Startsida / Inlägg

Straff eller inte straff?

av Kalle Karlsson

Okej, vi tar straffsituationen innan vi gör någon djupare analys av matchen.
Manchester City-tränaren Manuel Pellegrini gick nyligen in på presskonferensen och sa att svenske domaren Jonas Eriksson avgjorde matchen. Att han ”kände direkt att han inte var rättvis”.
Manuel Pellegrini gick ännu hårdare åt Uefa och hävdade att det var fel att välja en domare från Sverige.
Märkligt uttalande. Jag kan inte se några större fel med Jonas Erikssons insats. Kollade matchens första 25 minuter i repris och det var inga större misstag där, trots flera svårbedömda situationer. Pellegrini kan räkna med bestraffning för sina uttalanden.

En situation blev omdiskuterad och matchavgörande. Fram till 53:e minuten hade Manchester City utfört försvarsspelet nästintill perfekt och inte släppt till en enda vass målchans. Men så vann Barcelona bollen (nej, jag tycker inte det var frispark för Jesus Navas som teatraliskt ”spelade över”). En djupledsboll till en fri Leo Messi (onside) och Martin Demichelis kände sig tvingad att fälla Barcelona-stjärnan.
Det röda kortet var inget att diskutera och det gjorde inte heller särskilt många. Däremot tvistades det om var tacklingen skedde. Innanför eller utanför straffområdet?

Regeltolkningen, som Erik Niva redogjort för i en annan text på Sportbladet.se, är glasklar. Om en förseelse eller tröjdragning börjar utanför straffområdet och slutar innanför så ska det blåsas straff. Den anfallande spelaren ska ”få ut så mycket som möjligt av situationen”.
Men på den första reprisen var jag inte så säker på att tacklingen verkligen ”fortsatte innanför straffområdet”. Den första kontakten skedde utanför och sedan kunde jag inte bedöma om det verkligen var någon mer kontakt från linjen och framåt.

Men, men. Det var onekligen en extremt svårbedömd situation som Jonas Eriksson knappast ska hängas för. Han kanske rent av dömde exakt rätt. När jag ställde frågan på Twitter var det ungefär 60-40 som tyckte att fällningen skedde utanför. Stor spridning på åsikterna, alltså.
Om vi alla är oense, trots repriser, kan vi konstatera att det knappast var lätt för Erikssons domarteam att fatta ett korrekt beslut i realtid.

Stillbilder litar jag inte ett dugg på i dessa fall. De säger ingenting. Det enda som gäller är rörliga bilder där man kan bedöma om det är någon kontakt.
Det måste rimligen – och nu spånar jag fritt – ändå vara så att kontakten är det väsentliga inte lösa påståenden om att ”försvararen glider in i straffområdet” eller att ”det är straff om anfallaren ramlar in i straffområdet”, som vissa lanserade på Twitter igår?
Rent hypotetiskt kan man ju tackla en spelare två meter utanför straffområdet och sedan glida med spelaren in i boxen om det är blött ute.

Det stora – solklara – misstaget domarteamet gjorde var när de vinkade av Cesc Fábregas för offside vid ställningen 0–1. Nu ökade visserligen Dani Alves på till 0–2 så det felaktigt bortdömda målet bör inte få några konsekvenser för utgången av det här mötet.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB