Startsida / Inlägg

Taktiska detaljer från omgången

av Kalle Karlsson

Jonjo Shelvey var inblandad i alla målen igår i 2-2-matchen mellan Swansea och Liverpool.
Men det var inte bara de förödande felpassningarna jag reagerade på – utan även hans sätt att försvåra för lagkamraten Chico vid 1-2-målet.

Jonjo Shelvey slog en blindpassning till Daniel Sturridge som gjorde 1-1. När passningen väl var slagen var det svårt att förhindra målet, Sturridge kunde behärskat avsluta med första tillslaget förbi Michel Vorm.
Felpassningen som föranledde 1–2-målet var nästan lika huvudlös, men där hade skadan kunnat gå att reparera om Jonjo Shelvey utfört sitt jobb korrekt i nästa läge.
Vi tittar närmare på situationen. Här kan ni se målet.

shelvey11
Jonjo Shelveys passning går rakt i gapet på Victor Moses. I det här läget ser det inte så farligt ut. Swansea har fyra spelare på rätt sida om bollen: Leon Britton (i högerbacksposition), Ashley Williams, Jonjo Shelvey och Chico.

shelvey1
Här är det givet vem som har ansvar för vem. Chico (längst bort i högerbacksposition) är närmast bollföraren Victor Moses, Jonjo Shelvey är närmast Daniel Sturridge. Notera här hur Chico (inringad) pekar med sin vänsterarm för att Shelvey ska täcka insidan.

shelvey2
Daniel Sturridges osjälviska löpning ska inte förringas. Han skapar målet genom att göra allt rätt enligt skolboken; en överlappning för att förvilla backarna. Men här är själva nyckelögonblicket för Jonjo Shelvey. När han och alla andra ser att Sturridge kommer gå på utsidan övergår hans ansvar till att istället plocka upp bollförararen Victor Moses.

Det här är en situation som man ofta ställs inför som ytterback/wingspelare. Motståndarnas ytterback överlappar och då blir det extra viktigt med kommunikation; att lämna över spelare som man ofta gör i ett zonförsvar (numera kallat positionsförsvar).

shelvey4
Situationen bakifrån. Sturridge överlappar och i ett positionsförsvar bör ansvaret för honom då lämnas över till Chico (som är längst till höger).

shelvey5
Ansvaret för att pressa/fördröja/fånga in Victor Moses har övergått till Shelvey. Han har då en uppgift att förhålla sig till: Låt inte Moses gå inåt i banan och avsluta med högerfoten.

shelvey6
Hade Swansea använt markeringsförsvar hade Shelveys uppgift varit att följa Sturridge. Nu utför han något mellanting mellan markerings- och zonförsvar. Han släpper Moses (som han borde ha ”tagit över” enligt zonspelet). Shelveys agerande gör att Chico hamnar i en omöjlig situation där han inte vet vad han ska täcka. Moses vandrar enkelt in i plan och skjuter 1–2.

Hur borde Jonjo Shelvey ha agerat efter felpassningen? När Chico pekade med armen och uppmanade sin lagkamrat att täcka insidan skulle Shelvey direkt ställt om tankesättet. Han skulle, i sin tur, ha pekat åt Chico att täcka högersidan (överlappande Sturridge) för att ge tydlighet. Sedan skulle han ha fokuserat på en sak: Att Moses inte får gå in i plan och avsluta med högern (bästa foten). Då hade målet kunnat förhindras.

Fotnot: Bilder från Viaplay.se.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB