Startsida / Inlägg

Betyg på tränarna i Premier League

av Kalle Karlsson

Innan vi kastar oss på rankningar av spelare tänkte jag syna tränarna i Premier League.
Vad har herrarna på bänken åstadkommit under säsongen?

När man bedömer tränarnas insatser måste man som alltid ta hänsyn till flera parametrar. Vad är rimligt att kräva av klubben? Vad har klubben gjort för resultat tidigare år? Vilka resurser har managern fått? Spelarförsäljningar? Skador eller andra omständigheter som försämrat förutsättningarna?

SÄSONGSBETYG PÅ TRÄNARNA I PREMIER LEAGUE

Betygskalan: (5=topprestation, 4=mycket bra, 3=bra, 2=godkänt, 1=underkänt).

1) Manchester City
Manuel Pellegrini.
Chilenaren revolutionerade Manchester Citys anfallsspel med sitt fokus på snabbhet och direkthet. Under Pellegrini har City öst in mål och samtidigt har han kunnat hålla humöret uppe på de spelare som inte varit ordinarie.
Ligatitel plus en Ligacuptitel under första året är en fullträff. Det gör att vi kan köpa uttåget ur FA-cupen mot lilla Wigan. I Champions League gick City äntligen vidare från gruppen, men Barcelona blev för svårt.
Manchester City har gjort det som kan förväntas av den stjärnspäckade truppen. För högsta betyg hade krävs ett längre äventyr i Champions League.
Betyg: 4/5.

2) Liverpool
Brendan Rodgers.
Att Liverpool skulle vara bättre än förra säsongen var ingen överraskning, men väldigt få hade kunnat förutspå att laget redan nu skulle kunna slåss om titeln. Men det gjorde man och hade inte Steven Gerrard halkat mot Chelsea hade man kunnat bärga PL-historiens mest sensationella ligaguld.
Brendan Rodgers är mannen bakom framgången. Med sin förmåga att lyfta varje enskild spelare och sin förmåga att hitta rätt spelmodell har han fått ut maximalt av truppen.
Betyg: 5/5.

3) Chelsea
José Mourinho.
En titellös säsong och en tredjeplats i ligan. Det var inte det som José Mourinho hade räknat med. Faktum är att det är första gången ett av hans lag inte slutar på första eller andra plats i tabellen. Chelsea har dock genomgått en generationsväxling och hade man inte slarvat mot bottengäng hade man kunnat vinna ligan. Semifinal i Champions League är mer än godkänt. José Mourinho har fortfarande förmågan att tända till och vara som bäst i de stora matcherna.
Betyg: 3/5.

4) Arsenal
Arsène Wenger.
Arsenal spelade bländande under hösten och såg ut att vara stabilare än tidigare. Än en gång tappade laget fart under våren och fick nöja sig med en Champions League-biljett. En missräkning sett till hösten, men ett godkänt facit. Den här säsongen kan dock Wenger sätta punkt för den försmädliga titeltorkan i och med att Arsenal nått final i FA-cupen. Den titeln kan fungera som språngbräda inför framtiden.
Betyg: 3/5 (såvida Arsenal säkrar FA-cuptiteln).

5) Everton
Roberto Martínez.
Det var många som undrade hur Roberto Martínez skulle hantera arvet efter David Moyes. Skulle det bli en kulturkrock? Nu vet vi att han klarade det galant. Martínez gjorde Everton till ett mer spelande lag och lyckades dessutom hamna före Manchester United i tabellen.
Everton räckte till slut inte till i jakten på Champions League-biljetterna. Kvartsfinal i FA-cupen och tidigt uttåg i Ligacupen blev Martínez facit.
Betyg: 4/5.

6) Tottenham
André Villas-Boas.
Var med och värvade en massa spelare under sommaren. Få av dem har blivit fullträffar. Spurs inledde säsongen bra, men storförlusterna mot Manchester City (0–6) och Liverpool (0–5) blev AVB:s fall.
Betyg: 2/5.
Tim Sherwood.
Hans intåg gav laget ett omedelbart lyft. Sherwoods enkla hållning gav struktur och en påsyttfödd Emmanuel Adebayor och en ny bekantskap i Nabil Bentaleb. Hans taktiska begränsningar blev dock uppenbara ju längre säsongen led.
Betyg: 2/5.

7) Manchester United
David Moyes.
Misslyckades kapitalt från början till slut. Vann aldrig spelarnas förtroende och fick laget att underprestera grovt med en banal taktik. Moyes klarade aldrig steget från lilla Everton till stora Manchester United och kändes hela tiden som utelämnad på en nivå där han inte kändes bekväm. Sparkades med fyra omgångar kvar efter en mardrömssäsong.
Betyg: 1/5.
Ryan Giggs.
Tog över med fyra omgångar kvar och fick chansen att bättra på sin tränar-cv. Facit blev två vinster, en oavgjord och en förlust. Giggs visade att han kan släppa fram yngre förmågor, vilket han gjorde med James Wilson som satte två mål mot Hull City, men känslan är att 40-åringen inte är redo att bli huvudansvarig i Manchester United redan nu.
Betyg: 2/5.

8> Southampton
Mauricio Pochettino.
”Saints” gjorde smarta värvningar i sommar i Dejan Lovren och Victor Wanyama. Pochettinos gäng var en av höstens överraskningar och där var argentinarens presspel en av framgångsfaktorerna. Laget tappade efterhand, delvis på grund av avhoppet från sportchefen Nicola Cortese som skapade osäkerhet i klubben.
Betyg: 4/5.

9) Stoke
Mark Hughes.
Den utskällde, hånade Mark Hughes anlände till Stoke med revanschsug efter fiaskot i QPR. Hughes lyckades göra laget mer passningsorienterat och såg dessutom till att man plockade fler poäng än tidigare. Niondeplatsen är Stokes bästa i Premier League.
Betyg: 4/5.

10) Newcastle
Alan Pardew.
Newcastle var i kanonslag i december där man nosade på fjärdeplatsen. Sedan såldes Yohan Cabaye till Paris SG i januari och då rämnade allt. Avslutningen i ligan – sju förluster på sista åtta matcherna – vittnar om att klubben är på väg utför. Men på det hela taget är en tiondeplats godkänt för Newcastle.
Betyg: 2/5.

11) Crystal Palace
Ian Holloway.
Fick budgetvärva ihop en trupp som skulle hålla i Premier League. Klev självmant av i oktober när han ansåg att han inte kunde vända den negativa trenden. Då hade laget en seger på åtta matcher, vilket givetvis inte är godkänt.
Betyg: 1/5.
Tony Pulis.
Pulis presenterades i slutet av november och hade tabellen räknats från den dagen hade Palace legat och nosat på en Champions League-plats. Det säger en del om vilket fantastiskt arbete Pulis har gjort. Trots begränsat material hittade han ett sätt att få med sig resultat.
Betyg: 5/5.

12) Swansea City
Michael Laudrup.
Danskens gloria hamnade på sned den här säsongen. Hans undermåliga träningar och träningsupplägg irriterade spelarna. Dessutom hittade hans Swansea aldrig rätt i ligaspelet och tränaren lyckades inte foga in Wilfried Bony i startelvan. Laudrup fick sparken i februari. Då låg man två poäng ovanför nedflyttningsstrecket.
Betyg: 1/5.
Garry Monk.
Publikfavoriten Garry Monk tog över huvudansvaret och lyckades göra tillräckligt för att rädda laget kvar. Efter debutvinsten över Cardiff följde fem matcher utan seger, men Swanseas starka avslutning – tre segrar på fyra sista matcherna – gjorde att man klarade kontraktet med marginal. Nu har Monk fått jobbet permanent.
Betyg: 3/5.

13) West Ham United
Sam Allardyce.
”Big Sam” har svårt att övertyga fansen om att han är rätt man att leda West Ham. Nu blev det en 13:e plats, men långbollstaktiken vinner inga beundrare. West Hams krasch i FA-cupen (0–5 mot Nottingham) och uttåget ur Ligacupen (0–9 i semifinalen över två matcher mot Manchester City) var knappast vad fansen hade hoppats på.
Betyg: 2/5.

14) Sunderland
Paolo Di Canio.
Gjorde sig ovän med spelargruppen på grund av sin säregna personlighet och sin benägenhet att kritisera spelare offentligt. Fick sparken i september då laget inlett med fem raka förluster.
Betyg: 1/5.
Gustavo Poyet.
Tog över ansvaret i oktober och inledde med en 0–4-smäll borta mot Swansea. Sedan vände det och när Poyet väl satt sin prägel på laget var Sunderland ett lag att räkna med. I Ligacupen nådde man hela vägen till final (förlust mot Manchester City). En formsvacka i februari till mitten av april såg ut att bli ödesdiger, men när det såg som mörkast ut vaknade Sunderland till. Fyra raka vinster, däribland bortasegrar över Chelsea och Manchester United gjorde att ”Black Cats” säkrade kontraktet.
Betyg: 4/5.

15) Aston Villa
Paul Lambert.
Den skotske tränaren räddade kontraktet ifjol med ett ungt manskap och tanken var att han skulle bygga vidare i år när dessa spelare blivit ett år bättre. Men känslan är att Aston Villa inte har utvecklats ett dugg den här säsongen. Laget står kvar på samma platå och frågan är om Lambert får fortsätta styra skutan. FA-cupen slutade med respass hemma mot Sheffield United från League One.
Betyg: 2/5.

16) Hull City
Steve Bruce.
Hull City hade ett begränsat spelarmaterial och ett räddat kontrakt skulle ses som en framgång. Under hösten överraskade laget positivt och vid nyår låg man på tionde plats. Smarta värvningar av Tom Huddlestone, Shane Long och Nikica Jelavic. FA-cupfinalen – och automatisk Europaplats – är ytterligare en fjäder i hatten för Steve Bruce.
Betyg: 4/5.

17) West Bromwich
Steve Clarke.
Lyckades inte bygga vidare på förra höstens succé. Respass mot Arsenal i Ligacupen på straffar och när Clarke sparkades i december låg laget på 16:e plats, två poäng ovanför strecket. Svag tvåa.
Betyg: 2/5.
Pepe Mel.
Spanjoren försökte införa ett högt presspel med ett material som var anpassat för lågt försvar och kontringspel. Spelarna slog bakut och det märktes på resultaten där Pepe Mel fick vänta till 15 mars på första segern. Idag kom beskedet att han inte får fortsatt förtroende att leda WBA.
Betyg: 1/5.

18> Norwich
Chris Hughton.
Många hade Norwich som en outsider inför säsongen tack vare intressanta värvningar som Ricky van Wolfswinkel och Leroy Fer. Men van Wolfswinkel floppade rejält och Norwich har haft problem med målskyttet hela säsongen. Med några få omgångar kvar i ligan fick Hughton sparken.
Betyg: 1/5.
Neil Adams.
Fick det otacksamma jobbet att försöka rädda det sjunkande skeppet med fem omgångar kvar. Lyckades inte särskilt bra även om Norwich så när gav sig själva chansen med 0–0 borta mot Chelsea i näst sista omgången.
Betyg: 1/5.

19) Fulham
Martin Jol.
Den sympatiske holländaren fick aldrig ordning på defensiven i Fulham. Efter en nattsvarta formen från slutet av oktober till slutet av november – sex raka förluster – fick Jol sparken.
Betyg: 1/5.
René Meulensteen.
Landsmannen René Meulensteen tog över huvudansvaret, men effekten uteblev. Han är även ansvarig för värvningen av Kostas Mitroglu som köptes för stora pengar utan att kunna leverera.
Betyg: 1/5.
Felix Magath.
Den hårdföre tysken hade aldrig åkt ur en liga tidigare, men det här uppdraget blev övermäktigt. Felix Magath ärve en ofit Kostas Mitroglu och försökte få fart i laget genom att satsa på 18-årige Cauley Woodrow. Fulham tände ett hopp när Hugo Rodallega avgjorde två matcher i rad i april, men till slut fanns inga livlinor. Hans poängsnitt blev blygsamma 1,0 poäng/match.
Betyg: 1/5.

20) Cardiff City
Malky Mackay.
Populär hos fansen, populär hos spelarna – men inte hos ägaren. När Vincent Tan sparkade Mackay ledde det till vilda protester. Ägaren motiverade det med att Mackay och scoutchefen Ian Moody spenderat för vidlyftigt (framför allt på Andreas Cornelius). Min känsla är dock att avskedet var omotiverat och ödesdigert. När Mackay fick gå låg Cardiff på 16:e plats.
Betyg: 2/5.
Ole Gunnar Solskjaer.
Värvade in ett par landsmän, vilket jag alltid är skeptiskt till. Solskjaer började med en cupseger borta mot Newcastle, men i ligan hade laget svårt att övertyga. Under norrmannens ledning halkade Cardiff ned från 16:e plats till jumboplatsen, vilket betydde degradering till Championship.
Betyg: 1/5.

***
Vilka tränare tycker du har presterat över och under förväntan?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB