Startsida / Inlägg

Arsenals nya styrkebesked

av Kalle Karlsson

Ny seger, nytt styrkebesked – och sju poängs ligaledning.
Arsenal fortsätter att imponera.

Känslan är att ”Gunners” med enkelhet sveper undan lagen på den undre halvan. Dagens segermatch på Cardiff City Stadium var inte sprakande på något sätt. Siffrorna var definitivt i överkant och det fanns förstås en farhåga om att Cardiff skulle få till en sista anstormning tills 2–0 kom i slutminuterna.
Men så fanns också ögonblick av kvalitet.
Som kortpassningsspelet som ledde fram till Jack Wilsheres ribbskott i första minuten.
Som Mesut Özils världsklassinlägg rakt på pannan på Aaron Ramsey som gav 1–0 (Ramsey vägrade fira mot sin tidigare klubb, vilket fick hemmafansen att applådera).
Som Mesut Özils framspelning till Mathieu Flamini och fransmannens efterföljande avslut i nättaket till 2–0 med fem minuter kvar.
Som omställningen som gav 3–0 där Theo Walcott serverade Aaron Ramsey, som dunkade in sitt åttonde mål i ligan.
Som en och annan prestation av formstarke Jack Wilshere.
Annars handlade det mest om gediget arbete utan utsvävningar. Den typen av insatser som tränarna är lyriska över.
Detta Cardiff som förra veckan skapade stora problem för Manchester United (2-2) var knappt kapabla att skapa någonting under 90 minuter idag. Högerbacken Kevin Théophile-Catherine hade ett bra inlägg som Fraizer Campbell nickade utanför i inledningen, Campell tvingade Wojciech Szczesny till en vass räddning i inledningen av andra halvlek och Peter Whittingham hade ett par bra skottlägen. Mer var det inte.
Och det leder oss in på Arsenals försvar.

Per Mertesacker och Laurent Koscielny är ligans bästa mittbackspar den här hösten. Lördagens insats underströk bara den tesen (även om de knappast sattes på prov den här eftermiddagen).
Mertesacker har jag hyllat tidigare, men det är värt att göra det igen. Han är motsatsen till en Youtube-spelare. Ofta syns han inte, men det är just det som är hemligheten med hans spel. Han står rätt, värderar rätt och behöver sällan göra sistasekundenbrytningar eftersom han placerat sig rätt redan från början.
Idag slog han 56 passningar, varav 54 nådde rätt adress. Det var givetvis mest enkla passningar ut till Bacary Sagna eller på en mötande mittfältare, men det summerar också Mertesackers roll. Hans uppgift är att förhindra motståndarmål och synas så lite som möjligt. Det gör han mer effektivt än någon annan. Jag kan inte komma på en bättre mittback i Premier League än Per Mertesacker i dagsläget.
Samtidigt ser Wojciech Szczesny ut som den där stormålvakten som vi anade att han kunde bli när han slog igenom som tonåring.

För några veckor sedan var det mycket snack om att Arsenal inte ”testats”. Det blev visserligen förlust mot Manchester United på Old Trafford men jag upprepar det jag skrivit tidigare: Vinner man de ”enkla” matcherna så komfortabelt så behöver man inte kamma fullt i toppmatcherna.
I takt med att Manchester City har radat upp bortaförluster har Arsène Wengers gäng (sedan några veckor) seglat upp som favorit till ligatiteln.

***
Cardiff? Nja, de såg uddlösa ut i den här matchen. Mot Manchester United fanns en energi och en vilja att sätta motståndarna under tidspress. Nu fanns inget att sätta emot. Man kan framhålla att Cardiff var svagt, man kan också konstatera att Arsenal har en odiskutabel kvalitet på mittfältet som gör det svårt för motståndarna.
Högerbacken Kevin Théophile-Catherine har gjort en stark inledning på säsongen och visade en del lovande tendenser. Gary Medel var framgångsrik som bollvinnare under en period i andra halvlek. Annars var det inte mycket för Malky Mackay att hurra över.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB