Startsida / Inlägg

En match och matchplan som passade Moyes

av Kalle Karlsson

Skrällen uteblev, men känslan var ändå att Manchester United hade tagit en liten seger.
Det blev ingen utklassning, åtminstone inte resultatmässigt, och dubbelmötet med Bayern München lever i allra högsta grad inför returen på Allianz Arena nästa vecka.
Sett till förhandstipsen var det mer än många räknat med. Ett spelbolag hade satt United-seger till över sex gånger pengarna igår. På hemmaplan. Jag kan inte tänka mig att det har hänt någon gång i modern tid.
David Moyes visste förstås förutsättningarna och den här gången valde han rätt matchplan.
Nyligen har han spelat stormatcher där hans begränsade manskap har försökt utmanövrera Liverpool och Manchester City tack vare sin egen kvalitet. Det har inte gått alls. Dessa möten har slutat med 0–3 i baken och förnedring inför hemmafansen.
Igår kom världens bästa klubblag på besök och då hade David Moyes plötsligt mandat att ställa ut ett reaktivt lag, helt anpassat efter förutsättningarna. Då hade United inga problem att stänga igen butiken.

Efter en intensiv öppning första fem minuterna parkerade Manchester United hela sitt lag på egen planhalva. De centrerade med tremannamittfältet (även om Marouane Fellaini hade problem att hinna med ibland), minimerade risker genom att låta Bayern spela runt i ytterzoner och försökte sticka upp i snabba omställningar med hjälp av snabbheten hos Danny Welbeck och Antonio Valencia.
Bayern var fullständigt överlägset spelmässigt, men i första halvlek skapade de faktiskt inte så många klara lägen. Uniteds matchplan fick så när maximal effekt när Welbeck sprang sig till ett friläge, men avslutet var för tamt.

Var det förvånande att David Moyes hittade rätt just i den här matchen?
Nej, inte alls. Minns ni vad jag skrev när han tog över förra våren?
”Jag tvivlar inte på att han kommer att hitta rätt i tajta Europamatcher där laget behöver stänga igen. Men är han managern som trycker på rätt knappar för att locka fram champagne-fotbollen? Tveksamt. Offensivt känns han begränsad.”
Det här var en Moyes-match, en utmaning som gjord för hans filosofi. I mötet med Bayern kunde han anpassa sitt lag helt efter tyskarna, utan krav på att själv vara spelförande. Precis som han alltid arbetade i Everton. Tim Howard pratade om det i en intervju nyligen, om hur efterträdaren Roberto Martínez förändrat synsättet i klubben. Under Moyes tränade Everton ständigt på hur de skulle neutralisera motståndarna, inte på hur de själva skulle såra motståndarna.
Jag har tänkt på det tidigare under året och blev än mer övertygad igår.
Vilka är de bästa, mest meriterande resultaten David Moyes gjort den här säsongen mot toppmotstånd? Förmodligen 1–0-segern över Arsenal i november, 0–0 borta mot Arsenal i februari och 1–1 hemma mot Bayern igår. Gemensamt för dessa tre fighter: Det är matcher då Moyes har ställt ut defensiva lag som anpassat sig efter motståndet. I segern mot Arsenal på Old Trafford hade United bara 40 procent av bollinnehavet. På Emirates var det ett defensivt United. Mot Bayern igår var det ett ultradefensivt hemmalag som fick agera åskådare i första halvlek när Bayern demonstrerade att de smittats av Peps passningsmani.
Inte i någon annan match den här säsongen har United så explicit anpassat sig, och kunnat anpassa sig, efter motståndarna.

Vad är kontentan av detta? Jo, att Manchester United kan uppenbarligen få med sig resultat i stora matcher genom att defensivspela. De hade kunnat göra samma sak i mötena med Liverpool och Manchester City, men då fanns ett undermedvetet ”krav”, både internt och externt, att försöka spela offensivt. Det vi har kunnat konstatera den här säsongen är dock att det inte är möjligt. Spelarmaterialet, i kombination med en undermålig spelidé, är inte tillräckligt bra för att kunna vinna genom att ”spela ut” storlagen.

Oavgjort igår var ett bra resultat för David Moyes. Det köper honom tid eftersom hans lag undvek den där storförlusten som hade kunnat sätta press på en redan pressad manager.
Nu pratade både David Moyes och Rio Ferdinand om att de var besvikna efter slutsignalen. Sett till matchutvecklingen hade ju United kunnat vinna. Å andra sidan sa Ferdinand att han ”tagit ett kryss på förhand”, vilket säger något om hur nedtryckt spelarnas självbild och självförtroende är.
Manchester United klarade mötet med Bayern med hedern i behåll, trots att de stundtals var utspelade på hemmaplan. Känslan är dock att de hade behövt vinna för att ha en rimlig chans att gå vidare.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB