Startsida / Inlägg

Två slutsatser efter Man City–Newcastle

av Kalle Karlsson

Tungt statement av City… också
I lördags levererade Manchester United eft statement. I söndags Chelsea. På måndagskvällen var det Manchester Citys tur.
Och som de gjorde det.

Newcastles förutsättningar var inte de bästa, det ska sägas. Yohan Cabaye reste med truppen till Manchester, men vände hem när Arsenal lade ett bud på spelaren. Tränaren Alan Pardew sa i Sky-intervjun före matchen att han ville ha spelare på plan som ”var i mentalt tillstånd att spela”. Uppenbarligen var inte Cabaye det.
Efter att ha sett första halvlek undrar jag om inte samma diagnos gällde för fler spelare.
Backar som Mathieu Debuchy och Mapou Yanga-Mbiwa (för dagen vänsterback) hade knappt ett rätt.

Det tar inget ifrån Manchester Citys insats (bara lite).
De tryckte gasen i botten direkt hemma mot Newcastle och skapade tre chanser inom loppet av fem minuter. Det var bara en tidsfråga innan de skulle överlista Tim Krul. I den sjätte minuten nickade briljante David Silva in 1–0 och resten av halvleken blev en forcering mot bortamålet.
Sergio Agüero och Edin Dzeko kombinationsspelade gång på gång och i den 22:a minuten klackade Dzeko fram till Agüero som pricksköt in 2–0.
Redan där kändes matchen avgjord och den blev det definitivt när Steven Taylor slog till Agüero och fick rött kort.
Helt onödigt och ett tecken på att Newcastlespelarna inte var i balans. Debuchy varnades för att ha slängt iväg bollen och Yanga-Mbiwa för en eftersläng på Dzeko.

Manuel Pellegrini har lovat mer offensiv fotboll och starten var onekligen lovande. Chilenaren ställde ut sitt lag i ett 4-4-2. Den nya spelidén fungerar i korthet så här:
Fernandinho och Yaya Touré används som box-to-box-mittfältare, ingen har uttalat ansvar som balansspelare. David Silva startar till vänster med frihet att dra sig inåt i plan. Jesús Navas spelar till höger som en mer klassisk ytterspelare, en sådan som levererar inlägg. På topp agerar Edin Dzeko och Sergio Agüero som ett anfallspar, av den typ man sällan ser nuförtiden när de flesta lagen spelar med en striker.
Anfallsspelet var urläckert. Agüero var bäst på plan och Dzeko ser ut att ha fått en nytändning.
City-fansen som älskade Roberto Mancini och inte förstod varför han fick sparken har fått en hint om att Manuel Pellegrini kan utveckla det här laget ytterligare.
Innan Pellegrinis galakväll var över hade Yaya Touré skruvat in en vansinnigt vacker frispark och Samir Nasri fyllt på med 4–0.
Alvaro Negredo hoppade in och satte 5–0 som felaktigt vinkades av för offside.
Det enda negativa för Manchester City var att Vincent Kompany utgick med skada. Med Matija Nastasic skadad ökade behovet av en mittbacksförstärkning.

Pardews mardrömsstart
Newcastle är den klubb i Premier League som varit minst aktivt under sommaren. Deras enda rekrytering var länge Joe Kinnear som sportchef.
På ett sätt är det positivt eftersom laget inte behövt släppa iväg någon spelare. Jag anser definitivt att truppen är bättre än det man presterade ifjol – men den här starten var sämsta tänkbara.

Yohan Cabaye-budet störde förstås uppladdningen, men jag hade ändå väntat mig mer fajt.
Steven Taylor blev utvisad (lär få tre matchers avstängning), Jonas Gutiérrez haltade av skadad och Papiss Cissé visade återigen att han bidrar med för lite så länge bollen inte är i offensivt straffområde.
”Skatorna” fick ingen rolig kväll på Etihad.
Tim Krul i målet och Hatem Ben Arfa var två sällsynta ljuspunkter.
Alan Pardew får hoppas att Loïc Rémy repar sig snabbt från sin vadskada, för den inlånade anfallaren kommer att behövas.

***
Imorgon kommer säsongens första omgångens lag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB