Manchester City i förarsätet

av Kalle Karlsson

De kom till spel med David Silva på bänken. De hamnade i underläge med 0–1. De förlorade Sergio Agüero på grund av skada. De tvingades byta ut Yaya Touré i andra halvlek.
Manchester City behövde kavla upp ärmarna och kriga till sig en seger mot Everton.
De lyckades. Och nu har de slagläge i titelkampen.

Manchester City har två omgångar kvar att spela i Premier League. Det är förstås inte omöjligt att laget snubblar hemma mot Aston Villa eller West Ham, men dagens match var den som vägde tyngst.
Everton hade visserligen minimala chanser att ta fjärdeplatsen, men de hade bara förlorat en gång hemma mot Manchester City på de 15 senaste mötena.
Det var en tuff uppgift och den blev ännu tuffare.
Det har snackats mycket kring om Everton skulle gå för fullt och riskera att spela titeln i händerna på rivalen Liverpool. Efter elva minuter syntes inga sådana tendenser. Då hade Ross Barkley fått ett tillbakaspel från Steven Naismith och vridit in 1–0 bortre krysset med ett drömmål.
City hade problem. Framför allt eftersom det numerära underläget på mittfältet medförde att Everton kunde spela runt och få tiden att gå utan större bekymmer (det sker ganska ofta att Edin Dzeko och Sergio Agüero gör tveksamt jobb i defensiven).
Som tur var för City har de Yaya Touré. Ivorianen tog saken i egna händer i den 22:a minuten när han serverade Agüero till 1–1 (målvaktstavla av Tim Howard som släppte första stolpen).

Sergio Agüero skadade sig i situationen och tvingades utgå med en sträckning. Skulle det stjälpa City? Nej, då klev Edin Dzeko fram istället.
Den bosniske anfallaren blandar och ger, men vi minns hur hans mål var ytterst bidragande när City vann titeln för två år sedan. Nu blev han stor matchhjälte i matchen som om en vecka kan beskrivas som avgörande. Först med 1–2-målet på nick precis före paus och sedan med 1–3 i inledningen av andra halvlek.
Det var, som så ofta, mikroskopiska marginaler. Minuten före 1–3 svarade Joe Hart för en världsklassräddning när Steven Naismith var fri.
Med tvåmålsledning kändes matchen avgjord. Man City packade ned laget på egen planhalva och lade all energi på att minimera risker. Under en tiominutersperiod var deras försvarsspel perfekt med noggranna överflyttningar.
Därför kom Evertons reducering till 2–3 av Romelu Lukaku överraskande. Minuten efteråt byttes Yaya Touré ut.
Det blev nervösa sista 25 minuter för de tillresta City-fansen. Everton spelade runt, dock utan att hota tillräckligt förrän Gerard Deulofeu kom in. Sista tio minuterna gick City på tandköttet. De fuskade i överflyttningarna och plötsligt fanns ytor att spela in bollen på. Men Everton förmådde inte att få till en kvittering.
Var de ointresserade av att vinna? Nja, de spelade kanske inte med samma desperation som de hade gjort om de själva haft realistiska chanser att ta fjärdeplatsen, men det är dock värt att poängtera:
Det är väldigt svårt att skapa chanser mot ett topplag som bara inriktar sig på att försvara sig och riskminimerar i defensiven. Det fick inte minst Liverpool erfara förra veckan mot Chelsea.

Manchester City sitter nu i förarsätet. Tidigare hade en förlorarklubb som City bränt den här matchbollen, men dessa ”regler” gäller inte längre.
Kan titelracet svänga igen? Ja, givetvis, men mycket hänger på fitnessen hos Sergio Agüero, David Silva, Yaya Touré. Med dessa kanoner i startelvan kan jag inte se City bränna det här. Om de får klara sig utan någon av dem, eller två av dem, finns en liten, liten chans/risk att de går på en mina.