Startsida / Inlägg

Rising star: Fernandinho

av Kalle Karlsson

Manchester City letade i flera år efter rätt komplement till Yaya Touré.
Nu ser det ut som om de har hittat rätt.
Fernandinho kostade en förmögenhet, men har visat sig vara värd varenda krona.

Kan man vara en ”rising star”, en stigande stjärna, när man är 28 år, har dominerat matcher i Champions League och spelat landskamper för Brasilien?
Ja. Fernando Luiz Rosa, Fernandinho, är ett exempel på det.
Han var under flera år en stöttepelare i Sjachtar Donetsk. Vi var många som imponerades av hans mogna spel i Champions League förra säsongen, inte minst i mötet med Chelsea på Stamford Bridge.
Men i Ukraina huserade han utanför rampljuset. Få hade någon närmare koll på hans prestationer och från det brasilianska landslaget var det länge tyst.
Så med ett år kvar till VM på hemmaplan – den stora pojkdrömmen – kände Fernandinho att han var tvungen att byta miljö till en liga där han skulle synas.
Så han valde karriären framför pengarna. Faktum är att han gick miste om 4 miljoner pund, cirka 40 miljoner kronor, när han lämnade Sjachtar för Manchester City.
– Varför skulle folk bli förvånade över det? Kanske skulle England må bra av fler spelare som inte bara tänker på pengar, sa han när han presenterades i somras.

Fernandinho var förstavalet i somras när Manuel Pellegrini och Txiki Begiristain sonderade marknaden efter en central mittfältare. Det borde inte ha varit helt givet att gå på brassespåret.
Manchester City lade trots allt ut 50 miljoner pund på Robinho och, spelare som floppade. I en annan del av Manchester har två andra brassemittfältare, Kléberson och Anderson, haft svårt att hitta rätt.
Och det här var en ytterst viktig rekrytering. Manchester City har lagt ut enorma pengar de senaste åren, men de har inte lyckats hitta rätt parhäst till stjärnan Yaya Touré.
Gareth Barry var solid, men för tempofattig, Nigel De Jong för begränsad, Javi Garcia för svag i speluppbyggnaden.
Så Manchester City hostade upp 30 miljoner pund på en mittfältare som till synes hade hela paketet.
Det var, som så ofta, många som hajade till över den höga prislappen och undrade om City inte gick miste om den bäste mittfältaren när Tottenham säkrade Paulinho. Dessutom var beslutet att släppa Gareth Barry till Everton på lån inte populärt bland City-fansen. Engelsmannen var trots allt en bidragande del i ligatiteln ett år tidigare.

Nu är det få som saknar Gareth Barry, eller någon annan för den delen. Fernandinho har visat sig vara ett fantastiskt tillskott. En av säsongens bästa värvningar.
I Manuel Pellegrinis 4-4-2-system har han fått rollen bredvid Yaya Touré. Även om Fernandinho tar ett större defensivt ansvar påminner deras samarbete om det raka mittfältet som vi såg på 80-talet där två box-to-box-mittfältare turas om att gå offensivt.
Medan Yaya Touré är spelaren som tar plats och syns med sina långa bolltransporter, sina mål och exceptionella frisparkar, är Fernandinho den som sköter arbetet i maskinrummet. Han är stark i närkampsspelet, duktig med bollen, en klok passningsspelare som väljer de enkla alternativen.
– Jag försöker slå bort så få passningar som möjligt och vara lagets motor, länka ihop försvar med anfall. Jag har en dröm om att slutföra en match utan en bortslagen passning, säger han till Fourfourtwo.
Men han har även visat sig vara en vass avslutare. Efter första månaderna i City var det nog en del som undrade hur han lyckats göra 31 mål på 184 matcher för Sjachtar. Men sedan kom matchen mot Arsenal där Fernandinho visade upp hela sitt register. Förutom att han och Yaya käkade upp Arsenals mittfält svarade brassen för två mål i 6-3-mötet.
I veckan blev det en ny fullträff borta mot Swansea.

Fernandinhos spel handlar dock inte i första hand om målproduktion, även om det givetvis ger eko hemma i Brasilien. Framför allt handlar det om balans.
Med Fernandinho som stödkrage har Yaya Touré kunnat ta större plats i offensiven. Hälften av Yayas tolv mål har tillkommit på fasta situationer, de andra kan delvis tillskrivas den mer offensiva rollen i Pellegrinis 4-4-2-system. Och där är Fernandinho fundamental. Utan honom är det tveksamt om City klarat av att hantera det numerära underläget på mitten.
I BBC:s ”Match of the Day” visade Dietmar Hamann på hur viktigt Fernandinhos positionsspel varit. Medan Yaya ibland fuskar i defensiven finns Ferndinanho ständigt till hands för att täcka upp.

Det är förvånande hur snabbt han acklimatiserat sig till Premier League. När spelare värvas till England, inte minst sydamerikaner, talas det ofta om behovet av tid och tålamod.
Men vissa verkar leverera direkt. Fernandinho är gjord av hårt material.
– Det har alltid varit min plan att spela i en stor klubb i en stor liga. Jag har förberett mig i tio år. Jag tittade hela tiden på vad européerna uppskattade, hur de spelade och hur de agerar.
– Det har varit en del brasilianska spelare som kommit hit och inte gjort så bra ifrån sig. Det låter kanske konstigt, men jag har aldrig haft några problem. Jag lämnade hemmet som 17-åring och flyttade till en ny stad och det gick bra. Jag flyttade till Ukraina och det var otroligt kallt där jämfört med Brasilien, men jag klarade det väldigt bra. Det sker ofta med fotbollsspelare, om de har problem med vädret, maten, kulturen, men ibland är det inte det som är problemet. Det är personen.
Fernandinho och Yaya har funnit varandra snabbt. Kolla bara deras väggspel på liten yta i upprinnelsen till Sergio Agüeros 4–0-mål mot Tottenham.

Fernandinhos karriärkurva pekar uppåt, men det kan bli ännu bättre. I sommar spelas VM i Brasilien. Förbundskaptenen Luiz Felipe Scolari har många spelare att välja mellan på centralt mittfält: Lucas, Fernando, Ramires, Luiz Gustavo, Paulinho…
Men kan han verkligen förbise Fernandinho?
Som 28-åringen spelat i vinter framstår han som den kompletta mittfältaren, kapabel att bli en av VM:s stjärnor.
– Jag vet att förbundskaptenen varit i Europa nyligen. Jag är säker på att han kan England. Han har jobbat här och vet statusen på spelarna och lagen här. Alla i Brasilien känner till mig eftersom de kollar varje match i Premier League. När du spelar bra och gör mål kommer folk snacka om dig. Det är bra att göra mål, men jag kan inte jämföra mig med Lucas och säga att det är bra för mig att göra fler mål än han. Alla spelare har ett specifikt jobb att utföra.
Oavsett om han når VM eller inte så behöver han inte ångra flytten till Manchester City. Alla bitarna har fallit på plats för Fernandinho, som lever med frun Glaucia och sonen Davi.
– Om jag bara ville ha pengar och ett bekvämt liv skulle jag ha stannat i Ukraina. Jag var i Donetsk i åtta år och vann sex ligatitlar. Men jag blev lockad av utmaningen att komma till Manchester City. Ägaren och folket här vill ha titlar och det vill jag vara en del av. Jag kom hit för att vinna. Givetvis får jag en bra lön, men det enda jag törstar efter är framgångar.

Tidigare delar i ”Rising star”:
2 jan: Séamus Coleman.
3 jan: Jordan Henderson.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB