom Huddlestone (Hull, £5m), John Bostock (Royal Antwerp, Free), Jack Bartram, Nathan Byrne (both Swindon, Free), Grant Hall, Massimo Luongo, Alex Pritchard, Ryan Mason (all Swindon, Loan), Tomislav Gomelt (Royal Antwerp, Loan), Bongani Khumalo (Doncaster, Loan), Jake Livermore (Hull, Loan), Adam Smith (Derby, Loan).
Released: David Bentley, William Gallas, Jack Munns, Jake Nicholson.
Nyckelspelaren: Roberto Soldado.
Håll ögonen på: Paulinho.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB