Startsida / Inlägg

Vad tillför Anelka till West Bromwich?

av Kalle Karlsson

Han var en häftig, högprofilerad värvning till en klubb utanför ”top six”.
Efter en fjärdedel av säsongen – efter noll mål och en mängd missade målchanser – kan vi ställa oss frågan vad Nicolas Anelka tillför West Bromwich.

Nicolas Anelka fick förtroendet i startelvan i lördagens möte med Liverpool.
Det blev ingen lyckad eftermiddag för fransmannen. West Bromwich föll med 1–4 och Anelka gjorde inte många rätt.
Och det är ungefär så det har sett ut sedan säsongen började.
När Nicolas Anelka värvades i somras från fanns det en osäkerhet kring hans form. De senaste 1,5 åren har han tillbringat i Kina i Shanghai Shenhua och våren i Juventus. I Italien blev det endast 48 spelminuter under fyra månader.
Men lagkamraterna i WBA har varit imponerade av vad de sett av Anelka på träningarna. De har berömt hans ”kvickhet” och ”hunger”.
– Du kan se vilken klasspelare ”Nico” är, sa ytterbacken Billy Jones under försäsongen.
Sedan säsongen startade har supportrarna haft svårt att se dessa egenskaper.
Efter nio omgångar i Premier League är Nicolas Anelka fortfarande mållös.

Hösten har inte varit problemfri. I augusti rapporterades att Anelka ville lägga av sedan en god vän till honom gått bort. Han återvände dock och har fått förtroendet av managern Steve Clarke.
Frågan är hur länge han får det.
Nicolas Anelka har spelat sju matcher i höst. Han har inte gjort något mål, ingen assist. Statstik från Opta visar att han är den spelaren i ligan som missat flest ”clear-cut chances” (5) vid sidan av Christian Benteke, Fraizer Campbell och Jon Walters. Vi minns inte minst de brända lägena i mötet med Arsenal.
Nicolas Anelka har inte heller skapat chanser åt lagkarmraterna. Enligt Sky Sports har hans 498 minuter endast mynnat ut i fyra ”chances created”. Det ger en skapad målchans per 125 spelade minuter, överlägset sämst av samtliga offensiva spelare. I jämförelse kan sägas att Markus Rosenberg har en skapad chans per 45 minuter.
Inte det man hoppades på när man valde att värva den 34-årige fransmannen och ge honom en av truppens högsta löner.
I lokaltidningen Birmingham Mail drar man paralleller till andra stora namn som misslyckades kapitalt i West Bromwich; Geoff Hurst spelade tio matcher 1975/76 och Andy Townsend som knappast vann några beundrare under sin enda säsong i klubben.

Efter att Romelu Lukaku och Peter Odemwingie lämnade West Bromwich i somras såg anfallsbesättningen något tunn ut en bit in på sommaren. Där fanns den lojale slitvargen Shane Long, där fanns reserven Markus Rosenberg. Steve Clarke löste det genom sena värvningar av Victor Anichebe och Matej Vydra. Nicolas Anelka var en bonusspelare, men känslan är att han i nuläget dämpar lagets kapacitet. Mot Liverpool spelades Victor Anichebe på vänsterkanten för att ackommodera Anelka. Clarke erkände efteråt att det var ett misstag.
Kan han anpassa sig till en annan position? I Chelsea spelade Nicolas Anelka ofta på kanten där han både kunde skapa och göra mål. Men konkurrensen i de positionerna är minst lika tuff. Nummer tio-positionen är upptagen av Stéphane Sessègnon, som varit en av lagets bästa spelare, och bakom honom James Morrison. På kanterna finns spelare som Morgan Amalfitano, Scott Sinclair. Plus Berahino, Chris Brunt, Zoltán Géra.

West Bromwichs tränare har, trots kritiken från fans och media, valt att lyfta fram andra aspekter. Andretränaren Kevin Keen har berättat om Anelkas påverkan på de yngre spelarna i truppen. Anelka har agerat mentor åt unge Saido Berahino på träningarna, tagit ynglingen åt sidan och gett honom tips och råd. Den positiva influensen ska förstås inte förbises.
Men här och nu bör nog tränarteamet överväga en uppställning utan sin mest meriterade spelare.
Steve Clarke har försökt peppa Anelka genom sina uttalanden:
– Bra strikers tar sig kontinuerligt till lägena, målen kommer förr eller senare.
Med tanke på att Steve Clarke nu har alla sina strikers tillgängliga bör dock Nicolas Anelka hitta nätet förr snarare än senare om han inte ska hamna i samma kategori som Andy Townsend.

Källor: Birmingham Mail, Sky Sports.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB