Startsida / Inlägg

För en kväll var Giggs lösningen på Uniteds problem

av Kalle Karlsson

Robin van Persie gjorde tre mål som tog Manchester United vidare i Europa, men gårdagskvällen handlade om en 40-åring som många räknat ut.
Inför David Moyes viktigaste match hittills den här säsongen dammade den hårt pressade Manchester United-tränaren av sin spelande assisterande tränare.
Så mycket ”spelande” har inte Ryan Giggs varit på sistone. De senaste tio veckorna hade han spelat sammanlagt 81 minuter. Senast han startade en match var 28 januari mot Cardiff City. I veckan ryktades det i England att Moyes och Giggs hade en ”rift”.
Men igår startade Giggs bredvid Michael Carrick i den sittande mittfältsrollen. Det blev succé.

Efter det pinsamma insatsen i första mötet nere i Grekland var det tydligt redan från start att Manchester United bestämt sig för att spela snabbare och rakare. Då passade det utmärkt med Ryan Giggs som distributör.
Giggs började med att sticka fram en djupledsboll till Danny Welbeck som sprang sig fri och såg till att Olympiakosförsvararen Kostas Manolas fick en varning. Giggs fortsatte med att sätta ett inlägg på hjässan på Wayne Rooney som nickade in stolpen.
I den 25:e matchminuten kom dock situationen som definierade hans insats. Giggs fick en passning vid mittlinjen. Hade han tagit emot bollen hade han blivit satt under press så han drog i väg en quarterbackpassning direkt istället. Bollen landade på bröstet på Robin van Persie, som fick en knuff i ryggen. Straff, mål och United hade fått den livlina de behövde för att tända hoppet.
Ryan Giggs var i högsta grad inblandad i 2–0-målet också. Återigen slog han en fin öppnande passning, denna gång till Wayne Rooney, som i sin tur serverade Robin van Persie.
– Taktiskt behövde jag honom i en särskild roll, vilken han utförde perfekt. Hans passningar var fantastiska och hans allroundspel var mycket bra, sa Moyes, enligt The Telegraph.
Där vet jag inte om jag håller med. I första halvlek reagerade jag på hur öppet mittfältet blev med Giggs. Ett par av Olympiakos lägen före paus berodde på att Giggs felbedömningar.

Hans matchavgörande passningar demonstrerade dock hur saknad den egenskapen varit i Manchester United under säsongen. Under 17 års tid joggade Paul Scholes runt och ansvarade för den sortens bollar. Nu har han lagt skorna på hyllan och då har ingen annan kunnat överta den funktionen. Inte Tom Cleverley. Knappast Marouane Fellaini.
Ryan Giggs har den förmågan, om än med högre felprocent.

Så: Är Ryan Giggs lösningen på Uniteds problem? Borde han ha spelat mer under säsongen?
Han var onekligen lösningen igår och att han snart 41 år gammal kan prestera så bra är förstås fenomenalt, men jag kan inte påstå ”att Moyes borde ha spelat honom mer”. När veteranen fick chansen i höstas levererade han inte, även om hans statistik är 9W 1D 3L i matcher där han startat. Att han fortfarande kan prestera i en enskild match råder det uppenbarligen inga tvivel om, men mot mer löpstarka och fysiska spelare blir han ofta avslöjad. Senaste tre-fyra åren har Giggs inflytande i matcherna blivit lidande och han har i princip agerat som en ”sista tredjedelsspelare”, han är på planen enbart för att slå avgörande passningar.
Igår lade det grunden till att Manchester United får fortsätta spela i Europa.

David Moyes undvek att tala om ”vändning” igår på presskonferensen och det var nog klokt. Manchester United gjorde en bra match igår, men främst tack vare inställning, intensitet och vilja snarare än kvalitet. Olympiakos hade en rad chanser och ett mål på någon av dessa hade förändrat historieskrivningen av matchen. Då hade eftersnacket handlat om hur David Moyes lag återigen full ihop när de försökte bevaka en ledning, hur svaga spelarna är mentalt och om hur Old Trafford-borgen är raserad.
Nu handlade eftersnacket om en 40-åring man aldrig kan räkna ut.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB