Startsida / Inlägg

Arsenal reste sig – som de alltid gör

av Kalle Karlsson

Transfersommaren har varit becksvart, starten på säsongen lika jobbig. Efter en halvtimme av gårdagens Champions League-kval borta mot Fenerbahçe var som om det inte fanns någon hejd på Arsenals motvind.
Den redan tunna truppen blev tunnare i premiären när Alex Oxlade-Chamberlain blev skadad. Nu, i den 33:e minuten, låg Laurent Koscielny utslagen på gräset efter att ha fått en spark i huvudet av Pierre Webó. Han blödde ymnigt och fick kliva av.
Bacary Sagna, högerbacken, fick återigen vikariera på en ny position. Mot Aston Villa var det som vänsterback, nu som mittback (Carl Jenkinson kom in som högerback och gjorde det bra).
På en arena som beskrivs som mardrömsarena var läget prekärt – och det i ett kval som kan avgöra Arsenals närmaste framtid.
Arsenal reste sig.
Som de alltid gör.

Det är märkligt när man tänker på hur många gånger de varit illa ute senaste åren. De lyckas ändå alltid kravla sig ur greppet, oavsett om det handlar om att säkra Champions League-biljetten i ligaspelet eller om att ta sig till huvudturneringen. Det tyder på en inneboende styrka.
Gårdagens match handlade dock inte enbart om Arsenals förträfflighet. Det som slog en tidigt i matchen var hur uselt Fenerbahçe var.
Vi talar ändå om ett lag med många kända spelare: Raul Meireles, Moussa Sow, Bruno Alves, Joseph Yobo, Dirk Kuyt, Pierre Webó, Emre Belözoglu.
Jag kan inte komma ihåg att jag sett ett lag med så namnkunniga spelare prestera så dåligt. Pierre Webó, som jag minns som en rätt okej anfallare i Mallorca, satte knappt en fot rätt i första halvlek.

Därför kände jag ingen anledning till oro för Gunners-fansen. Även om Arsenal kryssat igår hade den rimligen inte kunnat undgå att vinna hemma på Emirates.
Men Arsenal gjorde det bra, så bra som man kan kräva av ett lag som spelade med kniven mot strupen.
Med Aaron Ramsey som motor på mittfältet var laget överlägset spelmässigt. Det var Ramsey som var hjärnan bakom 1–0-målet. Med en smart stickare i djupet fann han Theo Walcott, som i sin tur hittade Kieran Gibbs vid bortre stolpen. 2–0 gjorde Ramsey på egen hand (målvaktstavla). Med kvarten kvar fick Olivier Giroud säkra avancemanget med 3–0 på straff.
Hemmamatchen ska avverkas, men att Arsenal är klart för Champions Leagues gruppspel kan vi nog slå fast.
Spelarna gjorde jobbet igår. Nu måste klubbledningen göra sitt på transfermarknaden.
En seger i Istanbul förändrar inte det vi konstaterat tidigare: Arsenal behöver 4-5 spelare för att kunna slåss på flera fronter den här säsongen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jonathan Ekeliw
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB