Startsida / Inlägg

Liverpools offensiv maskerar de defensiva problemen

av Kalle Karlsson

Det var en helgalen första halvlek på Anfield. Swansea började lovande, men låg ändå under med 0–2 efter en kvart. Där och då kändes matchen avgjord med tanke på Liverpools form och oerhörda styrka på hemmaplan.
Men med Liverpools försvarsspel går det inte att ta något för givet.
Vi har hyllat Liverpools offensiv massor av gånger den här säsongen, men defensiven ger fansen gråa hår. Kastar dem mellan hopp och förtvivlan.
– Fram till nu har vi kommit undan med det, sa Brendan Rodgers efter segern mot Swansea.

Liverpools anfallsspelare fortsätter att imponera. Daniel Sturridge gjorde två mål och har nu gjort mål i åtta raka matcher. Två till och han tangerar Ruud van Nistelrooys rekord på mål i tio raka fajter. Raheem Sterling var återigen vass och smekte fram en underbar passning fram till 1–0 (Swansea var missnöjt med att Angel Rangel inte fick frispark i upprinnelsen). Luis Suárez gör inte längre mål – bara ett på sex senaste matcherna – men bidrar fortfarande med så mycket annat från sin nya roll där han utgår från kanten. Igår satte han bland annat ett utmärkt inlägg på pannan på Sturridge. Dock verkar det som uruguaynen hamnat i en period där bollen inte studsar hans väg. Stolpe ut istället för stolpe in. Dessutom tvekade han när han frispelades av Sturridge i andra halvlek. Istället för att nypa till direkt tog han en bolltouch och hamnade i sämre vinkel.
Nu spelar det inte så stor roll eftersom Liverpool öser in mål ändå. Laget har gjort 70 mål, ett mer än Manchester City (som har en match mindre spelad).
Problemet är att Liverpool samtidigt har släppt in 35 mål, fyra fler än Manchester United, vars försvar fått rejäl kritik under säsongen.

Så vad har hänt med backarna som hyllades så intensivt i inledningen av ligan när de höll nollan i match efter match?
Kolo Touré har tappat rejält och blivit en säkerhetsrisk efter den starka inledningen i höstas. Martin Skrtel gör två mål och storspelar ena dagen mot Arsenal, på söndagen spred han osäkerhet i de bakre leden.
Liverpool har en offensiv som kan vinna titeln och erövra Europa. Samtidigt har de en defensiv som är långt från toppklass.
Daniel Agger startade igår, men hade svårt med Wilfried Bony. Brendan Rodgers erkände efteråt att det var därför dansken blev utbytt. Nu står hoppet till Mamadou Sakho som rehabiliterar sig från skada. Det finns de som inte är övertygade om fransmannens kvaliteter, men jag gillade det jag såg i höstas. Sakho demonstrerade då att han mognat sedan tiden i Paris SG där han var för benägen att begå kostsamma misstag.
Den här gången räckte det till tre poäng eftersom Jordan Henderson med kvarten kvar av matchen gjorde den typen av andravågslöpningar som börjar bli hans adelsmärke. Liverpools offensiv fortsätter att maskera lagets problem bakåt.
Laget är bara fyra poäng efter ledande Chelsea. Men det här försvaret kan väl knappast räcka för att bärga titeln?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB