Startsida / Inlägg

Vad är egentligen Tottenhams spelidé?

av Kalle Karlsson

Vi hade räknat med en tuff, tät, intressant toppmatch. Vi fick något helt annat när Manchester City krossade Tottenham med 6–0 på söndagen.

Det här var en eftermiddag där nästan allt som kunde gå snett gick snett för Tottenham. Det dröjde bara 13 sekunder innan Hugo Lloris fick plocka ut den första bollen ur nätet. Den franske målvakten fick hem ett tillbakaspel, missade totalt när han skulle rensa undan och fyra-fem sekunder senare hade Jesús Navas lobbat in 1–0.
Det är inte ofta Lloris gör misstag, men han hade del i nästa baklängesmål också. En halvdan rensning gav en City-omställning och sedan hade Alvaro Negredo tryckt in 2–0 med god hjälp av Sandro.

Det var precis som Bosse Pettersson påpekade i Viasat-studion en match mellan två olika fotbollsstilar. Manchester City med sitt tvåmannaanfall och direkta djupledsspel. Tottenham med sitt… ja, vad är egentligen Spurs spelidé? Det är inte helt lätt att utröna.
Hur ska de skapa chanser? Det verkar inte finns några linjer.
De har en boxspecialist (Roberto Soldado) som inte erbjuder något djupledsspel men som inte heller får några bollar in i straffområdet, de har samtidigt yttrar som går inåt i plan snarare än i djupet, de har en Mousa Dembélé som dribblar och dribblar men aldrig kommer fram.
Under Harry Redknapp spelade de en fartfylld fotboll med snabba omställningar och massor av inlägg där Gareth Bale och Aaron Lennon satte skräck i motståndarförsvaren.
Nu har de blivit ett passningsorienterat lag utan det som engelsmännen kallar ”penetration”. De hittar helt enkelt inga vägar framåt i plan. Det blir ett ständigt bollande av intetsägande passningar sidled. När bollen väl hittar in på en spelare som kan vända upp så väljer den spelaren att inte göra det (brist på självförtroende eller brist på kvalitet?).
Tottenham vann bollinnehavet på Etihad idag med 53–47, ändå skapade de ytterst få målchanser – medan City skapade hur många som helst. Det hade kunnat bli ännu större siffror. Tottenham har gjort ett mål på fyra senaste ligamatcherna.
Var det så att Gareth Bales briljans överskuggade bristerna hos André Villas-Boas gäng redan ifjol?
Framtiden får utvisa.

Tottenhams problem är att deras spelstil inte är självvald.
Villas-Boas filosofi bygger på att hans lag ska vara spelförande. Det är de ofta, men de saknar nycklarna för att låsa upp motståndarna. Finns det något tippat topplag i Europa som har sådan påtaglig avsaknad av kreativitet? Det har varit ett återkommande problem hela säsongen. Ska det hända något måste Andros Townsend skapa något på egen hand (numera är han något sönderläst) eller så måste Christian Eriksen ha vaknat på rätt sida. Annars händer inte mycket.
De skjuter flest distansskott i ligan – ett tecken på deras problem att såga sig igenom.
Det som var förvånande var hur den tidigare så täta defensiven fullständigt rasade ihop på söndagen. Hugo Lloris har vi redan nämnt, Younes Kaboul var otajmad, Kyle Walker hade en svart eftermiddag, Jan Vertonghen bjöd på mål och Sandro var uppseendeväckande svag.
Framåt var Roberto Soldado återigen en besvikelse.
André Villas-Boas har till stor del ett nytt lag. Det här var ytterligare ett bevis på att bygget är långt ifrån färdigt.

Det är svårt att värdera Manchester Citys insats. Var det Tottenham som vek ned sig fullständigt eller City som gjorde gästerna dåliga? En kombination, förstås, men det var inte första gången City levererade en exceptionell insats på hemmaplan. Det kan inte vara en slump när det sker gång på gång. Deras högstanivå är extremt hög, framför allt när de möter ett lag som spelar med en hög försvarslinje (som Spurs gjorde idag). Då blir de livsfarliga.
Nu har de gjort 26 mål på de sex första hemmamatcherna. Det är 78 år sedan (!) som ett lag hade ett liknande facit (Sunderland).
Sergio Agüero var briljant. Fernandinho var kung på mitten. Jesús Navas fick göra två mål. Samir Nasri visade att den starka formen håller i sig. Det spelade ingen roll att Martin Demichelis såg lite ringrostig ut. Den här dagen kunde inget stoppa City, allra minst Tottenham.
”You should have gone Christmas shopping”, skanderade City-fansen till de tillresta Tottenhamsupportrarna… och ja, de hade nog önskat det.
Manchester City visade att de har den högsta högstanivån i Premier League. Intet nytt under solen där. Idag spelade de utan Joe Hart, Vincent Kompany, David Silva och Stevan Jovetic. Pellegrini har en del ess i rockärmen.
Frågan kvarstår dock: Kan Manuel Pellegrini skrämma i väg bortaspöket? Annars det blir ingen ligatitel. Oavsett hur läckert man är på hemmaplan.

***
Det hade förstås varit kul om John Guidetti hade fått göra debut i Premier League. Svensken fick plats på bänken, fick börja värma i andra halvlek, men med en kvart kvar valde Manuel Pellegrini att istället byta in James Milner.
Trist för Guidetti, men nu känns det som han är riktigt nära ett inhopp.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB